TOP KALEYE: Dikdörtgen biçiminde bir oyun alanı çizilir. Alanın tam orta yerine, iki direk arasına yüksekliği iki metre olan bir ip veya file getirilir. Filenin her iki yanına, birer metre uzaklığa paralel iki çizgi çizilir. Bunlar ölü alanlardır. Eşit sayıdaki iki takıma ayrılan oyuncular file ile ayrılan alanlarda yer alırlar.başlama komutuyla top karşı tarafa elle atılır. Karşı taraf oyuncusu topu yere düşürmeden yakalamak zorundadır. Kim yakalarsa karşı tarafın kalesine atacaktır. Oyun böylece sürer. Topun fileye veya ipe değmesi,oyun alanının dışına çıkması, top elde iken adım atılması durumlarında takıma kötü puan verilir. On kötü puan alan takım oyunu kaybetmiş olur.

TOPLU ÇIKARMA:oyuncular bir ebe seçerler. Diğerleri ebenin çevresinde geniş bir halka oluşturur. Ebe elindeki topla halkanın ortasında durur. Oyuncular ise ayakları açık ve elleri dizlerinin üzerinde bekler. Oyuna başlandığında ebe elindeki topu bir oyuncunun bacaklarının arasından dışarı çıkartmak için atar. Oyuncu elleriyle bacaklarının arasını kapayarak topun geçmesini engellemeye çalışır ve topu ebeye geri gönderir. Topu engelleyebilen bir puan alır. Ebeye ise bir kötü puan verilir. Üç kötü puan alan ebe,bir başka arkadaşıyla yer değiştirir. Oyun sonunda en çok kötü puan alana ceza verilir.

HABERCİ:oyun alanı ikiye ayrılır.alanın bir yanında iki gruba ayrılmış olan oyuncular yer alır. Karşılarında bir varış noktası belirlenir. Bir sandalye veya tabure konur. Aynı sayıdaki iki grup oyuncu arasından birer başkan görevlendirilir. Oyuna başlayacak takım sayışmayla veya ad çekerek belirlenir. Ad çeken takımın başkanı oyunculardan birini haberci olarak görevlendirir. Habercinin görevi varış noktasına kadar varıp geri dönmektir. Fakat döneceği sırada diğer grubun başkanı onu yakalaması için kendi grubundan bir oyuncuyu görevlendirir. Görevlendirilen çocuk haberciyi yakalarsa kendi kampına katar. Daha sonra diğer gruptan biri haberci olur. Bir grubun tüm oyuncuları yakalanana kadar oyun devam eder.

AVCIDAN KURTUL:bir çocuk av diğeri avcıdır. Diğer çocuklar arka arkaya konmuş sandalyelere otururlar. En arakadaki sandalye boş bırakılır. Oyun başlayınca avcı sandalyelerin çevresinde koşar avına dokunmaya çalışır. Avcı bunu başarırsa onunla yer değiştirir. Ancak av yakalanmak üzere olduğunu görürse boş sandalyeye. Oturarak kendini kurtarır ve sıranın başındakine değiştir diye bağırır. Bunu duyan en baştaki sandalye de oturan oyuncu koşmaya başlar. sırayı oluşturanlar birer sıra öne geçerek en arkadaki sandalyeyi yine boş bırakırlar. Oyun böylece devam eder.

ORMAN KUŞLARI:oyun alanının bir yanına dikdörtgen biçiminde iki köşe çizilir. Bunlardan biri yuva, diğeri kafestir. Bir ana kuş yuvaya girer. İkinci kişi avcıdır. Kafesle yuva arasında durur. Diğer çocuklar oyun alanının dışına çizilen çizginin arkasına geçerler. Her oyuncuya bir kuş adı verilir. Aynı adı birkaç oyuncuda alabilir. Öğretmen bir kul adı söyler. Bu adı taşıyan kuş ya da kuşlar yuvaya doğru koşarlar. Avcı onları yakalamaya çalışır. Yakalanan kuşlar kafese konur.

alıntı