Pilli oyuncaklar çocuklara zararlı

Uzmanlar aileleri uyarıyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Tekin, pilli oyuncakların elektromanyetik radyasyon yayması sebebiyle çocukların sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Tekin, özellikle 0-6 yaş arasındaki çocuklara pilli oyuncak alınmaması uyarısında bulundu.

Tekin, pille çalışan oyuncakların oldukça yaygınlaştığını belirterek, artık çok küçük çocuklara bile pilli oyuncaklar alındığını, bunun yanlış olduğunu ifade etti. Pilli oyuncakların elektrikli cihazlar gibi elektromanyetik radyasyon yaydığını dile getiren Tekin, özellikle küçük çocukların bedenindeki su oranı yetişkinlere göre daha fazla olması sebebiyle çocukların daha fazla etkilendiğini vurguladı.

Elektromanyetik radyasyonun bağışıklık sistemini zayıflatarak birçok hastalığa davetiye çıkardığının altını çizen Tekin, "Küçük çocukların sürekli pilli oyuncaklarla oynaması sağlığı için son derece tehlikelidir. Özellikle 0-6 yaş arasındaki çocuklar pilli oyuncaklardan uzak tutulmalıdır. İnsan bedeninin üçte ikisi sudan ibarettir. Çocuklarda bu oran daha fazladır. Bu sebeple elektromanyetik radyasyon çocukları daha fazla etkiler. Elektromanyetik radyasyon bağışıklık sistemini zayıfladır. Bu da çocuğun daha kolay ve sık hastalanmasına sebep olur. Ayrıca oyuncağın piliyle doğrudan temasta çok tehlikelidir. Akan, yıpranmış pilin içeriğindeki bulunan ağır metaller birçok organda tahribata sebep olur." diye konuştu.

OYUNCAK ALIRKAN YAŞ ÇOK ÖNEMLİ

Tekin, oyuncak seçiminde yaşın çok önemli olduğunun altını çizerek, alınan oyuncağın kolay temizlenebilir, zehirli maddeler içermeyen ve çocuğun el becerisini artırıcı ve hayal gücünü destekleyici olmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Oyuncak üzerindeki yaş uyarısının dikkate alınmasını isteyen Tekin, "Sağlıksız oyuncak seçimi çocuğun hayatını karartabilir. Sadece elektromanyetik radyasyon tehlikesi değil, kalitesiz ve ucuz kimyasal maddeler kullanılan oyuncaklarda çocuğunuzu zehirleyebilir. Ayrıca çocuğun yutamayacağı büyüklükte oyuncaklar tercih edilmeli. Küçük çocuklara en doğrusu yıkanabilir, tahta veya sert kaliteli plastikten pilsiz oyuncaklar alınmalıdır" önerisinde bulundu.

.ALINTIDIR.