İlkbahar mevsiminde beslenme


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

İlkbahar mevsiminde beslenme

  • #1
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN



    İlkbahar mevsiminde beslenme





    İlkbahar mevsiminde beslenme

    Sağlık Bakanlığı, ilkbahar mevsimiyle birlikte havaların ısınmasıyla, vatandaşların karşı karşıya gelebilecekleri sağlık sorunlarına ilişkin uyarılarda bulundu. Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişide halsizlik, isteksizlik, eklem ağrıları, uyku isteği, yorgunluk gibi şikayetler görüldüğünü belirten bakanlık, bu dönemde vücudun artan su ihtiyacını karşılamak için günde en az 8-10 bardak su içilmesini önerdi. Bakanlık ayrıca, doğada kendiliğinden yetişen mantarları ve yabani otları tüketen vatandaşların zehirlenme riski altında olduğunu bildirdi.

    Temel Sağlık Hizmetleri Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, uzun ve soğuk geçen kış günlerinin ardından yaz mevsimini karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde, sürekli değişen hava koşulları, insan sağlığını olumsuz etkiliyor. İlkbaharda canlanan doğa, ısınan hava bazı insanlara neşe verip, heyecanlandırıp, daha aktif ve enerjik olmasını sağlarken, bazı insanlarda da 'bahar yorgunluğu' denilen bir durumun oluşmasına neden oluyor. Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişide halsizlik, isteksizlik, eklem ağrıları, uyku isteği, yorgunluk gibi şikayetlerin görüldüğünü belirten Sağlık Bakanlığı, "Bu dönemin aşılmasında B vitaminleri ve antioksidan vitaminlerden zengin sebze ve meyveler vücudumuza yardımcıdır. Dünya Sağlık Örgütü günde 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmesini önermektedir. Ayrıca havaların ısınmasıyla birlikte vücudun artan su ihtiyacını karşılamak için günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Düzenli uyku ve yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin güçlü olması için gereklidir. Bunun için de çiğ veya pişmiş olarak bol sebze ve meyve tüketilmesi (sebze yemekleri, salatalar, taze sıkılmış meyve suları) önemlidir. Özellikle antioksidant vitaminler olan A ve C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi metabolizmamızın güçlenmesi, hastalıklara karşı direncin arttırılmasında etkilidir" uyarısında bulundu.

    Yaz ayının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların spor ve zayıflama merkezlerine yöneldiğini ya da evde kendi kendilerine bir uzmana başvurmadan, etrafındakilerden duydukları, çeşitli gazete ve kitaplarda yer alan zayıflama diyetlerini uygulamaya çalıştıklarını vurgulayan bakanlık, kişiye özgü olan zayıflama diyetlerinin mutlaka doktor veya diyetisyen nezaretinde yapılmasını önerdi. Diyetlerin uzmanlar tarafından kişiye özel olarak beslenme alışkanlıkları, meslek ve yaşam tarzına uyumlu olarak düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen bakanlık, aksi takdirde uygulanan diyetlerin insan sağlığına zarar verebileceğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı, ayrıca şu uyarı ve önerilerde bulundu:

    "Bahar mevsiminde hava koşullarının iyileşmesiyle birlikte fiziksel aktivite yapma olanakları da artmaktadır. Her gün düzenli olarak yapılan 30 dakikalık bir yürüyüş, vücut ağırlığının dengelenmesine, kemik sağlığının korunması ve geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca yılın bu mevsiminde özellikle mantar zehirlenmeleri sık görülmektedir. Doğada kendiliğinden yetişen mantarları ve yabani otları tüketen vatandaşlarımız zehirlenme riski altındadır. Halk arasında bazı uygulamalarla mantarların zehirlerinin zararsız olacağına inanılmaktadır. Örnek olarak; pişirilen mantarın zehrinin kaybolduğu, yoğurtla birlikte tüketilirse zehirlemeyeceği, ağaç üstünde ve çayırda yetişen mantarlar ile koparınca rengi değişmeyen mantarların zehirsiz olduğu vb. inanışlar bulunmaktadır. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların, yetişme yerleri veya görünüşlerine bakarak zehirli olup olmadığını anlamak mümkün değildir. Sağlıklı mantar tüketilmesinde en doğru yol ambalajlı kültür mantarlarının satın alınması ve etiketi üzerinde üretim tarihi, son kullanma tarihi ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim izni olup olmadığının İncelenmesidir. Etiket üzerinde bu tür bilgilerin yer almadığı kültür mantarları satın alınmamalıdır."

  • #2
    Gizem ÇELİKKOL (gigy) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.Mart.2010
    Nereden
    İSTANBUL/EYÜP
    Mesajlar
    13,558
    @Gizem ÇELİKKOL (gigy)







    teşekkürler canımcım bilgi için
    ÖnceOkulÖncesi

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. sonbahar mevsiminde çocuk
      Konu Sahibi Selma Hoca Forum Sonbahar Etkinlikleri
      Cevap: 19
      Son Mesaj : 13.Kasım.2012, 15:37
    2. kış mevsiminde çam ağacı
      Konu Sahibi Selma Hoca Forum Kış Mevsimi İle İlgili Etkinlikler
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 17.Şubat.2011, 17:21
    3. kış mevsiminde bitkiler
      Konu Sahibi bursalı Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 31.Aralık.2009, 14:03
    4. Kış Mevsiminde Cilt Bakımı
      Konu Sahibi nazan Forum CİLT BAKIM-MAKYAJ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 07.Kasım.2009, 17:51
    5. Yaz Mevsiminde Cilt Bakımı
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum CİLT BAKIM-MAKYAJ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 09.Temmuz.2009, 20:42

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş