Diş Teli Tedavisinden Sonra Dişler Eski Haline Döner Mi?

Dişler sürekli hareket eden yapılar olduğu için Diş teli çıkarıldığında tekrar eski durumlarına dönmek isteyeceklerdir. Dolayısıyla ortodonti tedavisinden sonra dişlerin bozulmasını engellemek gerekir. Esasen aktif ve pasif tedavi aşamalarından oluşan ortodontide her iki aşamanın da özenle uygulanması dişlerin eski konumlarına dönme ihtimalini düşürecektir.

Dişlerin Tekrar Çapraşıklaşmasına Neden Olacak Durumlar

tedavisinden sonra bozulma durumları, dişlerin kontrol edilmemesi ve pekiştirme tedavilerinin uygulanmaması nedeniyle gerçekleşir. Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Pekiştirme apareyleri diş eti, kemik ve kasların yeni konumlarına alışıp, kemiklerin sertleşmesi için geçen sürede dişlerin yerlerinde sabit durmalarını sağlar.



Apareylerin kullanılmaması dışında dişlerin tekrar çapraşıklaşmasına neden olacak durumlar:

Dişlere darbe alınması
Sert ve katı gıdaların sürekli tüketilmesi
Yanlış ağız bakımı
Parmak emme, tırnak yeme alışkanlıkları
Dişeti ve doku hastalıkları ile diğer diş hastalıkları çapraşıklaşmaya ortam hazırlayabilir. Bu nedenle pekiştirme tedavilerinin aksatılmaması gerekir.
Pekiştirme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde pekiştirme tedavisinde kullanılan yöntemler; lingual retainer ve şeffaf plaktır. Lingual retainer; ön 6 kesici dişin dile bakan tarafına diş dolgusu malzemeleriyle yapıştırılan ve dışardan görünmeyen tellerdir. Şeffaf plaklar ise takılıp çıkarılabilen ve görünmeyen apareylerdir. Özellikle gece yatarken kullanılabilen şeffaf plaklar, kişinin günlük hayatını etkilememektedir.

Pekiştirme Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisinden sonra bozulma durumunu ortadan kaldıran pekiştirme tedavisinin süresini ortodonti uzmanınız belirleyecektir. Diş telleri çıkarıldıktan sonra gerçekleşen diş hareketi miktarına, yaşınıza, tedavi öncesi dişlerinizin bozukluk derecesine göre pekiştirme tedavisi süreniz ve takılacak apareyin cinsi belirlenir.

Pekiştirme tedavisi, genel olarak aktif ortodontik tedavi süresinin yarısı kadar sürmektedir. Hem gece hem de gündüz takılan plaklar, zamanla sadece geceleri takılabilir. Pekiştirme apareylerinin kullanımı biteceğinde yavaş yavaş azaltılarak kullanımı gerekir. Hareketli şeffaf plaklarda bu süreyi ortodonti uzmanınız sizin için belirleyebilir. Sabit apareylerde ise en iyi sonucun alınmasıyla tedavi bitirilir.


Pekiştirme tedavisi sırasında dikkat etmeniz gereken hususlar

Apareylerinizi ortodonti uzmanınızın talimatları doğrultusunda kullanmalısınız.
Her yemekten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız.
Plaklarınızın kokmaması ve bakteri üretmemesi için günde bir kez diş fırçası ve sıvı sabun ile ılık-soğuk suda yıkayın.
Hareketli apareyiniz kaybolur ya da kırılırsa mutlaka ortodontistinizi haberdar edin.
Apareyleriniz kırılabileceği için size verilen kutularında saklayın.
Diş teli tedavisinden sonra bozulma görülmemesi için şeffaf plaklarınızı ve sabit apareylerinizi kullanmaya özen gösterin. Dişlerinizin bakımını ihmal etmeyin. Yıllarca sizinle birlikte olacak sağlıklı dişlere böylece kavuşursunuz.