Tüm Ülkede OHAL İlan Edildi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için anayasanın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi. OHAL kararı sabaha karşı 02:00 sularında Resmi Gazete'de yayınlandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa’nın 120. maddesi uyarınca bütün ülkede 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan, “Milletime şunu söylüyorum; “Eyvah olağanüstü hal ilan edildi. Valiler devreden çıkıh TSK mı devreye girecek. Tam aksine. Valilerimizin yetkisi daha da artacak. TSK valilerimizin emrinde bu süreci sürdürecektir” mesajı verdi.

TARİHİ MGK toplantısı 4 saat 40 dakika sürdü. Daha sonra yine Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda da MGK’da varılan kararlar değerlendirildi. MGK bildirisi, bu kez Bakanlar Kurulu sonrasında açıklandı. Erdoğan’ın kararları açıkladığı toplantıyı, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlar da izledi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

MİLLETİMLE İFTİHAR EDİYORUM

“246 masum insan hayatını kaybetmiş bin 536 masum vatandaşımız yaralanmıştır. Şu anda şu siyasi parti bu siyasi parti bunun üzerinde duracak değilim. Ama cumhurun başı olarak ben milletimle iftihar ediyorum.

120. MADDE UYARINCA

MGK üyeleri olarak yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonunda, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla süratle bertaraf edilebilmesi için ülkemizde anayasamızın 120. maddesi uyarınca Olağanüstü Hal ilan edilmesini, hükümete tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar Kurulumuz da bu tavsiye doğrultusunda Türkiye’de 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesini kararlaştırdı.

OHAL, DEMOKRASİ İÇİN


OHAL ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine vatandaşlarımızın hak özgürlüklerine yönelik tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları etkin ve hızlı şekilde atabilmektir. Bu kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Hükümetimiz, siyasi partilerimiz STK’larımız, TSK komuta kademesi ve milletimiz tercihinin daima demokrasinin yana olduğunu göstermiştir.
Ekonominin yurtiçi ve yurtdışı unsurlarının OHAL konusundaki en ufak çekinceleri tereddütleri olmamalıdır.

VALİLERİN YETKİLERİ ARTACAK

Milletime şunu söylüyorum; ‘eyvah şimdi OHAL ilan edildi yoksa bu süreçte artık valiler devreden çıkıp silahlı kuvvetler mi yönetime ey koyacak?’ Asla böyle bir şey söz konusu değil. Tam aksine valilerimizin yetkileri, iradeleri bu süreç içinde daha da artacak. Ve Silahlı Kuvvetlerimiz valilerimizin emrinde onların yönetiminde bu süreci sürdüreceklerdir.”

OHAL ilanı gece yarısı 02:00 sularında resmi gazete yayınlandı.

Kaynak:hurriyet.com.tr