Ayak Kokusu ve Ayak Kokusuna Gümüş İle Çözüm

Ayak Kokusu ve Gümüş

Ayak kokusu, insanların ayaklarını etkileyen bir vücut kokusu tipidir. Pek çok insan çok kötü bir koku oluşu nedeni ile ayak kokusu ile mücadele etmenin yollarını ararlar. Ayak kokusu, özellikle birkaç saat boyunca yeteri kadar havalandırılmayan çoraplar ya da havalandırma sağlamayan ayakkabılardan kaynaklı olarak oluşur. Çünkü insan ayağı sıklıkla ter bezleriyle kaplıdır ve ayaklarda aşırı terlemenin nedeni bu ter bezleridir. (daha büyük ayağa sahip olanlar daha fazla terlerler) Ayaklarda meydana gelen bu terleme ve sıcaklık sürekli çoğalan bakteriler ve mantarlar (fungiler) için ideal yaşam şartları sağlar.

Ayak kokusunu engellemek amacıyla birçok yöntem geliştirilmiştir. Antimikrobiyal ve antibakteriyel uygulamalar bunlardan bir tanesidir. Diğer bir yöntem ise direk kokuları bertaraf etmeye dayanır.

Peki, Bu Ne Demektir?
Ayaktaki kötü kokular malum birer maddedir. Bu maddeleri absorbe ederek, onları koku oluşturmayacak forma getirmektir. Bu yöntemde, bir kimyasal madde koku oluşumuna neden olan maddeyi absorbe etmek için tekstil ürünlerine yerleştirilir.

Ayak Kokusu ile Gümüşün Bağlantısı Nedir?
Gümüşün ilaç ve tedavi edici faydaları binlerce yıldır bilinmektedir. Roma döneminden kalan bazı yazıtlarda gümüşün tedavilerde kullanıldığından bahsetmektedir. Hatta bu özelliğinden dolayı gümüş “büyülü iyileştirici “olarak nitelendirilmiştir. Yine Roma döneminde sadece gümüş kaplarda su taşıyan askerlere savaşa gitmeye izin verilirdi. Çünkü Romalılar gümüş kapların suyu temiz ve saf tuttuğunu biliyorlardı.



Medikal otorite gümüşü en etkili Antimikrobiyal ajan olarak tanımlamaktadır. Modern batı tıbbı gümüş elementini doğal ve suni en etkili Antimikrobiyal ajan olarak tanımlamaktadır.

Gümüşün ilk antibiyotik madde olduğu düşünülmektedir. Tarihte gümüş metal yaprağı bir sargı bezi olarak kullanılmıştır. Bugün gümüş, neredeyse enfeksiyon kontrolünün kritik olduğu her yerde, bandajlardan yanık tedavisinde kullanılan ilaçlara kadar sağlık ürünlerinde çok geniş spektrumda Antimikrobiyal özelliliğinden dolayı kullanılmaktadır.

Amerika’da doğan çocuklara doğumdan hemen sonra gümüş içerikli göz damlaları damlatılarak, gözde oluşacak enfeksiyonları engellemek amaçlanmaktadır. Gümüş teknolojisi ayrıca endüstriyel uygulamalarda da karşımıza çıkmaktadır. İçme suyu filtre sistemlerinde, yüzme havuzu filtre sistemlerinde ve savunma sistemlerinde geniş alanda kullanılmaktadır. Gümüşün çok önemli olan bu özellikleri geliştirilen bir patentle tekstille birleştirilmiştir.


.alıntıdır.