5 günlük uyum haftasında neler yaptığımı detaylarıyla yazmaya çalıştım. Özellikle yeni başlayacak arkadaşlara faydalı olmasını umuyorum.






1.gün


Çocuklar ve veliler kapıda okul saatinin gelmesini beklerken bizler de içeride -her sene- olduğu gibi merakla ve heyecanla bekliyorduk. Saatimiz gelince hem velileri hem çocukları sınıfa aldım. Çocuklar sandalyelere oturdu, büyüklere oturacak yer kalmadığından ayakta beklediler. Çocuklara kendimi tanıttım, onların öğretmenleri burasının da sınıfımız olduğunu anlattım. Sınıftaki oyuncaklara bakabileceklerini söyledim, söyler söylemez birkaç çocuk hemen merkezlere yöneldi, oyuncakları incelemeye başladı. Bu sırada diğerlerinin de alışması için annelerle sohbet etmeye başladım. Önceden hazırladığım kolonya ve sakızlar ile geçmiş bayramlarını kutladım. Böylelikle çocuklarla da daha sıcak bir iletişime girmiş oldum. 2 saat sonra çocuklara sınıfı toplamadan gidersek oyuncakların kaybolabileceğini söyledim ve sınıfı topladık. Çocuklar oyuncakları toplarken velilere kırtasiye malzeme listesini verdim. Sınıf toplandıktan sonra çocukları tek tek yanıma çağırdım ve isim kolyelerini takarak mısır paketlerini hediye ettim. İsteyenler fotoğraf çekinme alanımızda fotoğraf çekindiler. Çocuklara yazmış olduğum mektubu annelerine verdim ve akşam çocuklarına okumalarını istedim. Son olarak annelerle beraber tren oyunu oynadık. Müzik eşliğinde anneler tünel oldu, biz de çocuklarla sınıf içinde gezdikten sonra tünelden geçtik. Günü tamamladık.

prü oyunun müziği:
cuku_cuku_cuk._veliler_kopru_olur_elele_tutusur._c ocuklar_tren_olur_altindan_gecer.vs._animasyon.mp3


2.gün

Çocuklar annelerini kapıda öptüler ve iki buçuk saat sonra almaya gelmeleri için söz istediler. Sınıfa giren çocuklar serbest oynamaya başladı. Problem yaşayacağını tahmin ettiğim çocukların annelerini hemen göndermedim, kapı dışında beklemelerini söyledim, ilerleyen dakikalarda onları da gönderdim. Ağlayan ve kapıyı tekmeleyen çocuğumu kendi masama oturtabildim, önüne boya ve kağıt koydum isterse annesine resim çizebileceğini söyledim. Önce epey inatlaştı sonra kendi kendine resim yapmaya başladı, resmini sınıfa asmamı istedi, yani aramız düzeldi Serbest oynadıktan sonra çocuklar oyuncakları toplayıp sandalyelerine oturdular. Sar sar sar makarayı tekerlemesi ve Çal kapıyı parmak oyununu oynadık. Biraz sohbet ettikten sonra tanışmak için top oyunu oynadık. Sınıfına hoş geldin çubuklarını dağıttıktan sonra sarılıp günü tamamladık.

3.gün

Çocuklar annelerini öpüp sınıfa geçtiler. Her gelen çocuktan arkadaşlarına ve bana günaydın demelerini istedim, sarılarak karşıladım. Serbest oynadıktan sonra oyuncakları toplayıp sandalyelerine geçtiler. Sar sar sar makarayı tekerlemesi ve Çal kapıyı parmak oyununu tekrar ettikten sonra çocuklar dolaplarını seçtiler. Dolaplara isimlerini yazdık. Daha sonra “Merhaba” şarkısı ile isimlerimizi pekiştirdik. Tren olup sınıfta gezdik, tuvaletleri ve mutfağı ziyaret ettik. Tuvaletimiz geldiğinde öğretmenimize haber vermemiz gerektiğini konuştuk. Tren yolculuğumuz bitince sınıfımıza bir zürafanın geldiğini gördük. Bu zürafanın büyüyüp tekrar ormana gitmesi için onu beslememiz gerektiğini anlattım ve her çocuğa birer yaprak verdim. Zürafayı beslediler, yaprakları da ertesi gün okula getirmek için ceplerine koydular.

4.gün

Çocuklar gelmeden 20 tane balon şişirdim. Çocuklar gelince annelerini öpüp 3 saat sonra gelmelerini söylediler. Serbest oyun oynadılar. Zürafayı beslediler. Oyuncakları topladılar ve masaya boyama yapmak üzere oturdular. Sınıf kurallarının boyama sayfalarını dağıtırken kuralları anlattım. Her çocuk bir kural boyadı ve eve götürmek için yanına aldı. Çocuklara balon partisi yapacağımızı söyledim ve müzik eşliğinde balonlarıyla oynadılar. Eve giderken her çocuk istediği bir balonu aldı ve eve götürdü.


5.gün

Çocuklar annelerini öpüp, beslenme çantalarını dolaplarına koyup sınıfa geçtiler. Serbest oynadıktan sonra oyuncakları topladık, sabah sporumuzu (dik dur kardeşim) yapıp "Sıra olalım" şarkısı ile tren halinde ellerimizi yıkamaya gittik. Beslenmelerimizi yapmadan önce mutfaktaki çöp kutusunun yerini, dua etmemiz gerektiğini ve yemeğimizi hep beraber yiyeceğimizi öğrendik. Dua edip yemeklerine başladılar. Yemekten sonra mini keklerini yediler. Sınıfa geçince bir hafta sınıfta güzel zaman geçirdiğimiz için kurbağalı kalem hediyelerini aldılar ve sarılarak ayrıldık.


* Uyum haftası için, önceden hazırlık yapmanızı, sınıfı çocuklar için çekici hale getirmenizi tavsiye ederim. Plan yaparak gidin fakat bu planın büyük ihtimalle uygulanamayacağını aklınızdan çıkartmayın Güler yüzlü, samimiyetle karşıladığınız çocukların çoğu size güler yüzle karşılık verecektir ama ailesinden ilk kez ayrılan çocukların kaygı taşıyacağını, bazılarının ağlayabileceğini unutmayın. Çocukların oyunlarına eşlik ederek, oynarken de sohbet ederek daha sıcak bir ilişki kurabilirsiniz.
Sınıfınızdaki rutinler çocuklar için güven oluşturur. İlk günlerden belli başlı kuralları oturtursanız rahat edersiniz.

Bol sabır ve iyi eğlenceler diliyorum