Şehir efsanelerine en çok rastlanan konulardan biri hamilelik. Pek çok anne adayı hamile kalınca hayatına bazı kısıtlamalar getirir. Bu kısıtlamalarının bazılarının ise hiç bir bilimsel dayanağı yok...
İlişkili fotoğrafları göster

Sağlıkla ilgili pek çok konuda kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler kimi zaman hayatı zorlaştırıyor.

Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Ünitesi Şefi Dr. Bülent Urman, hamilelikle ilgili doğru bilinen yanlışları açıklıyor.

HAMİLELER SAÇ BOYATAMAZ
Bebek beklerken saç boyatmanın zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.
Haberin devamı ↓reklam

HAMİLELER GÜVENLİK KAPILARINDAN GEÇMEMELİ
Güvenlik kapılarında metal detektörler vardır. Herhangi bir röntgen ışın söz konusu değildir. Bu nedenle güvenlik kapılarından geçmenin sakıncası yoktur.

HAMİLELİKTE YOLCULUK YAPMAK SAKINCALIDIR
Hamilelerin son dört haftaya kadar otomobil kullanmalarında sakınca yoktur. Emniyet kemerlerinin mutlaka bağlı olması gerekir. Havayolu ile seyahat edecek olan hamilelere 26. haftadan sonra sakıncalı olmadığına dair doktor raporu gerekir. Uçak yolculuğunun üç saatten daha kısa olduğu durumlarda ve hamilelikle ilgili herhangi bir risk faktörü yoksa yolculuk sırasında hareket, bol sıvı alınması ve baldır egzersizleri yeterlidir. Daha uzun yolculuklarda bunlara ek olarak varis çorabı giyilmesi gerekir. Deniz yoluyla seyahat edecek olan hamilelerde özellikle ilk üç ay içinde bulantı ve kusmaların artabileceği bilinmelidir. Bunun dışında deniz yoluyla seyahat etmek sakıncalı değildir.

HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİ SAKINCALIDIR VE ORGAZM ERKEN DOĞUMU BAŞLATIR
Kanama veya erken doğum tehdidi gibi durumlar olmadığı takdirde hamilelikte cinsel ilişki sakıncalı değildir. Daha önceleri son ayda cinsel ilişki sakıncalı bulunurken son yapılan çalışmalardan elde edilen veriler cinsel ilişkinin doğuma kadar olabileceğini ve hatta gebeliğin son ayında ilişkide bulunan gebelerde zaman aşımının daha az olabileceğini göstermektedir. Hamilelik sırasında orgazm olmanın erken doğumu başlatacağı şeklindeki inanç ise tamamen yanlıştır.

HAMİLE HEM KENDİSİ HEM BEBEĞİ İÇİN YEMELİ
Gebelikte beslenme kuralları gebe olmayan kadınlardaki sağlıklı beslenme gibidir. Bebeğin gelişimi için gerekli olan üç ana yapı taşının dengeli olarak alınması gereklidir. Bunlar protein, kalsiyum ve vitamin-mineral gruplarıdır. Vejetaryenlerde hamilelik seyri genellikle normaldir. Kırmızı et yenmesi şart değildir. Tavuk ve balık, kırmızı etin yerini tutabilir. Balık haftada iki defa yenebilir. Denizde uzun süre yaşayan ve etlerinde bazı ağır metalleri biriktiren büyük balıklar sık yenmemeli. Kalsiyum kaynağı olarak süt ve süt ürünlerinin bebeğin kemik gelişimini karşılamaları için yeterli miktarda alınmaları gerekir. Çoğul gebeliklerde bu miktar artar. Gebelik sırasında günde 1-2 bardak açık çay, 1 bardak kahve ve 1 bardak kola içilebilir. Sosyal bir ortam olduğunda az miktarda alkol alınmasının bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Pişmiş olarak şarküteri yenmesinin zararı yoktur. Çiğ ve az pişmiş etten uzak durulmasında yarar vardır. Sushi yenebilir.

CEP TELEFONLARI, BİLGİSAYAR VE MİKRODALGA FIRINLARI KULLANMAK ZARARLI
Hamilelik sürecinde cep telefonu ile konuşmak, bilgisayar veya mikrodalga fırın kullanmak sakıncalı değildir. Gecen yıl yayınlanan bir çalışmada cep telefonunu aşırı kullanan gebe kadınların çocuklarında ileri yaslarda davranış bozukluklarına daha fazla rastlandığını gösteren bir çalışma yayınlanmıştır. Bu çalışmaya dayanarak gebelik sırasında cep telefonlarını aşırı kullanmamak ya da kulaklıkla kullanmak doğru bir tutum olacaktır.

HAMİLE SPOR YAPABİLİR Mİ?
Spor yapılmasının gebeliğin seyrini olumsuz olarak etkilediğine dair herhangi bir kanıt yok. Riskli hamilelik (kanama, erken doğum, çoğul gebelik, yüksek tansiyon, kalp hastalığı vs) olmadığı takdirde spora devam edilebilir. Yer hareketleri, hafif ağırlık çalışmaları, yüzme, tenis gibi sporlar, koşu bandı, bisiklet, kürek çekme yapabilir.
ALINTI