DAVRANIŞ BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARLA SINIFI NASIL YÖNETEBİLİRİM


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

DAVRANIŞ BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARLA SINIFI NASIL YÖNETEBİLİRİM

  • #1
    ayce529 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Ekim.2010
    Mesajlar
    36
    @ayce529



    DAVRANIŞ BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARLA SINIFI NASIL YÖNETEBİLİRİM





    ben sorunumu çözemedim size danışmak istiyorum...

    ben 12.sınıf öğrencisiyim. staj yaptığım yere belediye çalışanlarının çocukları gelebiliyor.

    5 yaştayım öğretmen süt izni dolayısıyla gidiyor. ve ben tek kalıyorum.

    sınıfta 2.kez 5 yaşta olan biri var algılama güçlüğü olan 2-3 kişi ve şımarık ikizler neyi yap dersem yapmıyorlar şeker dağıtacaktım şımarık ikizler biz senin şekerini istemeyiz evde şekerimiz var dedi.ikizlerin üstün zekalı olduklarını söylediler. biz boyama yaparken oyun oynarken onlar kulübeye giriyor çıkmalarını istediğimde oyun oynuyoruz sen git diyorlar. çizgi çalışması verdiğimde karalıyor bitti diyorlar. onları sandalyede düzgün oturtamıyorum bile.. kulübe de bırakmayı düşündüm ama eline geçirdiğini arkadaşlarına fırlatıyor. arkadaşlarının boyalarını kırdılar beğendikleri herşey benim diye ağlıyorlar. ben stajerim 3 günde bana alışmaları zor oluyor ama öğretmen sınıfa uğramıyor bile...

    bi de sınıfın öğretmeni gibi davranan bi kız var başkan olsun istedim arkadaşlarını iktirdi düşürdü olmadı benim için şunu yapar mısın dediğim de hayır demeye başladı.

    en büyük sorun çocuklar sayıları da bilmiyor makasla bişeyler kesmeyi de tutmayı da. 2 öğrenci ile kesme çalışması yapabildim 15 öğrenci içinden.

    dikkatleri çabuk dağılıyor.

    bağırsam üzülüyorlar tabi bende.. sevsem şımarıyorlar.

    ne yapabilirim...
    Konu Emel Hoca tarafından (23.Ekim.2010 Saat 15:00 ) değiştirilmiştir.

  • #2
    Selma Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    çorum
    Mesajlar
    22,939
    @Selma Hoca







    sizden başka yardımcı olacak kimse yokmu en azından bir kaç stajer öğrenci daha olsa işiniz biraz rahatlar..bu durumu okulunuzdaki branş öğretmeni ile konuştunuzmu sizinle birlikte staja girecek bir kaç öğrenci daha isteyebilir..
    Önceokulöncesi alanında lider ve öncü tek site...

  • #3
    ayce529 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Ekim.2010
    Mesajlar
    36
    @ayce529







    konuştuğumda koordinatörüm beni suçladı yapıcaksın dedi öğretmen ben koordinatöre söyledim diye bana tavırlı olmaya başladı. aksi gibi bir de 5-6 yaşı bana 2-3 saat bıraktılar tabi 27 çocukla ve 2 davranış bozukluğu, 4 algılama güçlüğü olan , 1 kaçmaya meyilli çocuk ve ikizlerle baş edemedim. koordinatöre söyledim o da okula geldi öğretmende benim hiç plan yapmadığımı iddia etti. sonra 5 yaşa tek sen bakcaksın dediler tmm sorun değil bakarım diyorum 15 çocuğa ama ikizler bütün sınıfın boyalarını kırdı. kaçmaya meyilli çocuk 1 tüp diş fırçası yedi yani yiyemedi çöpe tükür dedim ikizlerde çöpü elledi ve her yeri diş macunu yaptılar... koltuğun yüzünü yırttılar...

  • #4
    Selma Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    çorum
    Mesajlar
    22,939
    @Selma Hoca







    veliler ne diyor bu durumdan onların haberi var mı?
    Önceokulöncesi alanında lider ve öncü tek site...

