Dişte Renk Değişimi Nedenleri ve Diş Beyazlatma Yöntemleri

Dişlerde farklı nedenlerle renk bozulması bir diğer deyişle renkleşmeler görülebilir. Dişlerdeki renk değişimlerinin nedenleri yaşlanma, asit ya da travmaya bağlı aşınmalar, ilaçlara bağlı renklenmeler, gıdalar, diş fırçalama alışkanlıkları, sigara gibi alışkanlıklar, hastalıklar, flor gibi maddeler olabilir. Bleaching (beyazlatma) işlemleri ile bunların pek çoğu giderilebilir. Beyazlatma işleminin etkinliğinde renkleşmenin sebebi önemli rol oynar.

Diş beyazlatma farklı yollarda uygulanır. Canlı ve cansız dişlere uygulanmasına göre ikiye ayrılır: İntrakoronal ve ekstrakoronal beyazlatma.

İntrakoronal Diş Beyazlatma: Cansız dişlerde dişin içerisinden beyazlatıcı maddenin tatbik edilmesi esasına dayanır.

Ekstrakoronal Diş Beyazlatma: Canlı dişlerde dişin dışından beyazlatıcı maddenin tatbik edilmesi ile yapılır. Ev tipi ve ofis tipi beyazlatma olarak adlandırılan iki yolla yapılabilir.



Ev Tipi Beyazlatma: Hastanın dişlerinden alınan ölçü ile özel kalıplar hazırlanır. Hasta bu kalıplar içine beyazlatıcı maddeleri koyup, dişlerine yerleştirir. Hekim tarafından yapılan periyodik kontrollerde bu işlemin gün içinde ne kadar süre ile kullanılacağına ve bu işleme ne kadar devam edileceğine karar verilir. Günde ortalama 2–8 saat uygulama yapılır. Bir iki hafta süresince uygulamaya devam edilir.

Ofis Tipi Beyazlatma: Hızlı ve daha etkili bir beyazlatma tipidir. Klinikte diş hekimi tarafından yapılan profesyonel beyazlatma yöntemidir. Diş etleri koruyucu maddelerle kaplanır. Ardından dişlere beyazlatma yapmakta kullanılan maddeler tatbik edilir. Işın kullanılarak bu beyazlatıcı ilaçların işlevlerini yerine getirmesi sağlanır. Seans 45 dakika ila 1 saat kadar sürebilir. İstenilen beyazlık sağlanılana kadar destekleyici birkaç seans uygulanabilir.

Beyazlatma işlemi hemen her yaşta uygulanabilir. Doğru uygulandığında zararsız bir işlemdir. Kişinin sigara, beslenme ya da fırçalama alışkanlıklarına bağlı olarak ilerleyen dönemde pekiştirme amaçlı uygulamalar gerekebilir. Tedavi sürecinde hassasiyetler oluşabilir. Flor uygulamaları ile bu hassasiyetler giderilir. Vakaya göre 10 tona kadar beyazlama sağlanabilir. Tedavi süresince renklenmeye neden olabilecek etkenlerden uzak durulmalıdır.



.alıntıdır.