'Ev kızı' galeriye girdi
Genç sanatçı Olgun Ülkenciler yeni sergisi 'Ev kızı'nda bireysellik ve cinsel farkındalık süreçlerini sorguluyor

Genç sanatçı Olgu Ülkenciler'in yeni sergisi 'Ev kızı' Beyoğlu Tünel'deki C.A.M. Galeri'de açıldı. Ülkenciler, 80'lerde çocukluğunu yaşamış, kayıp olarak adlandırılan kuşağın genç yetişkinlerinden. Dönemin neredeyse karakteri olan, hayatta/ayakta kalma mücadelesinin ve rekabetin bireye dayattığı "hiç birşey canını sıkmıyormuş, hep mutluymuş gibi görünme" zorunluluğunu-sistemin kendisi ve dış dünya arasında yarattığı bu yapay uçurumu-yaşadığı kadınlık hallerini resmine yansıtarak aşmaya çalışıyor.

Ev kızı sergisinde sanatçı, geçirdiği bireyselleşme ve cinsel farkındalık süreçlerini mekanla kurduğu ilişki üzerinden sorguluyor. İlk etapta, birbirinin içine geçmiş bedensiz cinsel uzuvların kullanımıyla izleyen üzerinde pornografik bir etki bırakan işler, dikkatli bakıldığında, toplumsal cinsiyet kodlarıyla örülmüş karmaşık bir sistemi görünür kılıyor. Bu sistemde evkızı, dantellerle süslü, kapısından bacasından bazen kan, bazen karanlık dumanlar fışkıran evi ile dışarıdaki dünya arasında gidip geliyor.

Ev, mahrem ve tekil olanın yaşandığı yer iken, dışarısı, cinselliğin paylaşıldığı, aynı zamanda da baskılandığı bir alan. Bu iki alanı birleştiren vücüt sıvıları ve evden bir kaçıp bir geri dönen playboy tavşanı, "mekan her ne kadar parçalı olsa da beden ve zihin her zaman sınırların ötesine geçecek" der gibi. Dolayısıyla, Ülkencilerin resmi için, biz neredeyiz, ev nerede, cinsellik nerede yalnış sorular. Asıl soru, hem zihnimizde hem de günlük hayatımızda birbirinden ayırdığımız mekanlarla kurduğumuz ilişki biçimleri ya da evden kaçan tavşanının nereye gittiği ve ne yaptığı.

Sergi 15 Ocak'a kadar gezilebilir. C.A.M. Galeri Tel: 0212 245 79 75


.ALINTIDIR.