Özel Eğitimde Renk Kavramının Öğretimi


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Özel Eğitimde Renk Kavramının Öğretimi

  • #1
    Meryem DURMUŞ (ermer) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    BOLU-SAMSUN-ELAZIĞ ŞİMDİ DE ÜNYE :)))
    Mesajlar
    9,925
    @Meryem DURMUŞ (ermer)



    Özel Eğitimde Renk Kavramının Öğretimi





    Renk Kavramının Öğretimi

    Önce ana renkler öğretilir, sonra ara renklere geçilir. Renklerden sadece bir tanesinin öğretilme aşamaları üzerinde durulacaktır; diğer renklerin öğretilmesinde aynı işlem basamakları takip edilmelidir.
    Kavram: Kırmızı
    Amaç: Aynı türde ve ayrı renkte iki nesne arasında, “Kırmızı renkte olanı göster,” denildiğinde kırmızı olanı gösterebilme.
    Materyal: Birinci set, 1 adet kırmızı renkte elişi kâğıdı
    1 adet mavi renkte elişi kâğıdı
    İkinci set, 1 adet kırmızı renkte pet şişe kapağı
    1 adet kırmızı renkte pet şişe kapağı1 adet mavi renkte pet şişe kapağı
    Üçüncü set, 1 adet kırmızı renkte yapboz parçası
    1 adet kırmızı renkte yapboz parçası
    1 adet mavi renkte yapboz parçası
    Kırmızı rengin öğretileceği gün çocuğa kırmızı bir giysi giydirilirse, eğitim açısından yaralı olur.
    Yöntem: İşaret ipucu, sözel ipucu, yönerge verme, soru sorma (kavram öğretiminde fiziksel yardımın kullanılması uygun değildir; çünkü eğer çocuk, işaret ve sözel ipucuyla istenilen rengi bulamıyorsa, kavram öğrenme düzeyinde değildir.)
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur. Çocuğa, “Seninle bugün kırmızı rengi çalışacağız,” denir. Çocuğun materyale dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa kırmızı kâğıt gösterilerek, “Bu kırmızı renk, senin giydiğin gömlek de kırmızı,” denir. Çocukta ifade becerisi varsa, çocuğa “Şimdi sen de söyleyeceksin. Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuk yanıt verirse, “Aferin” denilerek ve küçük bir yiyecek verilerek ödüllendirilir. Çocuk yanıt vermezse, kırmızı kâğıt parmakla gösterilir, “Şimdi dediğimi tekrar et! Kırmızı” denir ve çocuğun, “Kırmızı” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kırmızı olanı göster” diye yönerge verilir. Çocuk kırmızı olanı gösterirse, ödüllendirilir; şayet çocuk mavi olanı gösterirse, sözel ipucu yardımıyla “O kırmızı değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kırmızı gösterilir. Çocuk istenilen rengi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kırmızı nesneler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer renkteki nesneler de masada başka bir yere konur. Son olarak kırmızı renkte olan nesneler sırayla gösterilerek “Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kırmızı
    Amaç: Aynı türde, aynı tipte ve ayrı renkte üç nesne arasında, “Kırmızı renkte olanı göster,” denildiğinde kırmızı olanı gösterebilme.
    Materyal: Birinci set, 1 adet kırmızı mandal
    1 adet mavi mandal
    1 adet sarı mandal
    İkinci set, 1 adet kırmızı kalem
    1 adet kırmızı kalem
    1 adet mavi kalem
    1 adet sarı kalem
    Üçüncü set, 1 adet kırmızı boncuk
    1 adet kırmızı boncuk
    1 adet mavi boncuk
    1 adet sarı boncuk
    Yöntem: İşaret ipucu, sözel ipucu, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur. Çocuğa, “Seninle yine kırmızı rengi çalışacağız,” denir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa kırmızı mandal gösterilerek, “Bu kırmızı renk, senin giydiğin kazak da kırmızı,” denir. Çocukta ifade becerisi varsa, çocuğa “Şimdi sen söyleyeceksin. Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuk yanıt verirse, “Aferin” denilerek ve küçük bir yiyecek verilerek ödüllendirilir. Çocuk yanıt vermezse, kırmızı mandal parmakla gösterilir, “Şimdi dediğimi tekrar et! Kırmızı” denir ve çocuğun, “Kırmızı” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kırmızı olanı göster” diye yönerge verilir. Çocuk kırmızı olanı gösterirse, ödüllendirilir; şayet çocuk mavi veya sarı rengi gösterirse, sözel ipucu yardımıyla “O kırmızı değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kırmızı gösterilir. Çocuk istenilen rengi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kırmızı nesneler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer renkteki nesneler de masada başka bir yere konur. Son olarak kırmızı renkte olan nesneler sırayla gösterilerek “Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kırmızı
    Amaç: Aynı türde, aynı tipte ve ayrı renkte dört nesne arasında, “Kırmızı renkte olanı göster,” denildiğinde kırmızı olanı gösterebilme.
    Materyal: Birinci set, 1 adet kırmızı silgi
    1 adet mavi silgi
    1 adet sarı silgi
    1 adet yeşil silgi
    İkinci set, 1 adet kırmızı kalemtıraş
    1 adet mavi kalemtıraş
    1 adet sarı kalemtıraş
    1 adet ye, 1 adet kırmızı kalemtıraş1 adet yeşil kalemtıraş
    Üçüncü set, 1 adet kırmızı küçük top
    , 1 adet kırmızı küçük top
    1 adet mavi küçük top
    1 adet sarı küçük top
    1 adet yeşil küçük top
