Michelangelo'nun kullandığı teknikler


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Michelangelo'nun kullandığı teknikler

  • #1
    Ayşe Turan BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Şubat.2009
    Nereden
    Türkiye'nin kalbinden
    Mesajlar
    12,566
    @Ayşe Turan BAL



    Michelangelo'nun kullandığı teknikler





    MICHELANGELO'NUN KULLANDIĞI TEKNİKLER

    Michelangelo resimlerinde ve heykellerinde figürlerin beden ölçülerini abartmayı çok sever. Neredeyse bütün eserlerindeki insanlar (kadınlar dahil) kaslı ve atletik vücutludur.
    Anatomiyi iyi yansıtabilmek için detaylı gölgelendirme yapar. En belirgin örnek-lerini ellerde ve yüzlerde görebiliriz. Heykellerinde ve resimlerinde figürlerin anatomileri kusursuzdur.
    Çoğu zaman figürleri nüdür. Bunun sebebi Rönesans'a yön veren klasik dönem eserlerinin her zaman çıplak olmasıdır. Michelangelo azizleri ve hatta İsa'yı bile çıplak betimleyerek dini konuları klasik dönem unsurları ile resmetmiştir.
    Eserleri çoğu zaman Eski ve Yeni Ahit'teki hikayelerdeki karakterleri (en fazla da İsrail Kralı Davud'u) konu alır. Çünkü her zaman dini eserler okumaktaydı.
    Figürlerin duruşları hiçbir zaman birbiriyle aynı değildir fakat benzerlikler vardır. Çoğu eserinde kahramanların başları bir yöne dönüktür ve gözleri de kafanın dö-nük olduğu tarafa keskin bir bakış atar. Çoğu zaman da figürlerin bedenleri de ka-falarıyla birlikte dönüktür. Birçok peygamberin ve kahramanın duruşu Antik Yu-nan heykellerindeki tanrıların heybetli duruşunu anımsatır.
    Kıyafetler Roma generallerinin zırhlarına ya da Antik Roma'da insanların giydiği toga adlı kıyafetlere benzer. Genellikle figürlerin ikiden fazla birbiriyle zıt renkli giysisi vardır. İki sıcak bir soğuk renkli kıyafetler en çok kullandığı kombinas- yondur. Turuncu çok fazla kullanılmıştır.
    Çoğu eserinde bir olayın tam gerçekleşmeden önceki sahnesini resmetmiştir. Örnekler: Davud'un Goliath'ın başını kesmek için kılıcını kaldırması Adem'in yaşam enerjisi almak için Tanrı'ya ellerini uzatması Son Yargı'da kayıkçı Charon'un küreğini ruhlara vurmak için kaldırışı…
    Bazı eserlerinde orantılarda belirsizliklere rastlanır. Pieta'da Meryem ile İsa'nın boyları Merdivendeki Madonna'da basamakların yüksekliği orantısızdır.
    Antik Yunan ve Roma mitolojisinden konular da seçmiştir.
    Bazı eserlerinde farklı ressam ve heykeltıraşlardan esinlendiği teknikleri denemiştir. Örneğin Çarmıha Geriliş'te İsa'nın bedenindeki saflığı betimlerken Brunelleschi'nin Çarmıh adlı resminden etkilenmiştir. Bazı resimlerinde ise Leo-nardo da Vinci' nin resimlerindeki düzeni ve sfumato tekniğinini kullanmıştır. Anatomide en ufak detayları bile çizerken manzarada flulaştırma tekniğini dene-miştir. Bu yüzden eserlerinin bazıları diğerlerinden farklı özellikler taşır.
    Heykellerini tek parça mermerden yontar ve neredeyse hepsinin yüzeyinin pürüzsüz olmasına dikkat eder. Heykellerinin bir diğer özelliği ise elbiselerin kıvrımlarının çok detaylı yapılmasıdır.
    Rölyeflerinde ve tondolarında Meryem ve çocuk İsa'yı konu almıştır. Bu ikili Merhamet Heykeli'nde bir araya gelir.
