Doğal Tedavi Yöntemleri

Doğal tedavi yöntemleri, çok eski zamanlardan beri sağlık sorunları için kullanılmaktadır. Eski zamanlardan beri kuşaktan kuşağa aktarılan bilgiler, tecrübeler, yapılan çalışmalar ve inanışlar neticesinde oluşan bu birikimler doğal tedavi yöntemlerini oluşturmaktadır.

Günümüzde gerek ilaçların maliyetlerinin artması gerek yan etkilerinin olması ayrıca sentetik maddelerin çoğalması ve insan hayatına zarar vermesi sebebiyle doğal tedavi yöntemleri giderek daha fazla talep görmeye başlamıştır.

Halkımızın büyük kısmı kırsal alanlarda yaşadığından dolayı bitkilerle yakından ilgilidir. Bu bakımdan bitkilerden gıda, baharat ve süs bitkileri kullanmanın yanında tıbbi için de kullanmaktadırlar. Halkımız arasında eskilerden beri en yaygın kullanım şekli tıbbi amaçlıdır. Şifalı bitkiler kırsal kesimlerde çok yetiştirildiği için buralarda yaşayan halk bu bitkilere daha rahat ulaşabilmektedir. Kentlerde yaşayanlar da halk pazarlarında veya aktarlar dediğimiz dükkanlarda bulabilmektedirler. Son zamanlarda şifalı bitkilerden tıbbi amaçlı yararlanma sadece kırsal kesimlerde değil kent merkezlerinde de büyük bir önem kazanmış ve ilgi görür duruma gelmiştir.

Şifalı bitkiler hakkında çok sayıda araştırmalar yapılmaktadır. Her ne kadar bu bitkiler faydalı olsa da bilinçsizce kullanılmaları durumunda zararlı da olabilmektedir. Örneğin ülkemizde zayıflamak için kullanılan bitkisel çaylar hamile insanlara zararı olabilmektedir. Doğal tedavi yöntemlerinden tıbbi amaçla kullanırken sağdan soldan duyulan bilgilerle değil iyi araştırmalar yaparak gerekirse hekimlere başvurarak faydalanmakta yarar var.



Drog ve Aktarlık Nedir?
Bitkisel ilaç hammaddelerine drog denir. Droglar, aktar dediğimiz dükkanlarda satılmaktadır. Bitkilerden kurutularak veya özel metotlarla toplanarak elde edilen doğal ilaç hammaddelerine bitkisel droglar, hayvanlardan elde edilenlere de hayvansal droglar denir. Bitkisel droglar, içerdikleri etkili maddeler sayesinde tıbbi alanında kullanılmaktadır. Etkili maddeler bitkisel drogların yaprak, kök, çiçek, tohum ve meyve gibi organlarında bulunmaktadır. Örneğin aktarlardan alınan bir ıhlamurun yapraklarını kaynamış suya koyup çay olarak tüketiriz.

Drog satan tüccarlara aktar denir. Aktarlık mesleği, geçmişi eskilere dayanan bir meslektir. Eskiden eczaneler olmadığı için doğal tedavi yöntemleri hakkında bilgili olan ve halk arasında aktar dediğimiz kişiler dükkanlarında şifalı bitkiler satardı. Günümüzde özellikle doğu ülkeleri Çin, Hindistan, Japonya ve Kore gibi ülkeler şifalı bitkilerden faydalanmaktadır.

Doğal tedavi yöntemleri denince akla sadece şifalı bitkiler gelmemeli. Spor yapmak da doğal bir yöntemdir. Mesela zayıflamak için bir takım egzersiz hareketleri yapmak da doğal tedaviye girer.

dogaltedaviyontemler.com