Nobel ödülleri sahiplerini buldu

2009 Nobel tıp, fizik, kimya, edebiyat ve ekonomi ödülleri sahiplerine verildi

2009 Nobel tıp, fizik, kimya, edebiyat ve ekonomi ödülleri, İsveç'in başkenti Stockholm'da düzenlenen törende sahiplerine teslim edildi.

Stockholm'daki törende ödüller, İsveç Kralı 16'ncı Carl Gustav tarafından sahiplerine verildi.

Rumen asıllı Alman yazar Herta Müller, 20 yıl önce devrilen Rumen diktatörü Nikolay Çavuşesku'ya karşı eserlerinde tepki verdiği ve nesir tarzı nedeniyle layık görüldüğü nobel edebiyat ödülünü aldı.

Müller, edebiyat alanındaki çıkışını 1982 yılında, Romanya'da sansürlenen ve kısa öykülerden oluşan "Niederungen" kitabıyla yapmış, iki yıl sonra kitabın sansürsüz halini Almanya'da yayımlatmıştı. Romanya'da Çavuşesku dönemini açıkça eleştirmesi nedeniyle kendi ülkesinde kitaplarının basılması yasaklanmıştı.

Herta Müller, kendisi gibi yazar olan eşi Richard Wagner ile birlikte 1987 yılında Romanya'dan Almanya'ya göç etmişti.

Törende, kanser ve yaşlanmayla ilgili araştırmaları nedeniyle Nobel tıp ödülünü paylaşan Avustralya asıllı Amerikalı Elizabeth Blackburn (60), Amerikalı Carol Greider ve Amerikalı Jack Szostak de ödüllerini teslim aldı.

Nobel Kimya ödülü ribozomların yapısı ve işleyişi konusundaki çalışmaları nedeniyle Amerikalı Venkatraman Ramakrishnan ve Thomas Steitz ile İsrailli Ada Yonath'a teslim edildi.

Hücrenin protein ürettiği yer olan ribozomun ayrıntılı haritasını çıkarmaları ve yeni antibiyotiklerin yolunu açan çalışmaları dolayısıyla ödüle layık görülen bilim adamları, farklı antibiyotiklerin ribozomla nasıl ilişkili olduğunu gösteren 3 boyutlu örnekleri çıkarmayı başarmıştı.

Törende, Nobel Ekonomi ödülü ''Ekonomik Yönetişim'' temasındaki ''yönetişim'' faktörünü, ''klasik'' düşünce ve anlayışın dışında analiz eden Amerikalı Elinor Ostrom ve Oliver Williamson'a takdim edildi. Ostrom, bu ödülü kazanan ilk kadın olmuştu.

2009 Nobel fizik ödülü de ışığın fiber optik içinde aktarılması alanındaki çığır açıcı çalışmaları ve bir görüntüleme yarı iletken devresi icat etmeleri dolayısıyla 3 Amerikalı fizikçi Charles K. Kao, Willard S. Boyle ve George E. Smith arasında paylaşıldı.

Stockholm'deki takdim töreninde ödül sahipleri ayrıca, altın madalya, diploma ve yaklaşık 10 milyon İsveç kronu (2,1 milyon TL) değerinde çekle ödüllendirildi.

Nobel barış ödülü Oslo'da, Tıp-Fizyoloji, Fizik, Kimya, Edebiyat ve Ekonomi ödülleri ise Stockholm'de düzenlenen törenlerle veriliyor. Törenler, ödülün kurucusu Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 aralıkta yapılıyor.

Nobel Barış Ödülü bugün daha önce Oslo'da düzenlenen törenle ABD Başkanı Barack Obama'ya verildi.

Nobel ödüllerinin verilmeye başlandığı 1901'den bu yana ilk kez 5 kadın birden ödül aldı.

AA

.ALINTIDIR.