Boy Uzunluğu Nelere Bağlıdır

Uzun boylu olmak

Gelişen teknoloji bir yandan insanları "Tembel", "Şişman", "El becerisinden uzak" ve "yeteneksiz" bireyler haline getirirken diğer yandan da "uzun yaşamın" kapılarını aralıyor. Tıp dünyasındaki gelişmeler her gün yeni bir hastalığa çare buluyor. Aslında yeni dünyanın ürettiği yeni hastalıklara çare bulunması son derece ironik bir yaklaşımdır. 70 yıl önce kalp rahatsızlıkları yoktu. İnsanlar hareketli bir yaşam sürdürdüklerinden bugün 3 beyaz yüzünden yaşanan hastalıklar geçmişte yaşanmıyordu. Bili adamları da hergün kalp hastalıklarına yeni çareler üretiyor. İyi ki teknoloji var!

Kısa boylu olmak elbette ki bir hastalık değildir. Hatta bence, sanılanın aksine kişilerin başarılarında doğrudan doğruya bile etkisi yok. Psikolojik etkiler sebebiyle insan hayatını olumsuz etkiliyor. Nasıl mı? Bilinçaltı denilen olgu sayesinde. Bilinçaltının stokladıkları belirleyici oluyor.. Bilinç başarısızlığa odaklanırsa bilinçaltı başarısızlıkla ilgili deneyimleri ön plana çıkarır. İpliği delikten geçiremeyeceğim derseniz geçiremezsiniz. Basket atamam derseniz atamazsınız. Ya da bilardo oynarken son topu kesin kaçırırım derseniz son topu kaçırırsınız. Çünkü bilinçaltınız kaçırma ve yapamama ile ilgili bilgileri çağırır. Halbuki başarıya odaklanmak gerekir. O zaman başarı zaten gelecektir.

Bu olguyu hem kısa boylu insanların hayatlarında başarıya odaklanmaları için hem de uzun boylu olmak için harcaycakları çabanın sonuç vermesi için söyledim.

Kısa Boylu Olmak Herşeyin Sonu Değil

Kısa boylu olduğu için üzülen, kendisini başarısız hisseden bir insanın gerçek sorunu "Kısa boylu olmak mı?" yoksa yapamadığı ya da başaramadığı işlerden dolayı fiziki görünümünü suçlamak mı? Bence ikinci seçenek.

Eğer "Kısa boylu" insanlar ilk seçeneği kabul ediyorsa, yine baştan pes etmiş demeklerdir. Fiziki bir rahatsızlık yoksa "boy uzatmak" mümkün. Spor, Egzersiz, Dengeli beslenme, Duruş Egzersizleri ve Düzenli uyku ile 6 haftada 7 cm uzama sağlanabilir.



Boy uzunluğu nelere bağlıdır?

Boyu uzatmak mümkün mü? Önce boy uzunluğunun nelere bağlı olduğunu bilmek gerekir. Basketçiler ya da voleybolcular uzun boylu oldukları için mi bu sporu yapıyorlar? Yoksa bu sporu yaptıkları için mi uzun boylular? Bu yumurta-tavuk ilişkisi gibi değil. Bariz ortadadır ki bu sporları yaptıkları için uzun boylular. Aynı şekilde bütün haltercilerin kısa boylu olması bir tesadüf mü? Ya da beyzbol oyuncularının atış yaptıkları kollarının diğer kollarından 3 cm uzun olması bir tesadüfle açıklanabilir mi?

Bence tesadüfle açıklanamaz. Kendilerine iyi baktıkları spor ve egzersiz yaptıkları için boyları standarların üzerindedir. Genetik faktörler başlı başına belirleyici değildir. Yan etkenlerin de en az genetik kadar hatta daha fazla bile etkisi vardır.

Boy Nasıl Uzar?

Boy genetik miras, spor, egzersiz, duruş, beslenme ve uyku düzeni ile orantılı bir biçimde artar. Genetik potansiyel boy uzunluğuna erişmek için yapılması gerekenler ve edinilen alışkanlıklar son derece önemlidir.


.alıntıdır.