Kalp ve Böbrek Dostu Armut İle İlgili Gerekli Bilgiler

Pek çok çeşidi olup her mevsimde bulunan armut, ılıman iklime sahip her ülkede yetişir. Yuvarlak oval biçimli ve tüylü yapraklarının tabanları kama biçimindedir. Bazı türleri elmaya benzese de genellikle armudun bir ucu geniş, öbür ucu sapa doğru daralan kendine özgü bir biçimi vardır. Uzun ömürlü olan armut ağaçları dikildikten 4-7 yıl sonra meyve vermeye başlar. 8-10 yaşına gelen bir ağaçtan 25-50 kg. arasında meyve alınabilir. Hıristiyanlıktan çok önceki çağlardan bu yana yetiştirilen armudun Avrupa’da yetişen sınırsız çeşidi vardır. Kolonilerin kurulmasından sonra İngilizler ve Avrupalılar tarafından Amerika’ya götürülen armut, daha önce de İspanyol misyonerler aracılığıyla Meksika ve California’ya tanıtılmış. Dünya’nın en büyük armut üreticisi olan İtalya’yı, Çin ve ABD izler. Fransa, Japonya, İspanya, Almanya, Türkiye, Avustralya, Bulgaristan ve Güney Afrika diğer önemli armut üreten ülkelerdir. ABD, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Avustralya’da armudun büyük bir bölümü konsere olarak tüketilirken, Avrupa’da daha çok tatlı ve şarap yapımında kullanılır.

Ülkemizde meyve üretiminde elmadan sonra ikinci sırayı alan armut, hemen hemen her bölgede yetiştirilmektedir. En yaygın yerli armut çeşitleri yazlık Akça armut, Hacı Hamza armudu, Mustabey armudu, Tokat armudu, Develi armudu, Göksulu armudu ile kışlık Ankara armududur.

Satınalma ve Saklama…


Taze olarak tüketilecek armutların sap kısmı hafif yumuşak olmalıdır. Suyu sıkılacak ise bu kısmın sert olması gerekir. Çünkü olgun ve yumuşak meyveler sıkacağı tıkayabilir. Olgunlaşmamış armutları yumuşayıp olgunlaşmaları için bir iki gün oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Suyu sıkılacak armutlar ise bir haftaya kadar buzdolabında saklanabilir.

Sağlık Deposu Armut…
Armutta B1, B2, B3, C Vitamini, folik asit, fosfor, potasyum ve kalsiyum mineralleri bulunur. Besleyici, laksatif ve idrar söktürücü olan armut, sodyum ve klordan yoksun olduğu için tuzsuz rejimlerde öncelikle yer alır. Potasyum açısından zengin olan armudun, özellikle kalp ve böbrek hastalıklarında bol bol tüketilmesi önerilir. Zayıflama kürlerinde yoğurt veya az miktarda buğday ekmeği ile birlikte çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Armuttaki tanin ve potasyum tuzları ürük asidi eritir. Bu özelliğinden dolayı armut, gut ve romatizma gibi hastalıklarda da doğal ilaç yerine geçer.

Her gün yenen bir adet armut kanı temizlediği gibi, tansiyou da düşürücü etkiye sahiptir. Sağlığımız için bunca öneme sahip armudu sık sık tüketmekte fayda var. Armut, elma, şeftali, portakal vb. tüm meyveleri mevsiminde tüketmek oldukça yararlı.


.alıntıdır.