Dünya Naylon Poşete Savaş Açtı


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Dünya Naylon Poşete Savaş Açtı

  • #1
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU



    Dünya Naylon Poşete Savaş Açtı





    Dünya Naylon Poşete Savaş Açtı

    Dünya ülkeleri hem çevreye hem de sağlığa zarar veren naylon poşetleri yasaklıyor

    Doğada çözülmesi 1000 yıldan fazla zaman alan plastik poşetelere karşı çevreci örgütlerinin yıllar süren girişimleri sonuç verdi. Habere geniş yer veren Time dergisine göre plastik poşetlerin sadece yüzde biri geri dönüştürülüyor, geri kalan yüzde 99’u ise yüzlerce yıl doğada kalıyor.

    Bir yıl içinde sadece ABD’de 12 milyon varil petrol, plastik poşet yapımı için kullanılıyor. Dört kişilik bir ailenin bir yılda kullandığı poşet sayısı ise tam 1460. Yani her gün bir kişi yaklaşık bir poşeti kullanıyor ve sonra da atıyor. Dünyada üretilen plastik poşetlerin sayısının ise yılda yaklaşık 500 milyar adet. Her bir dakika içinde 1 milyon plastik poşet tüketiliyor.


    HANGİ ÜLKE NASIL MÜCADELE EDİYOR?

    ABD: San Francisco kentinde alışveriş merkezleri ve eczanelerde petrol bazlı poşet kullanmak yasaklandı.

    FRANSA: Paris’te plastik poşet kullanımı bu yıl yasaklandı. Yasak 2010 yılından itibaren tüm ülke genelinde uygulanacak.

    HİNDİSTAN: Plastik poşet Yeni Delhi ve Bombay başta olmak üzere 4 eyalette yasak.

    TAYVAN: Plastik poşetin yanı sıra tek kullanımlık plastik çatal bıçak ve kaplara da yasak uygulanıyor.

    İRLANDA: Her plastik poşete 20 cent vergi uygulanıyor.

    KENYA: 2008’den itibaren bu poşetleri yasaklıyor.

    GÜNEY AFRİKA: İnce plastik poşetleri kullanmak yasak. Daha rahat dönüştürülebilenlerin kullanımı serbest.

    UGANDA: İnce plastik poşetler yasak, kalınlara ise vergi getirildi.

    RUANDA: Her tür plastik poşetin kullanımı 2 yıldır yasak.



    POŞET kullanımını düşüren ilk ülke İrlanda. 1.2 milyar torbanın üretildiği İrlanda'da, 2002 yılında plastik torba başın BANGLADEŞ de aldığı kararda plastik torba kullanımını yasakladı. Neden olarak poşetlerin kanalizasyonları tıkaması gösterildi.

    POŞETLER Güney Afrika'da 2003 yılında yasaklandı. Tayvan da, kullanıma sınır getiren ülkelerden biri.

    YIL sonuna kadar İtalya ve Fransa'nın da plastik torbaları yasaklayacağı duyuruldu. Poşetleri mısır ve ayçiçeği yağından elde etmek için hükümetlerin çalışmaları sürüyor.

    UGANDA 1 Haziran'da aldığı kararla 30 mikrondan (milimetrenin binde biri) daha ince plastik poşet kullanımı ve ithalatını yasakladı. Bu kapsam dışında kalan bütün poşetler içinde de yüzde 120 vergi koyulacağı duyuruldu.

    İNGİLİZLER yılda kişi başına 167, toplamda 10 milyar adet plastik torba kullanıyor.

    İNGİLİZ hükümeti 2008'e kadar plastik torba tüketimini yüzde 25 düşürmeyi planlıyor. Bu karar 22 perakendecinin imzaladığı anlaşmayla destekleniyor. Tesco, Next ve Boots antlaşmaya imza atanlardan bazıları.

    YILDA 180 milyon plastik torba kullanılan San Francisco'da da 27 Mart'ta alınan bir kararla poşet kullanımı yasaklandı. San Francisco Amerika'da süpermarket ve eczanelerde bu yasağı uygulayan ilk eyalet oldu.


    Buna son örnek, üzerinde 'I'm not a plastic bag' (Ben naylon torba değilim) yazan alışveriş çantaları. Bu çantalar, naylon torba kullanımına karşı başlatılan projenin bir ayağı. Doğada geri dönüşümü çok zor olan naylon torbalar yerine çevreyle barışık, sürekli kullanılabilecek ve şık bir alışveriş torbası alternatifi yaratmak amaçlanmış olmasına rağmen, sınırlı sayıda üretilen bu çantalar, ünlü tasarımcı Anya Hindmarch tarafından tasarlandığı için İngiltere'de satışa çıktığı andan itibaren, bir buçuk saat içinde ünlü isimler tarafından adeta kapışılmış ve tamamı tükenmiş. Ancak ünlülerin desteği sayesinde, bu çevre dostu çantalar asıl çıkış amacını gölgede bırakacak kadar ünlü olunca onlardan birer tane edinebilen az sayıda kişi tarafından günlük çanta olarak kullanılmaya başlanmış.

