Bunları Biliyor musunuz?
Hepimizin beslenme ve sağlık hakkında kulaktan dolma bilgileri vardır. Bazıları yanlış olsa da, çocukluktan beri aklımızdan kalanları uygulamaya devam ederiz. İşte size beslenmeyle ilgili birkaç işe yara bilgi:

Kahve sanıldığı kadar korkutucu bir besin değildir. Bilimsel araştırmalara göre, düzenli olarak belirli miktarda alınan kafein, yüksek kolesterolün olumsuz etkilerinden koruyor. Kafeinin kandaki zararlı maddelerin beyne geçişinin engellediği gözlemlenmiş. Kandaki yüksek kolesterol seviyesi, kan beyin bariyerleri ile ilgilidir. Kandaki zararlı maddelerin beyne ulaşmasını engelleyen bu bariyerlerin işlemesinde, beyin damarlarındaki geçirgensizliği sağlayan, tight junction proteinleri önemli rol üstlenir. Söz konusu proteinler dağıldıklarından, kan beyin bariyerleri gerginleşir ve zararlı maddeler girişini etkili şekilde engelleyemez hale gelir. Geçirgen bir kan beyin bariyerinin ise, her şeyden önce alzheimer gibi hastalıklarda bellek kaybını önlediği iddia edilir.

Bazı kişilerin şekerli gıdalara olan düşkünlüğü, iştah açıklığından değil bir genden kaynaklanıyor. Araştırmacılar, hücrelere glikozun alımını denetleyen GLUT2 geninin bazı kişilerin şekerli gıdalara diğerlerinden fazla düşkün olmasına neden olacağını belirtiyor. Biri obezite belirtileri gösteren orta yaşlılardan, diğeri obetize belirtileri göstermeyen erişkin gençlerden oluşan 2 gruptan kan örnekleri alınmış ve DNA’ları incelenmiş. Şekerli gıdalara düşkün olan kişilerde, kilosu ne olursa olsun, GLUT2 geninin değişime uğramış olduğu tespit edilmiş.

Hayatınızı kolaylaştıran ambalajların bir kısmı, sağlığınız için tehdit oluşturmaktadır. Dünyada zımba telli çaylar ortadan kalkmasına rağmen, maalesef ülkemizde hala kullanılmaktadır. Metal zımbalı poşet çay, sıcak suyun içine girdiğinde ve uzun süre bekletildiğinde, vücutta metal birikimine yol açıyor.

Alüminyum folyo hepimizin sıklıkla kullandığı bir ürün ancak yanlış kullanmamanız gerekiyor. Yiyeceği sarıp buzdolabına koymanızda bir sakınca yok. Ancak saklanacak gıda ıslak, çok tuzlu veya limonlu olamamalıdır. Alüminyum folyoya ısıtma işlemi uygulamamak gerekiyor. Balık ve benzeri ürünleri alüminyum folyoya sarıp fırına sokmayın. Çünkü yüksek ısı ve pişirilme esnasında çıkan kimyasal buhar, yiyeceklere geçerek vücutta metal birikimine sebep oluyor.

Evde de sıklıkla kullandığımız damacanaların hammaddesinde fosgen adı verilen, savaş esnasında yaygın olarak kullanılan, kimyasal zehirli bir gaz bulunuyor. Bu yüzden damacanada bir yıpranma oluştuğunda ve içinde uzun süre su bekletildiğinde, plastikteki pek çok kimyasal suya karışıyor. Bu kimyasallar, mide, karaciğer, sinir sistemi ve akciğer dokusunda tahribata yol açıyor. Bu yüzden evinize giren damacananın yıpranmamış olmasına dikkat edin.


.ALINTIDIR.