Çocuklarda Diş Temizliği

Çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığını edindirmek için çeşitli eğlenceli yollar var. Sahiplenme ve kendine bir şeyin ait olduğu duygusunu ona hissettirin. Öncelikle kendi diş fırçasını kendisine seçtirin. İstediği ve sevdiği şekillerde, renklerde olsun.
Ona örnek olun, siz yatmadan önce, yemeklerden sonra dişleri fırçalamanın bir gereklilik olduğunu gösterin. Birlikte dişlerinizi fırçalayın. Çocuğunuzla birlikte dişlerinizi fırçaladığınızda onu motive edecek, “evet annem ve babam da fırçalıyor, demek ki yapılması gereken bu” diyecektir. Unutmayın, çocuğunuz her yönüyle sizi örnek aldığı bir dönemde!
Çocuğunuza diş fırçalamayı anlatın; neden fırçaladığınızı, neye yaradığını, neden iyi geldiğini. Çocuklar konuştuğunuz zaman anlayacaktır. Konuşmak ona güven verir, durumların nedenlerini kavrar. Dişlerini fırçalamadığı zaman dişlerinin çürüyeceğini, dişinin düşebileceğini, yemeklerden sonra dişlerinin arasında bir şeyler kalabileceğini bunun sonucunda dişlerinin pis görüneceğini açıklayın ona. Dişlerini kaybettiği zaman süt dişlerinden sonra çıkan dişlerinin yerini başka diş almayacağını onlara iyi bakması gerektiğini izah edin.
Bırakın çocuğunuz sizin dişlerinizi fırçalasın, siz de onun dişlerini fırçalayın. Bu yöntemle nasıl fırçalaması gerektiğini öğrenir, nerelere önem vermesi gerektiğini görür. Diş fırçalama aktivitesini daha eğlenceli kılabilmek için saat tutun, iki dakika içinde bitirmesini söyleyin. Bakalım iki dakika içinde bitirebilecek mi? Diş fırçalama ile ilgili görsel bir kitap edinebilirsiniz, çocuğunuzun anlayabileceği dilde, görsellerle süslenmiş, diş temizliğinin önemini vurgulayan bir kitap… Bunu birlikte okuyup aşamaları kendi ağzında gösterebilirsiniz.
Diş temizliğini çocuğunuz kendi başına öğrenemez, fırçalama alışkanlığını kendi başına kazanamaz. Bunun için vakit ayırın, ona yardımcı olun, anlatın, izah edin… Bir süre sonra kendiliğinden bu alışkanlığı edinmiş olduğunu göreceksiniz.


.alıntı.