Ağız Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağız ve dişlerin bakımında ilk akla gelen sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmaktır. Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olabilmek için de dişler günde en az iki defa doğru fırçalama tekniği ile fırçalanmalıdır. Piyasada pek çok ağız bakım ürünleri bulunmaktadır. Ancak ağız bakım ürün tercihi yaparken mutlaka onaylı ve diş hekimlerinin önerdiği ürünler satın alınmalıdır. Diş macununun veya diş fırçasının tercihinde de kişi kendi ağız durumuna göre dikkat etmeli ona göre seçim yapılmalıdır.

Diş Fırçası Seçimi
Diş fırçası seçiminde dikkat edilmesi gerekli özellikler
Diş fırçasının boyutu
Diş fırçasının şekli
Diş fırçasındaki fırça kıllarının dizilimi
Diş fırçasındaki fırça kıllarının sertliği
Rutin diş fırçası kullanımı için, düz saplı, düz yüzeyli, orta sertlikte, yuvarlak uçlu diş fırçası tercih edilmelidir. Bir diş fırçası üç ayda bir değiştirilmelidir.

Diş Macunu Seçimi ve Kullanımı
Piyasada pek çok diş macunu yer almaktadır. Diş macunu içeriğinde çürüğü, plağı, diş taşlarını ve hassasiyeti önleyici maddeler kullanılmakta ve sürekli olarak içeriği geliştirilmektedir. Örneğin diş macunu içerisinde bulunan florid maddesi çürük oluşumunu azaltır. Bu sebeple florid maddesi bulunan diş macunları kullanılmalıdır.

Diş macunu, diş fırçasının üzerine leblebi tanesi boyutunda ve diş fırçasının kıllarının ortasına yerleştirilmelidir. Diş macunu fırçalama süresi boyunca sürekli olarak dişlerle temas etmelidir. Aşındırıcı özelliği olan diş beyazlattığı iddia edilen diş macunlarından da uzak durulmalıdır.

Diş Fırçalama Teknikleri
Doğru diş macununu ve doğru diş fırçasını seçmek tek başına yeterli değildir. Diş fırçalamak için diş fırçalama işleminin tekniklerini de doğru bir şekilde uygulamak gereklidir.



Diş fırçalarken alt ve üst çene birbirinden ayrı olarak fırçalanmalıdır. Diş fırçalama sırası önce dişlerin ön kısmı sonra dişlerin iç kısmı daha sonrasında da dişlerin çiğneyici yüzeyleridir. Diş fırçalama işlemine en arkada bulunan dişlerin arka yüzeylerinin fırçalanması ve dilinde yüzeyinin fırçalanması dahil edilmelidir.

Diş fırçalarken diş fırçası kuru olmalıdır. Ortalama bir diş fırçalama işlemi üç ila dört dakika sürmelidir. Diş fırçalarken aşındırma riski olduğundan aşırı kuvvet uygulanmamalıdır. Diş fırçasındaki kılların diş fırçalama esnasında yarısı dişlerde diğer yarısı ise diş etlerinde olmalıdır. Böylece diş fırçalamada yapılan dairesel hareketlerle diş fırçasının kıllarının diş eti oluklarına girmesi sağlanmaktadır. Bu hareket her fırça bölgesinde on beş ila yirmi defa uygulanmalıdır. Dişlerin iç yüzeylerinin fırçalanmasında da aynı diş fırçalama yöntemi uygulanmalıdır. Dişlerin çiğneyici yüzeylerinde de diş fırçası ileri ve geri hareket ettirilerek fırçalanmalıdır. Diş fırçalama işlemi bitiminde ağız bir ila iki defa çalkalanmalıdır.

Diş İpi Kullanımı
Diş ipi, diş aralarını temizlemek için kullanılır. Diş ipini doğru teknik ile diş hekiminin belirttiği gibi kullanmak gereklidir. Aksi takdirde diş ipi diş etlerine zarar verir. İlk kullanımda kolaylık olması için mumlu olan diş ipleri tercih edilmelidir. Florlu olan diş ipleri de kullanılabilir.

Dip ipini her iki elin işaret parmağına dolayarak başparmaklarının yardımı ile kullanılır. Diş ipi, diş etlerine zarar vermeyecek şekilde yavaş hareketler ile dişler arasından geçirilmelidir. Dişin üzerinde “c” harfi çizer gibi ileri-geri ve aşağı-yukarı hareket ettirilmelidir. Böylece ara yüzler temizlenebilir.

Ara Yüz Temizleyicileri
Diş fırçasının ulaşamadığı alanlarda özellikle diş arası ve diş eti altına biriken artıkları temizlemek için ara yüz temizleyicileri kullanılmaktadır.


.alıntıdır.