TÜRKİYE Hipnoz Platformu Antalya Çalışma Grubu Kurucusu ve Psikolog Tülay Kök, Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) girecek adayların son 48 saat içinde televizyon izlememesi gerektiğini söyledi. Televizyonun bilgi üzerinde bozucu etki yaptığını belirten Psikolog Kök, “Bu dönemde televizyon ile çok fazla içiçe olmak adayları olumsuz etkileyecektir” dedi.

Bir milyon 450 bin adayın yarışacağı ÖSS için geri sayım başladı. ÖSS adayları, Pazar günü saat 09.15'te başlayacak ve 3 saat 15 dakika sürecek yarışı heyecanla beklerken, sınav başarısında bilgi kadar motivasyonun da önemli olduğunu belirten uzmanlar, aileleri uyardı. Başarı için sınav kaygısının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Türkiye Hipnoz Platformu Antalya Çalışma Grubu Kurucusu ve Psikolog Tülay Kök, bu konuda anne ve babaya büyük görev düştüğünü söyledi.

Moral- motivasyonun sınavdaki başarı oranına yüzde 50 oranında etki edeceğini dile getiren Kök, ailelerin bu etkiyi dikkate alarak davranışlarını düzenlemesi gerektiğini söyledi. En iyi motivasyonun doğal davranışlarla elde edileceğini belirten Kök, “Yapmacık tavırlarla çocuğa yaklaşarak motivasyonu sağlayamayız. ‘Sen başarırsın, senin kazanacağını zaten biliyoruz’ şeklindeki söylemler adayı rahatlatmak yerine sınav kaygısını tetikler. Aileler bu tür tavırlar içine girmemeli” dedi.

ÖSS'ye girecek adaylara son 48 saat içinde televizyon izlememelerini tavsiye eden Kök, televizyonun öğrenilen bilgiler üzerinde bozucu etki yaptığını vurguladı. Kök, "“u dönemde çok sevilen dizilerden bile feragat edilerek başka aktivitelere yönelinmeli. Popülaritesi yüksek Kurtlar Vadisi, Aşkı Memnu gibi dizilerin özellikle öğrenciler arasında çok sevildiğini biliyoruz. Fakat bu dönemde televizyon ile çok fazla içiçe olmak adayları olumsuz etkileyecektir. Mesela hafif sporlar ve dans bu açığı kapatabilir. Doğaya yakın olmak da adayın rahatlamasına, zihin olarak dinlenmesine yardımcı olur” diye konuştu.

-memurlarnet-