Kanserden Koruyan Vitamin!

A vitamini, başka bir deyişle retinol, üzerinde en çok araştırma yapılan vitaminlerin başında geliyor. Son yapılan araştırmalara göre, A vitamini kanser üzerinde etkili.


Akciğer, meme, prostat, bağırsak ve kanserin diğer türlerine yakalanan kişilerde, A vitamini seviyesinin düşük olduğu tespit edildi.

Birçok bilim insanı, A vitaminine hormon gözüyle bakıyor çünkü bu vitamin tıpkı hormon gibi, pek çok stratejik fonksiyonu yükleniyor.

Gerek laboratuvar ortamında, gerek kişiye takviye olarak dışarıdan verilen A vitamininin, kanser çeşitlerini önlemede büyük rol oynadığı sağlam verilere dayanıyor.

A vitamini ve beta karoten üzerinde yapılan çalışmalar, bu maddelerin, kansere eğilimli hücrelerde etkiyi azalttığını ispat etmiştir. Ayrıca A vitamini, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelliyor. Çünkü A vitamini, bağışıklık sistemi hücrelerini arttırıp, aktive ederek, kansere karşı koruma sağlıyor.

Her nefes aldığımızda, ciğerlerimizdeki hava, içindeki oksijeni alyuvarlarımıza bağlayarak tüm hücrelerimize pompalar. Bu oksijen hücredeki şekeri yakarak, yaşam enerjisinin ortaya çıkmasını sağlar. İşte bu yakma esnasında, oksijen moleküllerinin %1-5’i değişime uğrayarak, vücudumuz için çok zararlı bir oksijen molekülüne dönüşür. Serbest radikaller dediğimiz bu moleküller, kalp-damar ve kanser gibi ölümcül hastalıkların sebebi olarak kabul edilir.

Vücudumuzda serbest radikalleri nötralize eden bir enzim sistemi vardır. Bu enzim sistemi ne kadar güçlüyse, o kişinin ömrü o kadar uzun olur. Serbest radikalleri arttıran nedenler arasında, stres, sigara, ozon gazı, güneşlenmek, solaryum, kimyasal maddeler ve çevre kirliliği başta gelir.

Serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlayan etkenlerin başında A vitamini ve beta karoten gelir. Beta karoten, turuncu renkli tüm sebze, salata ve meyvelerin içeriğinde vardır. En çok bulunduğu yiyecekler, havuç, sarı ve her renkte taze biber, kayısı, ıspanak, brokoli, lahana ve domatestir.

Beta karoten ciğerde A vitaminine dönüşür. Deri alt yağ dokusunda depo edilir. Gerektiğinde vücut buradan alarak kullanır. Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesinin kanserden koruduğu tespit edilmiştir.


.ALINTIDIR.