Çocukluğun Lezzeti: Çilek!

Türkülere konu olan bir meyvedir çilek. Çocukluk anılarımızda şekere batırıp yediğimiz, kokusuna bayıldığımız bu kırmızı şölenin yararlarını biliyor musunuz?


Çocukken kilo derdi olmadığından, bir kase tozşekeri önümüze alıp, çilek batırarak yerdik. Şimdilerde tozşeker yerine pudra şekeri dökülüyor.

Farklı ekolojik koşullarda yetişen çileğin 600 çeşidi var. Pastası, reçeli, marmeladı, kompostosu, şarabı, şampanyası yapılıyor. Ülkemizde 6 çeşit çilek yetişiyor: İri meyveli Frenk çileği, Arnavutköy çileği, genelde reçel yapımında kullanılan Bursa çileği, Ereğli çileği ve ormanda yetişen yabani çilek!

Çilek seçerken, renginin parlak kırmızı olmasına, saplarının canlı yeşil olmasına ve fazla beklememiş olmasına dikkat etmek gerekir.

Çilek dayanıksız bir meyvedir. Mevsimi çabuk geçer.

İki günde tazeliğini yitirebilen çileği, yıkamadan geniş bir çanak içinde buzdolabında saklamak gerekiyor.

Çileği uzun süre muhafaza edebilmek için, sıcaklığın 4 derecenin altında olması lazım.

Alır almaz tüketmenin en ideali olduğu çileği, 1 yıla kadar dondurarak saklayabilirsiniz. Bunun için, sert ve olgun çilekleri seçin. Önce buzlu suda yıkayın. Saplarını çıkarın ve kağıt havlu üzerinde kurutun. Havası mümkün olduğunca alınmış bir kapta derin dondurucuya koyabilirsiniz.

Yararları:

Bol miktarda A, B,C vitaminleri, demir, fosfor ve kalsiyum içerir.

Antioksidan özelliği vardır.

Kanseri önler.

Kırışıklığa ve selülite karşı korur.

İdrar söktürücü, romatizma ve gut hastalığına karşı azaltıcı etkisi vardır.

Sinirleri güçlendirir.

Bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürücüdür.

.ALINTIDIR.