İncirin Faydaları, Sağlıklı Yaşam ve Derde Deva İncirin Yararları


Yaz aylarının sonunda ortaya çıkan incir, tadının yanı sıra sağlık açısından da çok faydalı bir meyve. Yeşilden siyaha uzanan kabuğu ile tezgahlardan sofralara taşınan bu meyve içinde pek çok mineral ve vitamin barındırır.

Anavatanının Güneybatı Asya olduğu tahmin edilen incir, yurdumuzda batı Anadolu’da özellikle de Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. İncir kullanılacağı yere göre ham veya olgun olarak toplanır. Taze olarak tüketiminin yanı sıra kurutularak da dört mevsim tüketilmesi sağlanabilir.

İncir temiz bir örtü üstüne tek sıra olarak dizildikten sonra genellikle güneşte kurutulur. Olgunlaşmış incirin içinde %50-70 oranında şeker, %5 oranında pektin albüminli maddeler, organik asitler, provitamin A ve B2, C, D Vitaminleri bulunur. 100 gram taze incir 78 kalori içerirken bu oran kurutulmuş incirde 277’ye çıkar.



İncirin sağlık açısından pek çok yararı vardır. Solunum yollu rahatsızlıklarında kullanılır. Sabahları aç karnına yenilen zeytinyağında yumuşatılmış incir göğsü yumuşatır. Sindirim sistemini arekete geçirir. Bir halk inancına göre sütte kaynatılan incir, ses kısıklıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca incir; ceviz, badem ve fındık ile tüktildiğinde vücudun gereksinim duyduğu enerjiyi karşılar. Zayıf ve güçsüz çocukları kuvvetlendirmek için ekmek ve üzüm ile birlikte yedirilen incir, vücudun kısa sürede dolgunlaşıp kuvvet kazanmasını sağlar.

Ham İncir
Tatlı ve reçel yapımında da kullanılan ham incir, olgun olanlara göre daha az şeker, ancak daha çok vitamin içermektedir. Ham incirde tuz şeklinde potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum, demir, fosfor, kükürt, silisyum ve klor bol miktarda bulunmaktadır. Bu mineraller organizma için çok gereklidir. Besinlerin hücrelere geçişinde önemli rol oynar. İncir konservecilikte, reçel ve şekerleme yapımında da kullanılır. Bazı tatlıların ana malzemesini oluşturur.

Her meyvenin içerdiği besin ve vitamin değeri bulunduğundan mümkün olduğunca çeşitli beslenmek sağlık açısından oldukça gereklidir. Meyve ve sebzeleri tüketirken taze olmasına, uygun şartlarda yetiştirilmiş olmasına dikkat etmek gerekir.


.alıntıdır.