    (by bello'dan alıntıdır).

  • #2
    Sema Nur ÇOBAN KAYA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12.Mayıs.2009
    Nereden
    AKSARAY-KONYA
    Mesajlar
    1,319
    @Sema Nur ÇOBAN KAYA







    Türkiye???

  • #3
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU







    Sema Nur hocam, ne yazık ki Türkiye bu çevre katili ile savaşta çok gerilerde. ancak Dünya Çevre Günü'nde Çevre bakanlığı tarafından alınan bir kararla Türkiye' de naylon poşete savaş açmaya karar verdi. herkes büyük alışveriş merkezlerinde satılan bez alışveriş torbalarından almaktan kaçıyor, çünkü 1,5-2 lira gibi bir rakam ödemek istemiyor kimse. ama inanın kazanacaklarınızın yanında bu meblağ çok küçük. bir kere alıp yıllarca kullanacaksınız, sağlam ve sağlıklı malzemeden üretiliyorlar. kendi çantanızı kendiniz yapabilirsiniz, satın alabilirsiniz. ancak ne olur naylon poşet kullanmayarak, ürünleri plastik olmayan ambalajlarda satın almaya özen göstererek doğaya katkı sağlayın! bahsettiğim yazıyı ekliyorum hocam;

    Dünya Çevre Günü'nde yeni projeler geliştiren Çevre Bakanlığı, naylon poşet kullanımını önlemeye çalışıyor. Bez torba, file, kese kâğıdı teşvik edilecek
    Yılda 500 milyarı aşkın poşet üretilirken, bir dakikada 1 milyon poşet çöpe atılıyor. Doğada bin yılda parçalanabilen plastik ürünler insan sağlığı için tehdit oluşturuyor. Türkiye de, gelişmiş ülkeler gibi naylon poşet kullanımının önüne geçebilmek için çalışma başlattı. İlk etapta 50 mikronun altındaki siyah poşetler yasaklanacak. Marketlerde bez torba, file, kese kâğıdı kullanımı teşvik edilecek. Ardından da naylon poşetler ücretli hale getirilerek tüketimi azaltılacak. "Geleceğimiz elimizde, alışverişiniz için bez torba" yazılı 5 bin bez torbayı da bugün vatandaşlara dağıtılacak.

    NAYLON POŞETE HAYIR!
    Çevre Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfü Akça, perakende zincirleri, yerel belediyeler, sivil örgütlerle işbirliği yaparak naylon poşet kullanımını azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Akça, yol haritasını SABAH'a anlattı:
    PİKNİK VERGİSİ OLABİLİR!: Poşeti tamamen kaldırmak mümkün değil. Bu noktada naylon poşet kullanımını azaltmak önemli. Fransa'daki 'piknik vergisi' benzeri bir uygulama ile plastik üzerindeki vergi yükü ağırlaştırılabilir. Vergi artarsa marketler de poşetleri parayla satacaktır. Toplumun kabullenmesi zaman alacak ama zamanla naylon poşet kullanımı da azalacaktır. Marketlerde, bez torba, file, kese kâğıdı, alışveriş sepetinin yaygınlaştırılması önemli. Bu da yavaş yavaş olur.
    ALIŞVERİŞ SEPETİ: Dünyada 50 mikronun altındaki poşetler yasaklanıyor. İlk etapta 50 mikronun altındaki siyah poşetler yasaklanacak. Çevre günü nedeniyle 5 bin bez torba yaptırdık. Ayrıca, arabasıyla alışverişe gelenlere özgü alışveriş sepetleri projesi de var. Müşteri bir defaya mahsus bu sepeti alacak. Böylece poşet taşımasına gerek kalmayacak.
    PORTAKAL KABUĞUNDAN POŞET: Alternatif arayışları sürüyor. Anadolu Üniversitesi'nden bir öğretim görevlisi portakal kabuğundan poşet üretmiş. Çevreyi korumaya yönelik projelerde vergi indirimi gibi teşvikler sağlanmalı. Ders programlarında 'çevre eğitimi' dersi olmalı.
    AKAT İŞ BAŞINDA: Atıkları Kaynağında Ayrı Toplama Platformu (AKAT) yoğun bir çalışma yürütüyor. Belediyelerle ambalaj atığı yönetim planı hazırlanıyor. Özellikle turizm kentlerinde yoğun bir hassasiyet var. Ambalaj atığı toplama tesislerinin sayısı artıyor. İşyerleri, sokaklar ve alışveriş merkezlerine pil, elektronik, plastik, kağıt çöplerinin ayrı ayrı atılacağı kumbaraların konulması için çalışıyoruz. Bugün Türkiye'de atık arıtma tesisi sayısı 218'e ulaştı. Bu sayı hızla artacaktır.

