TÜRKİYE İÇİN GERİ DÖNÜŞÜM ZAMANI!

Yazım Gereci ve Yapıştırıcı Toplama Birlikleri İle Türkiye’de Bir İlke İmza Atıyoruz
TerraCycle ve BIC ortaklığıyla 1 Ekim 2013’te yazım gereçleri atıkları ve yapıştırıcı atıkları için toplama programları açıldı!

Geri dönüşüm denince ilk olarak aklımıza gelen hep kağıt, metal maddeler ile plastik ve cam şişeler olmuştur. Peki ya hiç çiğnenmiş sakızlar, sigara ismariti, kullanılmış çocuk bezlerinin geri dönüştürebileceğini düşündünüz mü? Dünyada insan nüfusunun artışı ile paralel olarak tüketim oranındaki artış doğal dengeyi bozmakta ve doğaya geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir. Sınırlı doğal kaynaklara rağmen sınırsız olan ihtiyaçlarımız bizleri sürdürülebilir yeni yöntemler geliştirmeye yöneltmiştir. Geri dönüşüm ile yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılmaktadır. Tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkası içine katılabilmesiyle öncelikle hammadde ihtiyacı azalmaktadır. İleri dönüşüm yönteminde ise geri dönüşümü zor olan maddeleri orijinal ve çevre dostu ürünler haline dönüştürmektedir. İleri dönüşüm, atıkların şekil renk ve materyal olarak taşıdığı değeri bozmadan esnek, farklı bir forma geri dönüştürülmesiyle malzemelere sonsuz yaşam süresi sağlayan bir yöntemdir. Bu süreçte yeniden üretmek için gereken enerjinin yüzde 90'i tasarruf ediliyor.

TerraCycle ve BIC Türkiye olarak, Türkiye’de bir ilke imza atarak, yazım gereci ve yapıştırıcı toplama geri dönüşüm programlarını başlattık. Bu programla tüm yazım gereçleri (keçeli kalem, tükenmez kalem, düzelticiler, fosforlu kalem) ve yapıştırıcıları, kalemlik, cop kutusu vs. olarak değerlendiriyor. Program bugüne kadar Türkiye çapında 170’ten fazla aktif toplama noktasıyla 100 binden fazla öğrenci ve öğretmene ulaşmıştır. Ayrıca başlatılan ileri dönüşüm temalı dizayn yarışmalarımız öğrencilerde sosyal ve zihinsel gelişime olumlu katkı sağlamaktadır.TerraCycle Dizayn yarışmamız gençlere ileri dönüşüm yöntemlerine dair farkındalık oluşturmanın yanı sıra yarışma sürecinde gençlere takım çalışması, gruba adapte olabilmek, girişimcilik, yaratıcılık, işlevsel düşünebilme, liderlik ve sosyal sorumluluk gibi oldukça değerli kazanımlar sağlamaktadır.

TerraCycle ve BIC tarafından bütün toplama birlikleri üyelerinin katılımına açık olarak gerçekleşen dizayn yarışmamızda atık ürünler kullanarak en yaratıcı toplama kutusunu tasarlayan okula ise Toshiba Notebook hediye edilmiştir. Katılımlar da ileri dönüştürülen materyalin yaratıcı kullanımı, estetik duruşu ve fonksiyonelliği göz önünde bulundurularak değerlendirilme yapılmıştır. İlk olarak tasarlanan toplama kutuları fotoğrafları Facebook TerraCycle Turkey sayfasında paylaşılarak üyelerimiz tarafından oylanmış ve oylamalar sonucu ilk 10’a giren okulların tasarımları jürimiz tarafından değerlendirilerek derecelerimiz belli olmuştur. İlk 3’e giren okullar ve ödülleri şöyle:

1. Ziya Gökalp Anaokulu (Toshiba Notebook)
2. Anabilim İlköğretim Okulu (BIC Sınıf Seti)
2. Bursa Birey Okulları (BIC Sınıf Seti)
3. Çekmeköy Anaokulu (BIC Sınıf Seti)
* Not: 2. olan 2 okulun oy sayıları aynıdır.

İlk 10’a giren tüm okullar ise BIC ve TerraCycle tarafından katılım sertifikası ile ödüllendirilmiştir. İkinci Dizayn yarışmamız 15 Şubat tarihinde başlamis olup Yazım gereçleri ve Yapıştırıcı toplama programlarımız devam etmektedir. Eğer siz de toplama birliklerimize katılıp çevreye katkı sağlamak isterseniz yapmanız gereken tek şey www.terracycle.com.tr adresinden okulunuz adına hesap oluşturmak! TerraCycle'a kayıt olmak veya bir toplama birliğe katılmak tamamen ücretsiz olup kargo masrafları program tarafından karşılanmaktadır. Her atık başına kazanılan puanlar ihtiyacı olan bir okulun eğitim olanaklarının iyileştirilmesi adına bağışlanacaktır. Hem çevreyi koruyan hem de eğitime katkı sağlayan toplama birliklerimiz hakkında daha detaylı bilgi ve ücretsiz katılım için www.terracycle.com.tr adresimizi ziyaret edin.