    Yöntem: İşaret ipucu, sözel ipucu, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur. Çocuğa, “Seninle yine kırmızı rengi çalışacağız,” denir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa kırmızı silgi gösterilerek, “Bu kırmızı renk, senin çorapların da kırmızı, hadi çoraplarını göster” denir. Çocukta ifade becerisi varsa, çocuğa “Şimdi sen de söyleyeceksin. Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuk yanıt verirse, “Aferin” denilerek ve küçük bir yiyecek verilerek ödüllendirilir. Çocuk yanıt vermezse, kırmızı silgi parmakla gösterilir, “Şimdi dediğimi tekrar et! Kırmızı” denir ve çocuğun, “Kırmızı” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kırmızı olanı göster” diye yönerge verilir. Çocuk kırmızı olanı gösterirse, ödüllendirilir; şayet çocuk diğer bir rengi gösterirse, sözel ipucu yardımıyla “O kırmızı değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kırmızı gösterilir. Çocuk istenilen rengi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kırmızı nesneler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer renkteki nesneler de masada başka bir yere konur. Son olarak kırmızı renkte olan nesneler sırayla gösterilerek “Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kırmızı
    Amaç: Aynı türde, ayrı büyüklükte ve ayrı renkte iki nesne arasında, “Kırmızı renkte olanı göster,” denildiğinde kırmızı olanı gösterebilme.
    Materyal: Birinci set, 1 adet kırmızı büyük düğme
    1 adet mavi küçük düğme
    İkinci set, 1 adet kırmızı küçük kapak
    , 1 adet kırmızı küçük kapak
    1 adet mavi büyük kapak
    Üçüncü set, 1 adet kırmızı büyük boncuk
    1 adet kırmızı büyük boncuk
    1 adet mavi küçük boncuk
    Yöntem: İşaret ipucu, sözel ipucu, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur. Çocuğa, “Seninle yine kırmızı rengi çalışacağız,” denir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa kırmızı büyük düğme gösterilerek, “Bu kırmızı renk, senin giydiğin kazak da kırmızı,” denir. Çocukta ifade becerisi varsa, çocuğa “Şimdi sen de söyleyeceksin. Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuk yanıt verirse, “Aferin” denilerek ve küçük bir yiyecek verilerek ödüllendirilir. Çocuk yanıt vermezse, kırmızı büyük düğme parmakla gösterilir, “Şimdi dediğimi tekrar et! Kırmızı” denir ve çocuğun, “Kırmızı” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kırmızı olanı göster” diye yönerge verilir. Çocuk kırmızı olanı gösterirse, ödüllendirilir; şayet çocuk mavi rengi gösterirse, sözel ipucu yardımıyla “O kırmızı değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kırmızı gösterilir. Çocuk istenilen rengi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kırmızı nesneler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer renkteki nesneler de masada başka bir yere konur. Son olarak kırmızı renkte olan nesneler sırayla gösterilerek “Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kırmızı
    Amaç: Aynı türde, ayrı büyüklükte ve ayrı renkte üç nesne arasında, “Kırmızı renkte olanı göster,” denildiğinde kırmızı olanı gösterebilme.
    Materyal: Birinci set, 1 adet kırmızı büyük top
    1 adet mavi orta boy top
    1 adet sarı küçük top
    İkinci set, 1 adet kırmızı büyük yapboz parçası
    1 adet kırmızı büyük yapboz parçası
    1 adet mavi orta boy yapboz parçası
    1 adet sarı küçük yapboz parçası
    Üçüncü set, 1 adet kırmızı büyük kâğıt
    1 adet kırmızı büyük kâğıt
    1 adet mavi orta boy kâğıt
    1 adet sarı küçük kâğıt
    Yöntem: İşaret ipucu, sözel ipucu, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur. Çocuğa, “Seninle yine kırmızı rengi çalışacağız,” denir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa kırmızı büyük top gösterilerek, “Bu kırmızı renk, senin giydiğin gömlek de kırmızı,” denir. Çocukta ifade becerisi varsa, çocuğa “Şimdi sen de söyleyeceksin. Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuk yanıt verirse, “Aferin” denilerek ve küçük bir yiyecek verilerek ödüllendirilir. Çocuk yanıt vermezse, kırmızı büyük top parmakla gösterilir, “Şimdi dediğimi tekrar et! Kırmızı” denir ve çocuğun, “Kırmızı” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kırmızı olanı göster” diye yönerge verilir. Çocuk kırmızı olanı gösterirse, ödüllendirilir; şayet çocuk mavi rengi gösterirse, sözel ipucu yardımıyla “O kırmızı değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kırmızı gösterilir. Çocuk istenilen rengi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kırmızı nesneler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer renkteki nesneler de masada başka bir yere konur. Son olarak kırmızı renkte olan nesneler sırayla gösterilerek “Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kırmızı
    Amaç: Aynı türde, ayrı büyüklükte ve ayrı renkte dört nesne arasında, “Kırmızı renkte olanı göster,” denildiğinde kırmızı olanı gösterebilme.
    Materyal: Birinci set, 1 adet kırmızı büyük tahta parçası
    1 adet mavi orta boy tahta parçası