    Aziz ve peygamber heykellerinde figürlerinin cinsellik taşıyan duruşları vardır. Bu da Michelangelo'nun cinsel tercihinden kaynaklanmış olabilir. Ayrıca sevdiği erkek olduğu iddia edilen Tomasso Cavalieri'nin yüzünü birçok eserinde gör-mekteyiz.
    Heykellerinde figürün arkasına destek yerleştirir ve çoğu zaman duruştaki denge-yi sağlayabilmek için ayakları aynı hizaya koymaz.
    Resimlerinde Tanrı figürü vardır. Yunan mitolojisinde Zeus'un betimlenişine çok benzer.
    Antik Roma ve Yunan'dan etkilenerek resimlerinin kenarını igudilerle süsler.
    Kahramanlar hiçbir zaman alt ettikleri kötü karakterlerle yüz yüze gelmez. Çoğu zaman yenilen tarafın kafası yere yakındır.
    Tarihi karakterlerin yüzlerini ve tiplerini sık sık değiştirir. Bunun nedeni onları kendisinin hayal ettiği bir biçimde yani antik eserlere benzer bir şekilde yapmak istemesidir. Buna İsa'nın yüzünün eserlerinde faklı olması ve Guiliano Medici'nin aslına hiç benzememesini örnek gösterebiliriz. Michelangelo da Medici figürünün gerçeğine benzemediğini kabul etmiştir.
    Meleklere çok sık yer verilmiştir. Bazı heykellerinde ana figür olmalarına rağmen çoğu resminde arka planda gözükürler.
    Figürlerinin yüzlerinden ve duruşlarından ne hissettiklerini ve nasıl insanlar olduklarını anlayabiliriz. Örneğin Judith'in Holofernes'in başını kestiği resimde sessizlik ve sakinlik duruşlardan bellidir. Son Yargı tablosunda ise acı kızgınlık ve neşe gibi duygular yüzlerden okunabilir.
    Haç figürü döneminin diğer ressamlarında olduğu gibi odak noktası değildir.
    Peygamberler ve azizler kutsal kitaplarda sözü geçen nesneler taşır. Örnek: Musa'nın 10 emrin yazıldığı tabletleri taşıması Davud'un elinde taş olması…
    Oto portresi bazı eserlerinde görülmektedir. Kendisini genellikle bir aziz olarak resimlerine katmıştır.
    Kadın figürlerinin saçları çoğu zaman toplanmış ya da başörtüsü ile kapatılmıştır. Michelangelo Havva'yı konusu gereği daha güzel resmetmiştir. Bu yüzden de saçı açık olan kadınlardan biridir. Michelangelo'nun bazı kadınları göbekli ve çoğunu kaslı olarak betimlemesinden onun kadın vücudunu çekici bulmadığını anlayabi- liriz.
    Mimari eserlerinde heykeltıraş yönünü de ön plana çıkararak iki sanat dalı arasında şekil ve anlam yönünden bütünlük yaratmaya çalışmıştır.

    .ALINTIDIR.

  • #2
    kusada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.Mart.2010
    Nereden
    hatay
    Mesajlar
    3
    @kusada







    michelangelo hakkındaki bilgilerin kaynağı lazım bana

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Ünlü ressam Michelangelo (hayatı ve eserleri)
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum RESİM, TABLO, RESSAMLAR
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 23.Mart.2010, 14:53
    2. Arabalarda Hayat kurtaran teknikler
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum BİLİM VE TEKNOLOJİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 23.Kasım.2009, 00:42
    3. Michelangelo’nun Seçilmiş Mektupları-Michelangelo
      Konu Sahibi Meltem YANIKOĞLU Forum KİTAP-DERGİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 20.Eylül.2009, 15:21
    4. engellilerin kullandığı araçlar
      Konu Sahibi love-17 Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 13
      Son Mesaj : 15.Mayıs.2009, 23:47

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş