Bağırsak Tembelliği - Bağırsak Tembelliğinin Nedenlerinden Biri

Bağırsak Tembelliğinin Bir Nedeni de Tuvalette Gazete Okuma Alışkanlığı Olabilir mi?
İnternette yayımlanan önceki yazılarımda, ta ilk çağlardan beri yaşayan atalarımızın beslenme şekillerinin genetik bilgilerinin bizlere miras kaldığını ve hala bu genetik bilgileri taşıdığımızı, bunlardan saptıkça yaşadığımız modern çağın hastalıklarına daha kolay yakalanacağımızı ısrarla belirtmiştim. (Bkz. Sağlıklı Beslenme ve Yemek Alışkanlığımız )

Atalarımız on binlerce yıl tuvalet ihtiyaçlarını en doğal şekilde yani çömelerek giderdiler. İnsan vücudundaki bütün sindirim ve boşaltım sistemleri bu genetik bilgiye göre biçimlendi. İnce ve kalın bağırsaklar fonksiyonlarını bu fizyolojik ve anatomik yapıya uydurdular.

Özellikle kalın bağırsakların kolay ve hızlı boşaltım için çömelme pozisyonuna ihtiyacı vardı. Çünkü ilk çağlardaki atalarımız akıllı avcılar oldukları gibi birçok yırtıcı hayvan için aynı zamanda avdı. Nasıl bazı hayvanlar su içerken, doğum yaparken zayıf ve savunmasızlarsa, onlar da bu ihtiyaçlarını giderirken savunmasızdılar. Ne kadar çabuk yaparlarsa hayatta kalma şansları o kadar fazlaydı. Yani şimdiki gibi uzun uzun oturup tuvaletlerini yaparak hayatta kalmaları mümkün olmazdı. Bu doğal ihtiyaçlarını çömelerek ve mümkün olduğu kadar kısa zamanda gidermek zorundaydılar.

Çömelmeyi sağlayan adalelerin, eklemlerin, kemiklerin güçlü ve iyi durumda olması onun doğal ve vahşi yaşamını sürdürmesi için çok elzemdi. Çünkü dağda, bayırda gezerek, yükseklerden atlayarak, koşarak hayatta kalmaya çalışacaklardı. Dizlerini bükmek yetmeyecek ayrıca onları esnek ve çevik tutmak ta gerekecekti.

Çömelerek ihtiyaç gidermek yerini, günümüzden yaklaşık 200 yıl kadar önce kralların rahat etmesi için tasarlanmış oturaklı lazımlıkların sabit hali olan, alafranga klozetlere bıraktı.

Modern Klozetler Hastalıkları Artırıyor.
Ancak sonradan uygarlığın sembolü sayılan bu klozetleri yaygın olarak kullanmaya başlayan modern insan rahatı uğruna yine doğal olandan vazgeçiyor ve bu rahatlığının bedelini bağırsak tembelliği, çömelme zorluğu, hemoroid, fıtık, prostat, kolon kanseri gibi hiç hak etmediği bir dizi rahatsızlık ve hastalıkla ödüyordu.

Gerçi modern tuvaletler keyifli bir alışkanlığa, dakikalarca süren ve kimilerince bulmaca bile çözülen bir oyalanmaya dönüşmüştü ama karşılığında da bir çok zafiyet doğmuş, özellikle dizlerde hareket yeteneği azalmış, insanlar çömelemez duruma gelmişti. Çünkü beyin tekrarlanmayan hareketleri unutmakla kalmaz aynı zamanda bu hareketleri yapmayan organlara, kaslara, eklemlere ve içindeki sıvılara tasarruf komutu verir. Tasarruf ettiği enerjisini ve olanaklarını diğer ihtiyaçları için biriktirir veya kullanır.

Tembelleşen bağırsaklarda boşaltım süresi yaşlanmayla birlikte uzadıkça uzar, bazen de başarısızlıkla sonuçlanır. Öyle bir dönem gelir ki işin keyfi kaçar, rahatsızlık vermeye başlar. Böyle durumlarda ilk aklımıza gelen çözümlere yöneliriz. Önce kayısı hoşafı gibi bağırsak yumuşatıcı yiyecekler dener, sonra internette bile yüzlercesi bulunan kocakarı ilaçlarından ve otlardan medet umar, onlar da çare olmazsa laksatiflere başvurur, sonra da doktora veya hastaneye gider, sonu ameliyatlara kadar varan bir dizi tedavi görürüz.

