Çene Eklem Rahatsızlıkları Nasıl Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Çene Eklemi (TME) baş bölgesindeki tek hareketli eklemdir. Çene ekleminin komplike bir yapısı vardır. Kemik, kıkırdak, eklem diski ve eklem sıvısından oluşur. Bu yapı taşlarından biri ya da bir kaçında meydana gelen problemler, eklem rahatsızlıklarına sebep olur.

Baş ve eklem ağrıları, eklemlerdeki klik-tıkırtı gibi sesler, ağız açıklığında azalma, çenenin çıkması, baş boyun bölgesindeki kaslarda tutulma hissi, çenede kayma gibi belirtiler eklem problemlerini gösterir.



Kötü yapılmış dolgu, kron köprü gibi tedaviler; dişlerdeki çapraşıklık ve kapanıştaki bozukluk; tümöral kistik oluşumlar; diş gıcırdatma (bruksizm); sert gıdalar ya da sakız çiğnemek gibi eklemi yoran durumlar; artrit gibi eklem rahatsızlıkları; sürekli olarak tek tarafla çiğnemek; çenenin travmaya maruz kalması gibi sebepler çene eklem rahatsızlıklarını meydana getirir.

Çene Eklem Rahatsızlıklarında Tedavi Planlaması

Çene eklem rahatsızlıklarının tedavisinde öncelikle protetik tedavi ihtiyacının giderilmesi ve eksik dişlerin tamamlanması gerekir.
Kötü dolgu ve protezler uygun olanlar ile değiştirilmelidir.
Çene eklem rahatsızlıklarına bağlı diş gıcırdatmayı önlemek için gece plağı kullanılmalıdır.
Sıcak uygulama, eklem egzersizleri yapılmalıdır.
Çene eklem rahatsızlıklarında ağzı çok açmamak gerekir; yiyecekler küçük parçalar halinde tüketilmeli, esneme gibi eylemlerde çene alttan elle desteklenerek çok açılması engellenmelidir.
Çene eklem rahatsızlıklarının tedavi sürecinde ilaç kullanımı gerekebilir.
Diş sıkmanın, kassal ağrı ve tutulmanın temelinde olabilecek stres, psikolojik rahatsızlıkları gibi durumların ortadan kaldırılması için psikolojik destek alınması gerekebilir.
Dişsel bozuklukların düzeltilmesi için ortodontik müdahale yapılmalıdır.
Çene eklem rahatsızlıklarının tedavisinde gerekli görüldüğü durumlarda cerrahi müdahale yapılmalıdır.



.alıntıdır.