  • #5
    ayce529 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Ekim.2010
    Mesajlar
    36
    @ayce529







    stajerin veli ile konuşması yasak

  • #6
    Emel Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mart.2009
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    13,302
    @Emel Hoca







    Stajyer veli ile konuşamaz, bu doğru. Çünkü yetkisi yoktur. İşte bu yüzden sorunu sizin çözümlemeniz hayli zor. Sınıf yönetimi konusunda size tavsiyede bulunmaktan başka da yapabileceğimiz birşey yok gibi gözüküyor.

    Öncelikle nasıl bir plan yapıyorsunuz? Bunu anlatır ya da konuya kopyalar mısınız?
    Çünkü planlama çok önemli.

    5-6 yaş demişsiniz ama staj yaptığınız okul türünü yazmamışsınız. Ana sınıfı mı, Anaokulu mu, uygulama sınıfı mı?

    Tam gün mü? Yarım gün mü?

    * Çocuklar güne hangi etkinlikle başlıyorlar?

    * Davranış bozukluğu olan çocuklar için kısa not, anekdot ve sistematik formların mutlaka doldurulup rapor şeklinde yazılması ve okul rehberlik servisine başvurulması gerek. Veli görüşmeleri şart. Çocuğun ev yaşantısındaki veli tutumu çok önemli.

    *Sınıf yönetimi konusunda ise bu çocukların dikkat çekmek için bu davranışta bulundukları kesin. Farklı yerlerle ilgilenerek dikkat çekerek ''benimle ilgilen, diğerlerini görme'', mesajı veriyorlar.Bu durumda;

    Olumlu davranan çocukları görmenizi, onlara aferin demenizi,öpmenizi, başlarını okşamanızı öneririm. Diğer çocukları bir süre görmezlikten gelin. Ama yaptıkları yanlış davranışları da uyarmadan geçmeyin. HER ÇOCUĞUN SEVİLME İHTİYACI VARDIR. SİZ DE UNU KOZ OLARAK KULLANIN.

    Başkalarının boyalarını kırması gruptaki çocukları rahatsız edecek, velilerine söyleyeceklerdir. Buna izin vermeyin. Okul tutumu burada çok önemli. Ben olsam, kendi boyalarını boyası kırılan çocuklara verir, empati kurmalarını sağlardım. Diğer bir alternatif de kırdıkları boyanın yerine kendi harçlıkları ile yeni boya aldırmak olurdu. Ancak bu durumu sınıfın öğretmenine öneri olarak sunabilirsiniz, o kadar.

    Bu çocukların başka köşelerle ilgilenmelerine izin vermeyin. Her etkinliğin bir zamanı olduğunu, yoksa diğer arkadaşlarının daha iyi gelişeceğini söyleyebilirsiniz.

    * Şeker konusuna gelince; çocukların söyledği sözler, şeker verilmemesinden duydukları üzüntünün tepkisinden başka bir tutum değildir. Sadece kendilerini savunlarak, alternatif sunuyorlar. oooo şeker de ne kadar talıymış, benim şeker aldığım yerde hep böyle güzel şeker satıyorlar. Ama eminim alamayan arkadaşlarınız da kurallara uymayı deneyecek, onlarda şeker alabileceklerdir. Ne dersiniz, tekrar kurallara uygun davranmayı denemek ve bu tatlı şekerlerden almayı istemez misiniz? Çünkü ben bu şekerleri hepinizin almasını istiyorum. ben hepinizi çoook seviyorum, deyin.

    *Sık sık sarılarak onlara sevginiz igösterin, ama diğer çocuklara da aynı ölçüde sarılmayı unutmayın. şımarmayıp düzgün duranlara ''seni kutlarım, çok olgunsun, çok büyümüşsün. Tam isteiğim gibi'' g,ibi ifadeler sarfedin.

    *Onların amacı sizi çıldırtmak. Çünkü böyle mutlu oluyorlar. asla kızmayın. sakin olun.En sevdikleri etkiliği bulmaya çalışın. Sizin yaptırmak istediğiniz etkinliğe katılmak istemediklerinde ''Çocuklar biliyormusunuz biraz sonra ........ yapacağız. Ama öncelikle çabucak bu etkinliğimiz tamamlayalım da ...... sıra gelsin.

    *Bu uyarıya cevap vermezlerse sevdikleri etkinliğe geçildiğinde o etkinliğe katılmalarına izin vermeyin. ''çocuklar, biz sizinle bir karar almıştık, siz bitirdiniz, en sevdiğiniz....... yapmaya hak kazandınız. Oysa arkadaşınız yapmadı, ne yapmamı önerirsiniz, diyerek çocukların demokratik kararlar almasını sağlayın.