    Poşetlere büyük gözaltı
    İlk etapta 50 mikronun altındaki siyah poşetler yasaklanacak.
    Naylon poşetler marketlerde parayla satılcak.
    Poşetlerin ücretli olabilmesi için plastikte vergi yükü ağırlaştırılacak.
    Bez torba, file, kese kâğıdı kullanımı teşvik edilecek.
    Kişiye ait alışveriş sepetleri yaygınlaştırılacak.
    Çevre bakanlığı ilk etapta alışkanlık kazandırması için 5 bin bez torba dağıtacak.
    Belediyeler ambalaj atığı ve yönetim planı hazırlayacak.
    Naylon, pil, elektronik çöplerin atılması için kumbaralar yaygınlaştırılacak
    İlköğretim müfredatına çevre eğitimi dersi konulacak.

    Ambalaj atığı 2 milyon tona ulaştı
    TÜRKİYE'DE, 2008 yılı itibariyle ambalaj atığı miktarı 1.5 milyon ton olurken, yıl sonunda bu tutarın 2 milyon tona çıkması bekleniyor. Bilimsel araştırmalara göre, plastik doğada bin yılda, teneke kutular 10 yılda, çam şişeler yaklaşık 3 bin yılda parçalanabiliyor. Geri kazanım tesisleri ile, hem ülke ekonomisine katkı sağlanıyor hem de atık hacmi azaltılmış oluyor.

  • #4
    Handan Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kayseri
    Mesajlar
    19,326
    @Handan Hoca







    Bu önemli konu için teşekkürler Meltem. Bir şeyler yapmalıyız. Naylon poşete son!

  • #5
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU







    Alıntı Sumru (Hndn) Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu önemli konu için teşekkürler Meltem. Bir şeyler yapmalıyız. Naylon poşete son!
    evet bu konuya dikkat çekmeyi, bir hareket başlatmayı düşünüyorum canım. kendi adımıza elimizden geleni yapmalıyız. bir adım bile asla küçük değildir! bir kişi bile asla az değildir! böyle başlar herşey. rica ederim canım.

  • #6
    Sema Nur ÇOBAN KAYA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12.Mayıs.2009
    Nereden
    AKSARAY-KONYA
    Mesajlar
    1,319
    @Sema Nur ÇOBAN KAYA







    BEZ POŞETLER SATILIYOR BU YANLIŞ BİR PEKİŞTİRME DEĞİL Mİ?KONYADA DA BİR MAGAZADA BÖYLE.HEM ÇEVRE İÇİN DOĞRU, YARARLI BİR ŞEY YAPACAK HEM PARA VERECEKSİN.BİRÇOK ÜLKE UYGULUYORSA BİZ NEDEN UYGULAMAYALIM?İLK OLARAK YARINDAN İTİBAREN ÖĞRENCİLERİMİZE BUNU ANLATABİLİRİZ

  • #7
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU







    Alıntı smnr_smnr Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    BEZ POŞETLER SATILIYOR BU YANLIŞ BİR PEKİŞTİRME DEĞİL Mİ?KONYADA DA BİR MAGAZADA BÖYLE.HEM ÇEVRE İÇİN DOĞRU, YARARLI BİR ŞEY YAPACAK HEM PARA VERECEKSİN.BİRÇOK ÜLKE UYGULUYORSA BİZ NEDEN UYGULAMAYALIM?İLK OLARAK YARINDAN İTİBAREN ÖĞRENCİLERİMİZE BUNU ANLATABİLİRİZ
    çok haklısınız Sema Nur öğretmenim. kimse birşey yapmasa da biz yapalım.

  • #8
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU







    güncel

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. farklı bi teknik (balonlu naylon)
      Konu Sahibi betüüüllll-03 Forum BASKI-BOYA ÇALIŞMALARI
      Cevap: 11
      Son Mesaj : 01.Aralık.2011, 11:23
    2. MEB, obeziteye karşı savaş açtı
      Konu Sahibi BURCU-BAŞKAL Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 22.Eylül.2011, 17:46
    3. poşete su koyduk adam yaptık :)
      Konu Sahibi 0ksijean Forum Pipet-Poşet vb Yapılan Etk.
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 01:38
    4. Üzüm ( Balonlu Naylon Baskılı)
      Konu Sahibi Arz Forum BASKI-BOYA ÇALIŞMALARI
      Cevap: 8
      Son Mesaj : 03.Şubat.2010, 05:26
    5. Naylon poşet kullanmayalım!
      Konu Sahibi Meltem YANIKOĞLU Forum SAĞLIK
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 26.Ekim.2009, 00:53

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş