Antioksidan Dosyası (2. Bölüm)

Bir önceki yazımızda antioksidanın ne olduğunu incelemiş ve vücuttaki işlevini anlatmıştık. Bu bölümde antioksidan kullanımı ile ilgili bilgileri bulacaksınız.

2. Bölüm

Antioksidanlar arasında en sık adı geçenler vitaminlerdir. Ancak vitaminlerle, oksidasyon mekanizmasının sadece küçük bir kısmı bloke edilebilir.

Serbest radikallerin oluşmasını engellemenin yolu, bazı şeylerden uzak durmaktan geçer. Sigarayı bırakmalı, fazla güneş ışığından kaçınmalısınız. Metabolizmayı fazla çalışmaya iten, şişmanlıktır. Yoğun karbonhidrat, yoğun protein, yağlı ve kızartma yemek, toksik maddelerin birikimine yol açar. Gıda katkı maddeleri, uzun süren açlık diyetleri, tiroit hastalıkları, bazı ilaçlardan uzak durmak gerekir.

Vücut kendi antioksidanlarını üretir. Bunların içinde en önemlisi nitrik oksittir. Nitrik oksit, vücudun önemli ara maddeleri arasında yer alır. Damarların gevşemesi, hipertansiyonun engellenmesi, önemli hücre içi mekanizmalar ve serbest radikallerin ortadan kaldırılması için nitrik oksit gereklidir.

Çevresel faktörlerin ve kötü beslenmenin sonucunda, serbest radikaller artar. Bu durum nitrik oksit ihtiyacının da arttığı anlamına gelir. Bu yüzden, nitrik oksit artırımını sağlamak gerekir. Buna yardımcı olacak gıdalar ise:

Kırmızı meyveler başta olmak üzere bütün meyveler

Tam tahıllar

Yeşil sebzeler

Baklagiller

Bu besinler sayesinde arginin alımı artar. Ancak yeterli arginin alınabilmesi için, bu meyve ve sebzelerin taze olarak tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle hipertansiyon ve damar sertliği olan kişilerde, arginin çok fayda sağlar.Argininin diğer bir özelliği de, kandaki pıhtılaşmayı önlemesidir.

Vitaminlere antioksidan gözüyle bakıldığında, sıklıkla hata yapılır. A vitaminin fazlası toksittir. Gebelikte kullanımı, bebekte arızalara; menopoz sonrası kullanımı kalça kırıklarına sebep olabilir. Baş ağrısı ve saç dökülmesi oluşturur.

Bilinçsiz kullanılan C vitamini, laboratuar testleri etkiler. Yüksek dozda kullanılması sonucu, kas krampları, karın ağrıları, mide ülserinin yükselmesi, böbrek taşları ve gut hastalığına yol açabilir.

Antioksidan yaşamınızda bir yer edinsin istiyorsanız; bunu doğal yolarla yapmanız faydalı olacaktır. Sağlıklı bir yaşam biçimine geçmek, egzersiz yapmak, size zarar verecek durumlardan korunmak ve yeme alışkanlığınızı düzenlemek, antioksidandır.

.ALINTIDIR.