Dişlerini fırçalayan küçük çocukların genelde macunu yuttuğunu söyleyen uzmanlar, "Yüksek dozda flor, kansere ve zeka geriliğine neden olabilir. 5-6 yaş öncesi çocuklara macun kullandırtmayın" dedi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, çocuk sağlığı için önemli uyarılarda bulundu.
Diş macunlarının içinde 'sodyum florür' adı verilen zehirli bir kimyasalın yer aldığını anlatan Aydın, bunun doğada kullanılan flor gibi doğal özelliklere sahip olmadığını ve birden çok zararı bulunduğunu söyledi. Aydın, diş çürüğünü engellediği gerekçesiyle çocuklar için üretilen diş macunlarında da bu maddenin kullanıldığını kaydetti.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ÇÖKERTİR

Çocukların dişlerini fırçalarken macunu yuttuğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ahmet şunları kaydetti: "Bu çok sakıncalı. Kanserojen özelliklere sahip olan bu kimyasal madde çocuklarda zeka geriliğine yol açar. Ayrıca, bağışıklık sistemini çökertir, enfeksiyonlara karşı direnci düşürür, üreme sistemine zarar verir ve kalıcı dişlerin çıkmasını geciktirir. O nedenle yuttuğuna emin olacağımız yaşa kadar çocuklara macun kullandırtmamalıyız. Bu yaş da 5-6'dır."

MİSVAK DA KULLANILABİLİR

Dişlerinin çıkmasıyla birlikte fırçalanmaya başlanabileceğini ifade eden Aydın, o yaşta sadece uygun diş fırçasının kullanılmasının diş sağlığı için yeterli olacağını sözlerine ekledi. Aydın fırçaya alternatif olarak da hijyenik misvakı önerdi. Diş çürüklerini önlemek için şekerli ve rafine gıdaların mümkün oldukça azaltmak gerektiğine işaret eden Aydın, "İşlenmemiş doğal gıdaları yiyin. Çocuklarınızı biberonla beslemeyin. Dişlerin iyi gelişmesi için yarı katı ve katı veya kemirilen gıdaları erken başlatın" uyarılarIında bulundu.

Çocuklar yutmamalı

İÜ Adli Tıp Enstitüsü Öğretim Üyesi Toksikolog Prof. Dr. Salih Cengiz

Belli bir dozun üzerine çıkılmadıkça sorun olmaz. Ancak sürekli alınması ve yutulması durumunda bu dişleri olumsuz etkiler. Dişlerde bir takım beyaz lekelenmelere ve yumuşamalara neden olur. Dişlerin daha kolay çürümesine yol açar. Yani dişleri kuvvetlendireyim derken dozu aştığında sertleşme yerine yumuşama gibi bir sorun ortaya çıkmış olur. Bu açıdan doz çok önemli. Çocukların yutmadan kullanması büyük önem arz ediyor.

Flor son derece zararlı

Kimya Mühendisi Mennan Aysan Kuzanlı

Sodyum florürün diş macununda bulunma sebebi diş minesinin daha iyi gelişmesini sağlamak. Ancak flor aynı zamanda, klor, brom ve iyot gibi son derece zehirli bir kimyasaldır. Miktarı ne kadar fazla olursa zarar verme etkisi o derece artar. Özellikle çocuklar için sakıncalı. Yutmamaları gerekir.

Anne baba kontrol etmeli

Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın

Çocuklar genelde macunu yuttuğu için kesinlikle önermiyoruz. Çok yutması halinde de flörüz türü hastalık oluşabilir. Bu bir kimyasal ve biz çocuğun temel olarak kimyasal bir şeye temas etmemesi gerektiği için de önermiyoruz. 2 yaşın altında bebekler için diş macun kullandırtmıyoruz. 2 yaşından sonra anne baba kontrolünde fırçaya az miktarda sürüp dişler temizlenebilir. Bugün