Radi Dikici’nin 2009 yılında Türkçe olarak yayınlanan ve Roma-Bizans İmparatoriçesi Theodora’nın hayatının anlatıldığı yarı belgesel bir roman şeklinde olan kitap bu sefer Everest Yayınları tarafından “Empress Theodora” adıyla İngilizce olarak basıldı.

Empress Theodora kitabında, 500-548 yılları arasında yaşamış ve İmparator Jüstinyen eşi olan Theodora’nın hayat hikâyesi anlatılmıştır.

Dünya tarihinde kraliçe, çariçe, sultan ve benzeri unvanlarla hüküm sürmüş kadınlar arasında Theodora kadar güçlü bir imparatoriçe olmamıştır.

O, hükmetme gücünü, tarihin o döneminde görülmedik şekilde, bizzat kendi yaratmış ve herkes onun emirlerine uymakta tereddüt etmemiştir. Buna eşi İmparator Jüstinyen de dahildir.

Tarih onu, bir taraftan cinsellik düşkünü-elbette gerçek payı vardır-bir kadın olarak tanıtırken, öte yandan çelik gibi bir iradeyle Bizans İmparatorluğu’nu önemli badirelerden kurtaran bir imparatoriçe olarak alkışlamıştır. Theodora’yı bir yandan zaaflarıyla ve başarılarıyla izleyip hayranlık duyacak, öte yandan Bizans’ın o soluk kesici entrikalarını bir serüven filmi gibi izleyeceksiniz.

Kitabın hemen başında yer alan Konstantinople’un (İstanbul) resmi sizi şaşırtacaktır. Kitapta 532 yılında çıkan büyük isyanda Konstantinople’un baştan aşağı yanması ve ikinci kez yeni baştan kuruluşu da yer almaktadır. Hele Theodora’nın gösterdiği üstün iradeyle isyanın bastırılmasını sağlamasını ve gözünü kırpmadan otuz bin kişiyi ölüme göndermesini, olay gerçektir, onun kişiliği hakkında bize yeterli bilgiyi vermiş olacaktır. Bir taraftan da onun çok müşfik bir anne olduğunu görmek, farklılığı algılamayı kolaylaştıracaktır.

Unutulmamalıdır ki, Konstantinople’un yeni kuruluşu sırasında, bugün hâlâ hayranlıkla izlediğimiz Ayasofya’nın inşası da detaylı olarak kitapta yer almaktadır.

Ayrıca yakıcı bir güzelliğe sahip Theodora’nın kırk sekiz yıl süren kısacık hayatına, bir kadının bin yılda yaşayabileceği bir yaşamı sığdırması gerçekten çok ilginç bir gerçektir. Kitap yukarıda da ifade edildiği gibi yarı belgesel niteliktedir. Olaylar birebir tarihi kaynaklardan alınmıştır. Bir bakıma EmpressTheodora’nın biyografisi de denilebilir.


hürriyet