Diyette Nasıl Başarılı Olunur?


Diyette Başarıya Götüren Püf Noktalar

Diyet hepimizi bildiği gibi zorlu bir süreçtir. Çünkü alışılmışın dışına çıkan yeni bir beslenme alışkanlığıyla karşı karşıya geliriz. Kilo problemi olan veya olmayan çoğu kişinin diyette olduğunu çevremizde görmek çok kolay. Yaptığımız diyete bağlı kalamadığımızda hemen diyeti bozmaya başlarız. Sonra tekrardan diyete sıfırdan başlarız. Böyle kısır döngüde devam eder. Peki böyle olmaması için neler yapabiliriz diyeti bozmamak için püf noktaları nelerdir sizlere bunlardan bahsedeceğim.

Diyete öncelikle alışmak gerekiyor. Uygulayacağımız diyeti benimseyip inceledikten sonra artık hazır sayılırız. Bu da diyete karar verdiğimizi gösteriyor. Gerisi uygulamak oluyor.

Uygularken bunu zorunluluktan çok eğlence olarak görmeliyiz. Diyetimizden keyif almaya başladığımızda diyetimizi sevdiğimizde her şey daha kolay.

Eğer o gün diyetimize uymayıp bi hata yaptığımızda mesela yemememiz gereken ağır bi öğün yedik diyelim,pasta-kek tarzı veya yağlı bir yemek de olabilir bu, o zaman onu telafi etmek için yürüyüş gibi fiziksel aktivitede bulunmamız gerekecek.



Ara öğünlere hep duyarız çok önem verildiğini. Tüm diyetisyenler ara öğün diye altını çizer. Ben de stajyerlik dönemimde öğrendiğim bu ara öğünün öneminden sizlere bahsetmek istiyorum. Ara öğün diyetimizin olmazsa olmazıdır. Çünkü ana öğüne kadar açlığımızı baskılar ve metabolizmamızı hızlandırır. Sindirimimiz böylece daha sağlıklı olur. Az ve sık yemenin temeli buradan gelir.

Her zaman yapabilceğimiz egzersizlerden bir tanesi de ineceğimiz otobüs durağından iki üç durak önce eve yürümek ve asansör yerine merdiven kullanmaktır. Böyle küçük egzersizler bile sık yaptığımızda bizi başarıya ulaştıracaktır.

Ben bir de şunu önermeden geçemeyeceğim. Diyetinizde yemenizden fazlasını tabağa koymayın. Beynimizde yemeğimizi ne kadar koyarsak onu algıladığı için,eğer tabağı doldurursak hepsini bitirmemiz gerektiği sinyalini verecek bize. Bu yüzden her şeyin ölçüsüne göre hareket ettiğimizde faydasını daha çok göreceğiz.

Stajyer Diyetisyen Elvin Tansu DOĞAN