    1 adet sarı orta boy tahta parçası
    1 adet yeşil küçük tahta parçası
    İkinci set, 1 adet kırmızı büyük pil
    1 adet kırmızı büyük pil
    1 adet mavi orta boy pil
    1 adet sarı orta boy pil
    1 adet yeşil küçük pil
    Üçüncü set, 1 adet kırmızı büyük boncuk
    1 adet mavi orta boy boncuk
    1 adet sarı orta boy boncuk
    1 adet yeşil küçük boncuk
    1 adet kırmızı büyük boncuk
    Yöntem: İşaret ipucu, sözel ipucu, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur. Çocuğa, “Seninle yine kırmızı rengi çalışacağız,” denir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa kırmızı büyük tahta gösterilerek, “Bu kırmızı renk, senin giydiğin gömlek de kırmızı,” denir. Çocukta ifade becerisi varsa, çocuğa “Şimdi sen de söyleyeceksin. Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuk yanıt verirse, “Aferin” denilerek ve küçük bir yiyecek verilerek ödüllendirilir. Çocuk yanıt vermezse, kırmızı büyük tahta parmakla gösterilir, “Şimdi dediğimi tekrar et! Kırmızı” denir ve çocuğun, “Kırmızı” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kırmızı olanı göster” diye yönerge verilir. Çocuk kırmızı olanı gösterirse, ödüllendirilir; şayet çocuk mavi rengi gösterirse, sözel ipucu yardımıyla “O kırmızı değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kırmızı gösterilir. Çocuk istenilen rengi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kırmızı nesneler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer renkteki nesneler de masada başka bir yere konur. Son olarak kırmızı nesneler sırayla gösterilerek “Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kırmızı
    Amaç: (1) Ayrı türde ve ayrı renkte iki nesne arasında, “Kırmızı renkte olanı göster,” denildiğinde kırmızı olanı gösterebilme. (2) Ayrı türde ve ayrı renkte iki nesne arasında kırmızı olan gösterilerek, “Bu ne renk?” diye sorulduğunda, “Kırmızı” diye yanıtlayabilme.
    Materyal: Birinci set, 1 adet kırmızı düğme
    1 adet mavi kapak
    İkinci set, 1 adet kırmızı boncuk
    1 adet kırmızı boncuk
    1 adet mavi pil
    Üçüncü set, 1 adet kırmızı tahta
    , 1 adet kırmızı tahta
    1 adet mavi kâğıt
    Yöntem: İşaret ipucu, sözel ipucu, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur. Çocuğa, “Seninle yine kırmızı rengi çalışacağız,” denir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa kırmızı düğme gösterilerek, “Bu ne renk?” diye sorulur, çocuk “Kırmızı” diye yanıt verirse, “Aferin” denilerek ve küçük bir yiyecek verilerek ödüllendirilir. Çocuk yanıt vermezse ya da yanlış yanıt verirse, kırmızı düğme parmakla gösterilir, kısmi sözel yardımla “Kır” denir ve çocuğun “Kırmızı” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kırmızı olanı göster” diye yönerge verilir. Çocuk kırmızı olanı gösterirse, ödüllendirilir; şayet çocuk mavi rengi gösterirse, sözel ipucu yardımıyla “O kırmızı değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kırmızı gösterilir. Çocuk istenilen rengi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kırmızı nesneler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer renkteki nesneler de masada başka bir yere konur. Son olarak kırmızı nesneler sırayla gösterilerek “Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kırmızı
    Amaç: (1) Ayrı türde ve ayrı renkte üç nesne arasında, “Kırmızı olanı göster,” denildiğinde kırmızı olanı gösterebilme. (2) Ayrı türde ve ayrı renkte üç nesne arasında kırmızı olan gösterilerek, “Bu ne renk?” diye sorulduğunda, “Kırmızı” diye yanıtlayabilme.
    Materyal: Birinci set, 1 adet kırmızı kalem
    1 adet mavi düğme
    1 adet sarı tahta
    İkinci set, 1 adet kırmızı kapak
    1 adet kırmızı kapak
    1 adet mavi tabak
    1 adet sarı pil
    Üçüncü set, 1 adet kırmızı boncuk
    1 adet kırmızı boncuk
    1 adet mavi top
    1 adet sarı kâğıt
    Yöntem: İşaret ipucu, sözel ipucu, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur. Çocuğa, “Seninle yine kırmızı rengi çalışacağız,” denir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa kırmızı kalem gösterilerek, “Bu ne renk?” diye sorulur, çocuk “Kırmızı” diye yanıt verirse, “Aferin” denilerek ve küçük bir yiyecek verilerek ödüllendirilir. Çocuk yanıt vermezse ya da yanlış yanıt verirse, kırmızı kalem parmakla gösterilir, kısmi sözel yardımla “Kır” denir ve çocuğun “Kırmızı” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kırmızı olanı göster” diye yönerge verilir. Çocuk kırmızı olanı gösterirse, ödüllendirilir; şayet çocuk mavi rengi gösterirse, sözel ipucu yardımıyla “O kırmızı değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kırmızı gösterilir. Çocuk istenilen rengi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kırmızı renkteki nesneler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer renkteki nesneler de masada başka bir yere konur. Son olarak kırmızı renkteki nesneler sırayla gösterilerek “Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.