Çömelmeden, oturarak yaptığımız tuvaletin bu tür problemlere ve bağırsak tembelliğine neden olacağı kimsenin aklına gelmez.

Oturma pozisyonunda kalın bağırsağın sonlandığı noktadaki dairesel adale (puborectalis muscle) açılmaya göre değil, kapanarak madde kaçırmayı engelleyecek şekilde biçimlenmiştir. Ancak onun gücünü aşacak kadar bir ıkınmayla açılır, bu zorlamalar artıp ve sıklaştıkça da hemoroid ve fıtık riski belirir.

Sadece çömelme halinde bu adaleler kendiliğinden gevşer ve zorlamadan açılır. Ayrıca çömelme halinde her iki bacak ile karnın alt bölgesi arasındaki açı 30-45 dereceye kadar daralır ve karın bölgesine basınç yaparak bağırsağın içindekileri son noktaya doğru iter, bu iteleme de tuvaleti kolaylaştırdığı gibi bağırsaklarda toksikasyona neden olan artıkların kalmasına da izin vermez.



Peki, kimse modern klozetlerden vazgeçemeyeceğine ve alaturka tuvalet yaptırmayacağına göre başka bir çözüm var mı?

Yukarda anlatılanlar günlük yaşantımızda birçoğumuzun karşılaştığı sorunlar. Artık böyle sorunlarımızı da çekinmeden konuşabilmeli ve daha doğru çözümler üretebilmeliyiz.

Başta Vitrifiye mamulleri üreten firmalardan bu ihtiyaca cevap verecek bir tasarım geliştirmelerini umuyor ve bekliyoruz. Kanımızca bu klozet şekli insanlığa çok büyük bir hizmet ve iyilik olacaktır.

Bu gün hayatta olmamızı borçlu olduğumuz ilk çağlardaki atalarımızın anısına ithaf edeceğimiz bu patentli ürün neden Türk Malı bir klozet olmasın?

Bu proje de gerçekleşti.
5 temmuz 2012 tarihli Hürriyet Gazetesinden
TUVALETTE EN UYGUN POZİSYON BULUNDU

58 ülkeden 1800 firmanın 4 bin 515 ürünle katıldığı ‘reddot design’ uluslararası tasarım yarışmasında ürün tasarımı dalında büyük ödülü Güral VİT'in alaturka ve alafranga tuvaleti bir araya getirdiği 'WC Health' isimli ürünü kazandı.

‘WC Health klozet’ günlük yaşamda kullanılan klozetlerde hayatı kolaylaştıran bazı değişiklikler yaparak en uygun anatomik pozisyonu bulmayı hedefledi ve çömelme duruş şeklini klozet sistemine taşıdı.
Alaturka ve alafranga tuvaleti birleştiren ‘WC HEALTH’in fikir annesi, asıl mesleği avukatlık olan ancak Güral Grubu bünyesinde de aktif rol üstlenen Nesrin Güral. Dışkılarken insan doğasına en uygun pozisyonun çömelmek olduğunu vurgulayan Nesrin Güral, “Maalesef çömelmeyi unutmuşuz. Çömelme pozisyonunda bağırsaklar çok daha iyi boşalıyor ve bu kolon kanserine kadar pek çok hastalık riski böylece azaltılabiliyor” dedi.
Alaturkanın riskleri
Türkiye’de, Ortadoğu ve Asya’da kullanılan ve ‘alaturka’ olarak anılan hela taşının hijyen açısından tartışıldığını aktaran Nesrin Güral şöyle konuştu:
"Sarılık, mantar, tifo, vb. hastalıkların bulaşma riskini taşıyabilir. Giysiler kirlenebiliyor. Ayrıca engellilerin kullanımı açısından da zor. Fakat bağırsakların ve mesanenin tam boşalımı ancak buradaki çömelme pozisyonuyla sağlanabiliyor. Alafranga tuvaletlerin hijyen ve konforunu insan anatomisine uygun alafranga tuvaletlerle birleştirme fikri de buradan çıktı. İkisinin sağlık için iyi yanlarını birleştirdik."


Optik Tunali