Sağlık Bakanlığı, yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde devam eden hava sıcaklığında yaklaşık 16 saat aç ve susuz kalacak olan oruç tutanlara dengeli beslenme uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Bakanlık uzmanları, bu yıl aşırı sıcaklara denk gelen ramazan nedeniyle vücutta terle birlikte su ve mineral kaybının oluşacağını bunun sonucunda da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin görülebileceği bildirdi. Bunların yaşanmaması için iftar ile sahur arasında 2.5 litre sıvı tüketilmesinin hayati önem taşıdığını belirten uzmanlar, yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az

üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamak gerektiğini hatırlattı.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde açıklanacak genelgeye göre beslenme ve diyet uzmanları, yaklaşan ramazan döneminde oruç tutacak vatandaşlara şu beslenme önerilerinde bulundu:

"-Uzun gün ve aşırı sıcaklar dikkate alınarak mutlaka sahura kalkmalı

- Risk grubundaki yaşlılar, hamileler, şeker hastaları, tansiyon, karaciğer ve böbrek yetmezliği bulunanlar oruç için kendini zorlamamalı.

- Gün içinde sıcaklığın en yoğunlaştığı zaman dilimi olan 11.00 ile 16.00 arasında gerekmediği sürece dışarı çıkılmamalı.

- İmkan oluşması halinde öğleyin bir saat uyumalı.

- İftar ve sahurda ağır yemeklerden kaçınmalı, sebze ağırlıklı yemekler yenmeli.

- Vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyveler sık tüketilmeli.

- İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; yazın daha sıklıkla sütlaç, güllaç, muhallebi, dondurma veya meyve tatlıları tercih edilmeli.

- İftar sonrası kısa süreli yürüyüşler yapmalı."

memurlar.net