Doğum Kontrol İğnesi İle Etkin Doğum Kontrolü Sağlamak Mümkün.

Doğum kontrolünün önemi ve gerekliliği her bir bireyce doğru kavranması gereken konulardan biri. Toplumumuzca tabu kabul edilen cinselliğin konuşulmaması, konuşulamamasından kaynaklı pek çok plansız gebeliğin yaşanmaya devam etmesi ve sonuçları noktasında ödenen bedellerin ağırlığı doğum kontrolünü ne denli dikkate almamamız gerektiğinin acı bir gerçeğidir. Bu makalemde sizlere etkili bir doğum kontrol yöntemi olan doğum kontrol iğnelerinden bahsetmek istiyorum.

Anne-baba olmak hemen her genç bireyin hayalidir. Elbette doğru zamanda ve doğru şekilde gebeliğin gerçekleşmesi, hem dünyaya gelecek yeni can için hem de anne-baba adayı için önemlidir. Aksi durumda yaşanan olaylar zincirinin hem manevi, hem de maddi yıkım boyutu vardır.

Yeni evli çiftlerin henüz birbirlerini tanıma ve anlama döneminde kabul edildikleri yıllarda gerçekleşen bir gebelik, aile birliğinin tam oturmadan gelen bir bebek, dengeleri kurulmamış bir aile içinde yetiştirilen çocuklar, zaman zaman boşanma ile sonuçlanan durumlar ve daha nicelerini beraberinde getirebiliyor. Ya da yeni bebek sahibi olmuş bireylerin korunmaksızın devam ettikleri cinsel hayatları ikinci bir gebeliğin gerçekleşmesine neden olabiliyor.

Doğum Kontrol Yöntemlerinden Doğum Kontrol İğnesi

Doğum kontrolünü gerçekleştirmek için pek çok yöntem var. Gün saymak, toplumumuzca en yaygın uygulanan yöntemlerden biri. Ancak güvenilir değil. Doğum kontrol hapları da bir diğer çokça tercih edilen yöntem. Ancak her gün düzenli olarak her gün doğum kontrol hapının yutuluyor olması gerekiyor. Bu makalemde ben çok daha kolay bir yöntem olan doğum kontrol iğnelerinden bahsetmek istiyorum. Aylık ya da üç aylık seçenekleri ile doğum kontrol iğneleri güvenli koruma sağlıyor.



Bazı doğum kontrol yöntemleri 35 yaş üzeri kadınlarda farklı komplikasyonlara neden olacağı gerekçesi ile önerilmezken, doğum kontrol iğneleri bu yaş grubu ve üzeri için güvenle önerilebiliyor. Doğum kontrol iğnelerinin bir diğer önemli özelliği de her gün doğum kontrolüne ilişkin bir takip yapmaktansa, aylık ya da üçer aylık dönemlerde kontrol takibi yapmak. Mensturasyon yani adet kanamalarının ilk 5 gününde uygulanan doğum kontrol iğneleri tüm ay ya da üç ay boyunca etkin koruma gerçekleşmesini sağlıyor.

Doğum kontrol iğneleri özellikle emziren kadınlar yani yeni anne olmuş kişiler için de son derece pratik bir koruma yöntemi. Doğumu takip eden altıncı haftanın sonundan itibaren uygulanabilir olan doğum kontrol iğnelerinin süt miktarını ve kalitesini etkilemiyor olması, bebek üzerinde olumsuz bir etki göstermemesi, etkin korumanın doğum kontrol iğnesi ile sağlanabilmesine olanak tanıyor.

Küçük bir uyarı: Eğer kısa dönemli bir koruma hedefleniyor ise doğum kontrol iğnesi bu planlama için uygun değil. Doğum kontrol iğneleri bırakıldıktan dokuz ay sonra beden gebelik süreci için hazır hale geliyor. Eğer kısa vadede bir gebelik düşünüyor ise bu uyarının dikkate alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum.


.alıntıdır.