Günümüzde Sağlıklı Beslenme

Merhaba, benim ilgi alanlarımdan birisi de sağlıklı beslenme ve bunun neticesinde de sağlıklı olarak yaşamaktır. Vücudumuz bize emanet olarak verilmiştir biz de ona çok iyi bakarak bu emaneti korumamız gerekmektedir. Konfüçyüs’ün bir sözü vardır.”Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olsun”.

Öncelikle sağlıklı beslenmenin tanımına baktığımızda karşımıza çıkan ilk şey “yeterli ve dengeli” beslenmedir. Vücudumuzda trilyonlarca hücre vardır ve bu hücrelerin hepsinin düzenli olarak çalışabilmesi için yeterli oranda besin öğelerine yani yağlara, vitaminlere, proteinlere, karbonhidratlara, minerallere ihtiyacı vardır. Peki, biz genelde o hücrelere ne veririz? Karbonhidrat yani şeker...

Beslenmemizin kalitesi, yaşamımızın kalitesini belirler. Yanlış beslenen ve bunun neticesinde de çeşitli hastalıklara maruz kalan bir insanın yaşantısının ne kadar kötü olduğunu düşünebiliyor musunuz? Çevrenize şöyle bir baktığınızda ne kadar çok insanın obezite sorunu yaşadığı bilmem dikkatinizi çekiyor mu? Birçok insan fazla kiloları yüzünden toplumdan uzak durmak zorunda kalıyor ve birçok şeyi kendi başına yapamayacak kadar kötü hale gelebiliyor.

WHO örgütünün açıklamalarına göre Dünyadaki ölümlerin %70’i kanser, felç ve kalp hastalıklarından kaynaklanmakta ve bu ölümlerin %50’sinin temelinde yanlış ve dengesiz beslenme yatmaktadır. Doktora giden hastaların %70’inin de rahatsızlıkları beslenme problemi kaynaklı peki bunlar neden olur.



Bundan elli yıl önce yıllık besin tüketimi insanların 200 kg. iken şimdilerde 300 kg.’ı bulduğu istatistiklere göre açıklanmıştır. Ayrıca teknolojinin gelişmesi ile insanların hareketliliği de azalmıştır. (örn:televizyon kumandası, asansör vb…) Zaman içerisinde aldığımız gıdaların besin kalitesi ve içeriği azalmaktadır. Olumsuz nakliye ve depolama koşulları, radyasyon, aşırı işlenme, kimyasal gübreler ve hormonlar gıda alanındaki skandallar… Bunların hepsi bir araya geldiğinde yediğimiz besinler zaman içerisinde bir sigara gibi insanları yavaş yavaş hastalıklara sürüklemektedir. Beslenme kaynaklı hastalıklara baktığımızda obezite, kalp-damar hastalıkları, şeker, tansiyon, baş ağrısı-migren, kolesterol, vb… günümüzün en büyük sorunlarıdır.

Günümüzde basında ve medyada çıkan birçok program ve yazıda insanların kalorilerini çok iyi ayarlamaları gerektiği, fast food gibi hızlı ve hazır yemek alışkanlıklarından kurtulmaları gerektiği anlatılmaktadır. Kalorisi daha az daha sağlıklı yemeklerle beslenmeyi öğrenmeliyiz. Dengeli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın karşısında dik olarak durabileceğimizi hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız.


.alıntıdır.