TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT Çocuk kanalında cips ve gazlı içecek reklamlarını yasakladıklarını söyledi.

İletişim Fakülteleri Dekanları'nın katılımıyla gerçekleştirilen 'Yeni Medya Düzeni, Haklar ve Sorumluluklar' başlıklı toplantısının üçüncüsü Bursa'da Gönlü Ferah Otel'de yapıldı. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Tr. Ümit Atabek'in oturum başkanlığını yaptığı panelde, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı katıldı.

Panelde, TRT'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Genel Müdür İbrahim Şahin, göreve geldiğinde 4 kanalla yayın yapan TRT'nin şu an 14 kanala ulaştığını kaydetti. Son dakika haberleri kamu kurumlarından 20 dakika önce kendilerine gelmesine karşın, diğer kanallardan 20 dakika sonra yayınlandığını vurgulayan Şahin, ilk yaptıkları işin kanalları bölerek yayın daireleri kurmak olduğunu ifade etti.

Anadolu Üniversitesi ile yapılan işbirliğinden övgüyle söz eden Şahin, burada Radi Hoca karakteri ile de kendileriyle dalga geçtiklerini dile getirdi. Radi Hoca'yı kendisine benzeten Şahin, "Biraz da orada kendimizle dalga geçiyoruz. Radi Hoca'yı biraz da kendime benzettiğim için beğeniyorum. Radi Hoca orada bütün programları izliyor ve ardından eleştiriyor. Biz olabildiğince kendimizden başlayıp eleştiriyoruz. Leyla Mecnun'da elektrik parasını eleştirdik. 20 senedir yöntem nasılsa aynısı devam ediyor. Niye şimdi gündeme geldi anlamadık. Leyla Mecnun'da TRT payı görüyor, bu nerden çıktı ben izlemiyorum" diyor. Aslında orada ince bir dalga geçme vardı" dedi.

"CİPS VE GAZLI İÇECEK REKLAMI YASAK"

Şahin, TRT Çocuk'un yayınları hakkında, "Göreve geldiğimizde ilk kurduğumuz kanal çocuk kanalıdır. Göreve geldiğimizden beri çocuk kanalından hiç şikayet almadık. TRT Çocuk kanalları ilk 10'a program sokuyorlar ki bu çok büyük bir başarı. Eskiden ilk 100'e girsek sevinirdik. Reklam gelirleri de yukarı çıktı. Reklam da seçicilik getirdi. Gazlı içecekleri, cipsleri yasakladık. Bu sektörel bir ahlaki yapı getirdi. Bu gidişattan çok memnunuz" diye konuştu.

2008 yılında TRT'nin 30 trilyon reklam geliri olduğunu hatırlatan Şahin, 2011 yılında bu rakamı 113.6 milyon liraya çıkarttıklarını ifade etti. Şahin, "2011 yılı TRT'nin içerik yılı oldu. İkinci bir dönem atanmayacağımı düşünerek 4 yıl sonunda TRT bir çıkış yapsın oranda ayrılalım dedik. TRT'nin kanalları bir anda izlenme oranında yukarıya çıktı. Kanal koordinatörleri programlar konusunda kavga etmeye başladı. 'O programı vermem', ' O program benim' gibi tartışmaya başladılar. Bu çok iyi oldu" dedi.

14 televizyon kanalı ve 18 radyo ile 35 dil ve lehçede yayın yaptıklarına işaret eden Şahin, övündükleri bir başka konunu ise bir çok farklı dil ve lehçede yayın yapmak olduğunu vurguladı. Şahin, TRT Avaz'ın balkanlarda çok izlendiğini, Boşnakça, Arnavutça günlük bir saat yayın yaptıklarını hatırlattı. Şahin, daha sonra Balkanlara yönelik ayrı bir kanal kurabileceklerini kaydetti. Euronews'in 24 saat Türkçe yayın yaptığına dikkat çeken Şahin, "Türkiye aleyhine hiçbir haberi artık göremezsiniz. Son sözde soykırım konusunda oradaki arkadaşlarımız inanılmaz bir performans gösterdiler. Şuan euronews yöneticileri bizim adımıza çok ciddi bir kamuoyu oluşturuyorlar. Avrupa'daki kriz de var TRT'nin bu ortaklıktan çıkması onları sıkıntıya sokar. 'Soykırım' kelimesinin tırnak içinde verilmesine bile Ermeniler tepki gösteriyor" diye konuştu.

Göreve geldiğinde TRT'nin 160 saat yayın yaparken şu an 312 saat yayın yaptığını ve günde 670 program döndüğünü anlatan Şahin, yurt dışına eğitim için personel gönderilmesini eleştirenlere de şu cevabı verdi:

"TRT'de ortalama 2 bin civarında eğitim alan vardı, biz 2011'de 10 bin 854 arkadaşımızı eğitimden geçirdik. 2012'nin ilk ayında bir ayda 786 arkadaşımız 68 farklı eğitimden geçmişler. Bu gerçekten övündüğümüz bir konu. 'TRT şu kadar şahsı yurt dışına eğitime göndermiş' bizi eleştirdiler. Aslında o rakam az, daha fazla insanı göndermemiz lazım. Şu anda 88 arkadaşımız yurt dışında eğitim alıyor."

-alıntı-