    Kavram: Kırmızı
    Amaç: (1) Ayrı türde ve ayrı renkte dört nesne arasında, “Kırmızı renkte olanı göster,” denildiğinde kırmızı olanı gösterebilme. (2) Ayrı türde ve ayrı renkte dört nesne arasında kırmızı olanı gösterilerek, “Bu ne renk?” diye sorulduğunda, “Kırmızı” diye yanıtlayabilme.
    Materyal: Birinci set, 1 adet kırmızı düğme
    1 adet mavi kalem
    1 adet sarı tahta
    1 adet yeşil tabak
    İkinci set, 1 adet kırmızı kapak
    1 adet mavi yapboz parçası
    1 adet sarı pil
    1 adet ye 1 adet kırmızı kapak1 adet yeşil kâğıt
    Üçüncü set, 1 adet kırmızı top
    1 adet kırmızı top
    1 adet mavi boncuk
    1 adet sarı düğme
    1 adet yeşil oyuncak
    Yöntem: İşaret ipucu, sözel ipucu, yönerge verme, soru sorma.
    Uygulama: Çocukla masada karşılıklı oturulur. Materyal setleri eğitimcinin kolaylıkla ulaşabileceği ve çocuğun göremeyeceği bir yere bırakılır. Önce birinci set kutudan çıkartılıp masanın üzerine konur. Çocuğa, “Seninle yine kırmızı rengi çalışacağız,” denir. Çocuğun materyallere dokunmasına ve eline almasına 5-6 saniye izin verilir. Sonra çocuktan elini masadan çekmesi istenir. Çocuğa kırmızı düğme gösterilerek, “Bu ne renk?” diye sorulur, çocuk “Kırmızı” diye yanıt verirse, “Aferin” denilerek ve küçük bir yiyecek verilerek ödüllendirilir. Çocuk yanıt vermezse ya da yanlış yanıt verirse, kırmızı düğme parmakla gösterilir, kısmi sözel yardımla “Kır” denir ve çocuğun “Kırmızı” demesi sağlanır. Daha sonra çocuğa, “Kırmızı olanı göster” diye yönerge verilir. Çocuk kırmızı olanı gösterirse, ödüllendirilir; şayet çocuk mavi rengi gösterirse, sözel ipucu yardımıyla “O kırmızı değil” denir ve işaret ipucu yardımıyla kırmızı gösterilir. Çocuk istenilen rengi gösterene kadar çalışmaya devam edilir. Daha sonra diğer sete geçilir. Çocuğun sıkıldığı hissedilirse, yeteri kadar ara verilir ve aradan sonra öğretime devam edilir. Her çalışmadan sonra kırmızı nesneler çocuğun görebileceği şekilde masanın bir kenarına bırakılır, diğer renkteki nesneler de masada başka bir yere konur. Son olarak kırmızı renkteki nesneler sırayla gösterilerek “Bu ne renk?” diye sorulur. Çocuğun doğru tepkileri ödüllendirilir.
    Diğer renkler de yukarıdaki basamaklar izlenerek öğretilir. Daha sonra boyama kitapları boyatılarak renk kavramı pekiştirilir. Boyama kitaplarında boyanacak boş alan çocuğa gösterilerek, “Şurayı ........ renkle boya,” diye direktif verilir. Ayrıca çevredeki varlıklar gösterilerek, “Bu ne renk? veya çocuktan bir şey istenirken “..... renkli olan .....’yı al, getir, ver,” diye yönerge verilir. Böylece çocuğun renklerle ilgili bilgisinin genelleşmesi ve günlük yaşam içinde kullanırlılığı sağlanmış olunur.

