Diş Eti Hastalıkları Nedir, Nasıl Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çevresi yumuşak ve sert dokulara periodontal dokular denir. Bu bölgelerin hastalıkları ve tedavileriyle ilgilenen diş hekimliği dalı periodontolojidir. Periodontal dokuları, periodontal ligament denen lifler, diş etleri, çene kemikleri oluşturur.

Sağlıklı Diş Eti ve Periodontal Dokular
Sağlıklı diş eti kanamaz. Sıkı soluk pembe ve mat görünür. Dişin boyun bölgesini saran kısmında 1-2 mm’lik diş eti oluğu bulunur. Diş eti hastalıkları burada başlar ve ilerler.

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti yani periodontal hastalıklar bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlardır. Dişi çevreleyen dokularda ilerleyen bir yıkım oluştururlar. Diş eti sağlığı bozuldu mu ortaya çıkan bu kayıp ilerlediğinde çürümemiş bir dişin bile sallanarak kaybına neden olabilir. Bir ya da daha çok dişi etkileyebilir. Mikrobiyal dental plak diş etinde enflamasyon oluşturur. Diş etindeki iltihap ilerleyerek dişi kemiğe bağlayan dokuya ve kemiğe yayılır.

Gingivitiste Nasıl Anlaşılır?
Gingivitiste diş etinde meydana gelen enfeksiyonu tanımlayan bir terimdir. Aşağıdaki belirtiler gingivitisteye işaret eder;
Diş etleri ödemli, parlak ve kırmızıdır.
Diş fırçalama esnasında kanama vardır.
Diş etinin formu ve görüntüsü bozulmuştur.
Ağrısızdır.

Gingivitiste yukarıdaki belirtilerin ardından ilerleyerek sert dokulara da yayılır ve periodontitise dönüşür. Oluşan periodontal cep temizliği daha da imkansız kılar ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır.

Periodontitiste’nin Belirtileri Nelerdir;
Periodontitiste’nin söz konusu olduğu durumlarda diş etlerine bir temas yokken bile diş etleri kanar.
Dişlerde çapraşıklık diş diziliminde bozukluk meydana gelir.
Dişlerde sallanma olabilir.
Diş etleri çekilir.
Koku ve kötü tat olur.
Diş eti çekilmesine bağlı kök yüzeyleri açığa çıktığından ağrı-hassasiyet olabilir.
Durum ilerledikçe dişlerin kaybına varabilir.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi

Gingivitis aşamasında diş taşı temizliği ve oral hijyene dikkat edilmesiyle diş etleri sağlığına kavuşur. Periodontitiste periodontal cep formasyonunun ortadan kaldırılarak o bölgenin temizlenebilir hale getirilmesi sağlanmalıdır. Periodontal tedavilerde amaç enfeksiyon kaynağı bakterileri barındıran plak ve diş taşlarının temizlenip ortamın hijyeninin ve bu hijyenin devamlılığının sağlanmasıdır. Tedavinin devamında hasta ağız hijyeni ne çok özen göstermeli ve bu iyi durumun devamlılığını sağlamalıdır.

Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri

Diş eti hastalıklarının temel etkeni bakteri plağıdır. Plak formasyonunu takiben (eğer uzaklaştırılmazsa) üzerine tükürükteki kalsiyumun birikmesiyle diş taşı oluşumu başlar. Bunu tekrar plak birikimi ve tekrar diş taşı oluşumu izler. Bakteri plağı önce yumuşak dokuları (diş eti) etkiler. Oradan ligamente devamında kemiğe yayılır. Harabiyete neden olur.



Bakteri Plağı Oluşumuna Etken Nedenler:
Ağız hijyeninin sağlanmaması
Yetersiz ve yanlış diş fırçalama
Diş ipi kullanmama
Düzenli ağız içi kontrollerinin yapılamaması

Diş eti hastalıklarına neden olan diğer etken faktörler şunlardır:
Genetik faktörler
İlaçlar
Dengesiz ve yetersiz beslenme
Hamilelik
Sigara
Stres
Sistemik faktörler (vücudun savunma sistemini etkileyen hastalıklar)

Diş Eti Hastalıklarından Korunmak Mümkün Mü?

Kişinin dişlerinin temizliğine özen göstermesi ve diş hekimine düzenli kontrollere gitmesi, diş taşlarını temizletmesiyle hastalıklardan korunmak mümkündür.

Plak
Plak, diş, dil ve yanaklarda tükürüğün etkisi ile bakterilerin birikip organize olması sonucu meydana gelir. İçinde milyonlarca bakteri barındırır. Tüketilen gıdaların etkisiyle daha sağlam ve gelişen bir yapıya dönüşür. Plağın yapısına zamanla daha farklı bakteri türleri eklenir. Plaktaki bakterilerin sindirim ürünü asitler diş çürüklerine de yol açar. Günde iki defa diş fırçalama ve bir defa diş ipi kullanma sayesinde plak oluşumu ve sürekliliği önlenir.

Diş Taşı
Bakteri plağı düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile uzaklaştırılmazsa zamanla tükürükteki kalsiyumun üzerine çökelip birikmesiyle diş taşına dönüşür. Diş taşı bakterileri barındıran bir yuva gibidir. Bu yüzden diş eti hastalıklarının oluşumuna etkisi vardır. Protezler üzerinde de oluşabilir.

Diş taşı oluşum yerine göre sınıflandırılır:
Diş eti üzerinde bulunan (supragingival) diş taşı gözle görülebilir. En çok tükürük bezi kanallarının ağza açılma yeri olan üst 1. büyük azıda ve alt kesici dişlerin dile bakan yüzeylerinde görülür.

Diş eti sınırı altında kalan diş taşına subgingival diş taşı denir. Gözle görülmez. Daha sağlam sıkı yapışıktır.

Supragingival ve subgingival birlikte veya ayrı ayrı oluşurlar.


.alıntıdır.