Grip ve Soğuk Algınlığından Nasıl Korunabiliriz?

Grip ve Soğuk Algınlığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Mevsim dönüşleri, özellikle de ısı değişimleri soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarla en sık karşılaşılan dönemlerdir. Sonbaharın gelmesiyle grip mevsimi de başlar. Kapalı, kalabalık mekanlar ise gribe adeta davetiye çıkarır. Semptomlar hemen kendini belli eder. Boğaz bölgesinde karıncalanmaya benzer kaşıntı, hapşırık ve burun akıntısı gribin ilk habercileridir. Önlem alınmaz ise belirtiler ağırlaşır, baş, eklem ağrıları bu semptomlara eşlik eder, boğaz ağrısı artar, öksürük ve ateş eklenir. Nihayetinde konulan teşhis griptir.

Suya Sabuna Dokunun!
El Hijyeninin Sağlanması
Virüslerin en kolay seyahati ellerimiz aracığı ile gerçekleşir. Gün içinde pek çok nokta ile temas halinde olan ellerimizin temizliği, hijyeni sağlığımız için büyük önem arz eder. Ellerin sık sık yıkanması grip ve soğuk algınlığı ile savaşta en önemli silahtır.
Sık Sık Duş Alınması
Özellikle sabahları alınacak ılık hatta soğuk bir duş, üst solunum yollarının kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur. Grip ve soğuk algınlığının ilk olarak bu bölgede kendini gösterdiği düşünülürse, soğuk duş, virüslerle savaşta bölgesel olarak güçlenme sağlanarak koruma gerçekleştirilecektir.
Ayaklarınız İçin Sıcak - Soğuk Su Banyosu
Ayaklara uygulanan sıcak-soğuk banyosu, ağız ve gırtlak bölümündeki mukozanın sıcaklığını arttırır ve grip-soğuk algınlığına neden olan virüslerin yok olmasını sağlar. Sıcak-soğuk banyosunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sıcak-soğuk banyosunun mutlaka soğuk suyla nihayetlendirilmesidir.

Egzersiz Yapın!
Sağlıklı bir hayatın ilk adımıdır egzersiz. Yürüyüş, bisiklet, koşu gibi maddi yükümlülükleri ağır olmayan ve kolaylıkla gerçekleştirilebilecek basit egzersizlerin sağlığınız üzerindeki etkisi büyüktür. Bu ve benzeri egzersiz programlarını kendiniz için bir yaşam biçimine dönüştürmek vejetatif sinir sisteminin düzenlemesini sağlar.

Yediklerinize ve İçtiklerinize Dikkat Edin!
Doğru beslenme hayatımızın hemen her anında dikkat etmemiz gereken bir konu olup söz konusu Grip ve Soğuk Algınlığı ile mücadele olunca çok daha fazla özeni hak eden bir başlıktır. Beslenmenin çoklu besin grupları ile gerçekleştirilmesi hem bağışıklık sistemi için hem de hastalıklarla mücadelede önemlidir. Grip ve soğuk algınlığı ile mücadelede sebze ve meyveden zengin beslenmenin, tam tahılları daha fazla yemenin ve özellikle de hayvansal proteinlere daha çok ağırlık vermenin faydası inkar edilemez.



Yoğurt ve kefir gibi probiyotik açısından zengin hayvansal protein kaynakları, bağışıklık sistemini hızla kuvvetlendirir. Bu nedenle öğünlerinizden bu iki güçlü silahı eksik etmeyin. Sebze, meyve tek başına yeterli olmayacaktır, et, tavuk, balık gibi protein kaynaklarını, bakliyatları da düzenli olarak beslenme programınıza dahil edin. Ekonomik yönden alım gücünü zorlayıcı da olsa bazı proteinleri ucuza mal etmenin yolları da vardır. Örneğin hamsi hem ekonomik hem de fosfor yönünden oldukça zengin bir seçenektir. Kılçıkları ile tüketildiğinde ciddi bir kalsiyum deposu olduğunu da belirtmekte yarar var.

D Vitamini bağışıklık sistemini destekleyici en önemli vitaminlerin başında gelir. Etkisi C Vitamininden bile büyüktür. D Vitamini yönünden zengin gıdaları sofralarınıza taşıyın ve fırsat buldukça güneşe çıkın.


Ağız ve Diş Eti Sağlığına Dikkat Edin!
Grip ve soğuk algınlığı ile mücadelede ağız sağlığınızın önemli olduğunu biliyor muydunuz? Ağız mukozası virüslerin kendilerine yaşamak için buldukları en kolay adrestir. Bu nedenle ağız bölgesinin hijyenin sağlanması, bu hijyenin de hem dişlerin, hem diş etlerinin hem de yanak ve dilin fırçalanması ile mümkün olur. Sık sık ağız bakımınızı yapın ve soğuk suyla da gargara yapmayı unutmayın. Soğuk suyla gargara hem ağız hem de gırtlak bölgesine yerleşmeye çalışan virüsleri öldürmede etkilidir.

Hem Bedeninizi Hem De Evinizi Fazla Sıcakla Boğmayın!
Grip ve soğuk algınlığından korunmak için beden ısısının sağlıklı bir ölçüde tutulması önemlidir. Kalın giysiler yerine birkaç kat ince giysilerin tercih edilmesi, ayakların sıcak tutulması, su geçirmez ve sağlam ayakkabılar tercih edilmesi önemlidir.
İş yerleri, okullar, evler kısacası kapalı alanların ısı ve havalandırması grip ve soğuk algınlığına karşı mücadelede önemlidir. Havasız ve fazlası ile sıcak ortamlar mikroplara davetiye çıkarır. Odanızın sıcaklığını makul seviyede tutmaya ve sık sık havalandırmaya dikkat edin.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!
Soğuk algınlığı ve grip halk arasında çok önemsenmese de zaman zaman sonucu hayat kaybı ile noktalanan pek çok grip virüsü vardır. Soğuk algınlığı ve gribe neden olan ortalama 200 çeşit virüs vardır ve vücudumuzun bu virüslerle savaşmayı öğrenmesi gereklidir. Grip genellikle bağışlık sisteminin zayıflamasına bağlı ortaya çıkar.


.alıntıdır.