    KAYNAK: Çetin ÖZBEY, Özel Eğitimde Kavram ve Beceri Öğretimi, , İstanbul, 2007.

    ALINTI::::::::::

  • #2
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn







    paylaşım için teşekkürler....

  • #3
    yeşim öğretmen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12.Eylül.2009
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    550
    @yeşim öğretmen







    bilgiler için teşekkürler.özel eğitimde kavram öğretimi o kadar farklı,renkli,ilginç geçiyor ki.yazmak istedim.mesela öğrenci hedeflerimdeki renk kavramın 2 tanesini kavradı.üstelik çocuk, kavramı günlük hayatta da kullanıyorsa değmeyin keyfime.derin bir oh çekiyorum ve seviniyorum.bir diğer basamağa geçebilirim.amma öğrenci o arada bir epilepsi nöbeti geçiriyor,ateşleniyor.ve ardından hooop bütün bilgiler unutulmuş,beyinden silinmiş oluyor.ben tekrar sil baştan başlıyorum.bu arada veliye ilacı aksatmaması gerektiğini tekrar tekrarlıyorum. eğer nöbetler sıklaştıysa doktora yönlendiriyorum ama bi 2 ay geçiyor.ben bi taraftan çocuğa,bi taraftan anneye-babaya anlatıyorum da anlatıyorum....

  • #4
    özgü ertul - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25.Temmuz.2010
    Mesajlar
    4
    @özgü ertul







    kavram öğretiminde genellikle açık anlatım yöntemine göre yapılandırılmış ortamda öğretim yapılmaktadır. renk ve diğer kavramların öğretimlerin çok çeşitli materyal ile öğretim yapmak önemlidir. kavram öğretimi gerçek nesne ile resimli kartların ölçütbağımlı testlerindeki sıraya göre yapılması unutma davranışı azalmasını sağlamaktadır. daha kolay genelleme yapılabilmektedir.
    kavram öğretiminde farklı kavramların aynı materyaller ile çalışılması durumunda öğrenci kavramı daha zor ve uzun bir zaman diliminde öğrenmektedir.

    VANİLYA OKULÖNCESİ YAYINCILIĞIN hizmete sunduğu PENGUMİNİ ÖZEL EĞİTİM MATERYALLERİ ölçüt bağımlı testlere birbire uygunluk göstermektdir. materyallerde gerçek nesneler ile resimli kartlar bulunmaktadır.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Özel Eğitimde Niteleme Kavramlarının Öğretimi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum ÖĞRETMEN SORUNLARI VE ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 25.Temmuz.2010, 20:47
    2. Özel Eğitimde Okuma-Yazma Öğretimi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum ÖĞRETMEN SORUNLARI VE ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 25.Temmuz.2010, 20:32
    3. Özel Eğitimde Şekil Kavramının Öğretimi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum ÖĞRETMEN SORUNLARI VE ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 25.Ocak.2010, 19:37
    4. Özel Eğitimde Tane Kavramının Öğretimi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum ÖĞRETMEN SORUNLARI VE ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 20.Kasım.2009, 00:07
    5. Özel Eğitimde Sosyal Becerilerin Öğretimi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum MAKALE-ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL YAZILAR
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 20.Kasım.2009, 00:06

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş