otizmli çocuklarla çalışırken en büyük yardımcılarımız görsel çizelgelerdir. Bazı otizmli çocuklar sürekli bir kaygı yaşarlar, çünkü geleceği, az sonrasını kestiremezler. Hep ne yapılacağını onlara biz söyleriz, biz belirleriz. Aslında günlük ve haftalık olarak neler yapılacağını onlara görsel olarak ifade edebilsek çok rahatlayacaklar ve kendilerini, öğrenmeleri gereken yaşantılara ve diğer konulara daha rahat verebilecekler.

Konuya yakın olanlar bu durumu iyi bilirler ancak aileler belki henüz bunu fark etmemiş olabilirler.

Bu nedenle bu konuda fikir olması için bu yazıyı hazırlamaya karar verdim.

Hep şikayet ederiz. Yenilikleri kabul ettiremiyoruz, hep bağırıyor, kızıyor aynı şeyleri yapmak istiyor.

Aslında altında çoğu defa bu yatıyor. Çocuk belirli bir kalıba kendini alıştırıyor ve onun dışına çıkıldığında adeta trafik kazası gibi oluyor. Ne yapacağını şaşırıyor. O nedenle hep aynı şekilde bir yaşam istiyor.

İşte görsel çizelgeler bu konuda da en büyük yardımcımız. Çizelgelere yeni durumları önceden eklediğinizde buna hemen adapte olmakta ve kaygı yaşamadan durumu kabul etmekteler.

Çizelgeleri henüz kullanmamış aile ve uzman arkadaşlar aslında ne kadar büyük bir kolaylığı henüz yaşamadığınız için bunun faydasını da anlayamamış olabilirsiniz.

Bu nedenle mutlaka en kısa sürede bunu denemenizi öneririm.

Kurulum çok basit, yaşantınızla ilgili resimler çekiyorsunuz ve bunu bir mukavvaya yukarıdan aşağıya ya da soldan sağa doğru yapıştırıp uygun bir yere asıyorsunuz.




Çocuklar, çizelge hakkında her gün konuştuğunuzda kısa sürede ne anlama geldiğini anlamaktalar.

Otizmin doğası düzenli bir yaşamı gerektirir. Siz de yaşamınıza düzen getirin, çocuğunuzun her günü her dakikası aynı olsun demiyorum ancak çizelgeye asabilecek bir günlük rutininiz mutlaka olmalı. Bunlar değişse de çizelgede önceden kestirilebilmeli.

Not: Her çocuk için çizelge anlamlı olmayabilir. Ancak çocuğunuz anlamıyo gibi görünse de siz yine de anlıyomuşçasına ona bu sistemi kurun. Bazen, bazı çocuklar bize fark ettirmeseler de aslında olup biteni anlıyorlar, sadece bize belli etmiyor veya etmeyi bilmiyorlar.

ALINTI