    * Çocukların gelişimleri düzeyindeki etkinlikleri seçmelisiniz. Zor ya da kolay etkinlikler onların sıkılmasına neden olacaktır. Örneğin boyama sayfaları. ÇocuklarA HİÇ BİR ŞEY KAZANDIRMAZ. BU ETKİNLİK İLE HANGİ KAZANIMA ULAŞIYORSUNUZ?

    Sonucu bekliyorum. neler değişecek bakalım.

    Başarılar dilerim.
    Konu Emel Hoca tarafından (23.Ekim.2010 Saat 16:24 ) değiştirilmiştir.

  • #7
    ozgebeyazmelek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Haziran.2010
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    405
    @ozgebeyazmelek







    emel öğretmenim okadar güzel anlatıyorsunuz ki herseyi, her yazdıgınızı hayranlıkla okuyorum

  • #8
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ







    Alıntı ozgebeyazmelek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    emel öğretmenim okadar güzel anlatıyorsunuz ki herseyi, her yazdıgınızı hayranlıkla okuyorum
    eee emel öğretmenimiz, emel annemiz birtanedir

  • #9
    ayce529 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Ekim.2010
    Mesajlar
    36
    @ayce529







    gerçekten çok güzel anlatmışsınız sorularınıza cevap vereyim belediye çalışanlarının çocukları gelebiliyor buraya belediye anaokulu diyebiliriz. tam gün kalıyor başlangıçta 5-6 yaş grubu bir arada kalıyor 1 saat kadar tek başıma bakıyorum. kahvaltıdan sonra ayrılıyor sınıflar. ama 2 sınıf birlikteyken legolarla oynuyorlar bazende sorular soruyorum hoşlarına giden bilgiler veriyorum dikkat çekiyor. ayrı sınıfa geçtiğimizde müzikle başlıyorum sonra türkçe dil etkinliği sonra oyun. sonra öğle yemeği yeniliyor. çizgi çalışması ve kavram çalışmasını yaptırıyorum(çünkü karşı sınıfta 2-3-4 yaş uyuyor sessiz etkinlikler olmalı)..

    genelde müzik etkinliğinde rahatım ama boyama bile yaptıklarında sandalyede oturmuyorlar karalayıp bitti yaptım diyor çizgi çalışmasına bakmıyor bile arkadaşlarının boyalarını alıyor. ben bakıyorum üstünde arkadaşının ismi yazıyor senin boyaların burda diyorum ama yine de aynı şekilde bazen bırakıyor. bazen elinden aldığımda kendini yere atıp ağlıyor ya da yere atlayıp gülüyor bazen de boya elinde koşturuyor. böyle olunca ben onlara bakmaktan kaçan öğrencimi göremiyorum o da kapıyı açıp gidiyor. ya da kaçan öğrencim eline geçirdiğini yiyor diş macunu keçeli kalem lego...

  • #10
    ayce529 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Ekim.2010
    Mesajlar
    36
    @ayce529







    ikizler de karalama huyu var sıra kapı dolap masa ve kırma özelliği de var... arkadaşlarına zarar verip o ağlarken gülüyor. balon vereyim diye yalvardı balonu verdim ben balon sevmem dedi değişikler yani ben gelmeden sınıfa girmiyorlar beni görünce öpüyorlar.. bazen öğretmen geldiğinde mutfağa gidiyorum birşeyler almaya.. ayağımı tutup biz tuttuk sizde tutun öğretmenimiz gitmesin diyorlar ama üzmekte de bir numaralar

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. görme işitme dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklara yönelik günlük plan
      Konu Sahibi pınar ünlü Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 11.Nisan.2012, 18:29
    2. davranış bozukluğu olan öğrenciler
      Konu Sahibi deryaf Forum ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 28.Aralık.2011, 03:00
    3. DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÜNLÜLER
      Konu Sahibi çağatayaktay Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 10.Haziran.2011, 22:28
    4. konuşma bozukluğu olan öğrencim için ?
      Konu Sahibi hkaran Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 01.Nisan.2011, 01:48
    5. Cevap: 1
      Son Mesaj : 07.Kasım.2009, 08:53

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş