Bel ve boyun ağrıları günümüzde çok sık karşılaşılan sıkıntıların başında geliyor. Özellikle bilgisayar kullanımının artmasıyla kötü ofis ergonomisine bağlı olarak bel ve boyun ağrıları giderek yaygınlaşıyor. Bel ve boyun ağrıları, ağır yük kaldırmak, yanlış veya ani hareketlerde bulunmak, aşırı kiloya sahip olmak, fiziki ve zihni yüklerle savaşmak gibi birçok sebepten kaynaklandığı gibi, yanlış yatak ve yanlış yastık seçiminden de kaynaklanabiliyor. Vücut şekline uygun olmayan yastık ve yataklar da omurgayı zorlayarak bel ve boyun ağrılarına sebebiyet veriyor. Müzminleşen bu ağrılar ise omurgada birtakım hasarlara yol açarak zamanla bel ve boyun fıtıklarına zemin hazırlıyor.

Doğru yatak ve yastık seçiminin bel ve boyun sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, çok yumuşak yatak ve yastıkların bel-boyun ağrılarını tetiklediğini söyledi. Dr. Şahabettinoğlu, vücut tipine uygun, tam ortopedik ya da yarı ortopedik yatakları ve özellikle kafanın yatağa paralel olmasını sağlayan ve yan yatış pozisyonundayken omuz-boyun boşluğunu tam dolduran, orta sertlikte yastıkların kullanılması gerektiğini vurguladı.

Yatak ve yastık seçiminin yanında yatış şeklinin de önemli olduğunu söyleyen Dr. Şahabettinoğlu, daha çok yan yatış pozisyonlarını tavsiye ederken, özellikle zayıf kişilerde bel çukurunun aşırı derece artmasına yol açan ve uzun vadede bu çukurluğun bel fıtığına zemin hazırlamasına sebep olan yüz üstü yatmayı ise tavsiye etmediklerini belirtti. Bursa'daki merkezinde bel ve boyun fıtığı hastalarında uzun yıllardır uyguladığı manipülasyon (elle tedavi) yöntemi ile birçok hastayı tedavi eden Dr. Ali Şahabettinoğlu, bu tedavi yönteminin Türkiye'de az sayıda uzman doktor tarafından bilinip uygulandığını belirtti.

Hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans manipülasyonla tedavinin faydalı olduğunu ifade eden Şahabettinoğlu, tedavileri 3-5 gün aralıklarla uyguladığını anlattı. Manipülasyon tedavisi ile hastaların yüzde 98'inin iyileştiğini, sadece yüzde 1-2 hastada ameliyat gerektiğini belirten Şahabettinoğlu, ameliyatın bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalarda, boyun fıtığında ise ellerde-kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastada gerektiğini vurguladı.

-memurlarnet-