Doğru Beslenme Hastalıktan Koruyor!

İlerleyen bilimsel araştırmalar, sağlık ve beslenme ilişkisi arasındaki bazı yargıları onaylarken, bazılarının yanlış olduğunu ortaya kokuyor.


Eskiden yağın tamamen beslenmeden çıkarılması gerektiğini düşünen bilim, ilerleyen teknoloji ve araştırmaların ışığında, bu yargının yanlış olduğunda hemfikir. Yağsız beslenmek iyi bir şey değil çünkü karbonhidrat emilimini azaltıyor. Emilim yavaşladığında, kan şekeri de daha yavaş yükseliyor.

Rafine karbonhidratlar çok tüketildiğinde, kandaki şeker seviyesi çok hızlı yükseliyor. Özellikle böyle durumlarda yağsız beslenmek zarar getiriyor. Modern dünyada besinlerin çoğu rafine, yani işlenmiş olduğundan, bu tarz gıdaları her öğünde tüketmek faydasız bir beslenme düzeni oluşturuyor.

Beslenmede tehlikeli ürünler arasında et ve işlenmiş et ürünleri, işlenmiş karbonhidratlar, kızarmış ürünler geliyor. Beslenmede sağlıklı yağların tüketilmesi gerekiyor. Sıvı yağ, özellikle zeytinyağı tüketilmesi gereken gıdalar arasında yerini alıyor. Hata zeytinyağının bile rafine edilmemiş olanını tüketmek daha faydalı çünkü rafine edilmemiş zeytinyağı, iyi kolesterolün yükselmesine ve trigliseridin düşmesine yardımcı oluyor.

Hem çocukların, hem yetişkinlerin rafine karbonhidrat, beyaz ekmek, unlu gıdalar ve tahıl gevrekleri tüketmeleri, kan şekerini hızla yükseltiyor. Mısır gevrekleri, kan şekerini ekmekten daha hızlı yukarı çıkarıyor.

Yemeğe yerken, öncelikle zeytinyağlı ve sirkeli salata yemek gerekiyor. Zeytinyağı, şeker emilimini azaltıyor, sirke ise kandaki şekerin yükselmesini önlüyor.

Diyet içecekleri tüketirken de dikkatli olmak gerekiyor. Yüksek şeker içeriği ve kalorisi nedeniyle diğer içecekleri tüketmek istemeyenler, diyet içecekleri tercih ediyorlar. Ancak yapılan araştırmalar, diyet içeceklerin tüketimi ile diyabet ve metabolik sendrom hastalıkları arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

Sigara içmek herkesin bildiği gibi son derece zararlıdır. Ancak HDL denilen iyi kolesterolün düşmesine de sebep olduğunu çok az kişi biliyor.

Sağlıklı beslenmenin temelinde, ne yediğiniz değil ne kadar yediğiniz yatıyor. Temel felsefe az ve sık yemektir. Bunun ayrılmaz bir parçası olan egzersiz de, yediğinizin ne kadarını yaktığınızı açıklıyor. Egzersizin içinde olmadığı bir yaşam sağlıklı değildir. Egzersizi, gündelik yaşantınızın bir parçası haline getirmek gerekiyor.


.ALINTIDIR.