MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDA “BAKAN BİLİR” DÖNEMİ Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığında son günlerde çözüm bekleyen sorunlarla ilgili yapılan görüşmelerde yetkililerce “ Bakanımıza ilettik”, “Bakanımızın talimatını bekliyoruz.”, “Bakanımız Bilir” sözlerinden başka bir söz söylenmemekte, sorunlara çözüm üretilememektedir.
Hakikaten bu sorunların çözümünü sadece Sayın Bakanımız mı bilmektedir ya da bu söylemler yetkililerin işine mi gelmektedir. Yaşanan ciddi sorunları Sayın Bakanımız biliyor mu? Bilmiyor mu onu da bizler bilememekteyiz.
Bu bilinmezlik sürecine Sayın Bakanımız tarafından dur denilmesi zamanı gelmiştir. Çünkü bu süreç büyük mağduriyetlere sebebiyet vermektedir. Tıpkı İl Eğitim Denetmenlerinin (Eğitim Müfettişlerinin) öğretmen eşlerinin atamasının yapılmamasında olduğu gibi.
Şöyle ki; Her yıl Nisan- Mayıs aylarında yapılan Eğitim Müfettişlerinin yer değiştirme işlemleri MEB Eğitim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin değiştirilmesi ve 24 haziran 2011 tarihinde yürürlüğü girmesi nedeniyle, Eğitim Müfettişlerin isteğe bağlı atamaları 10 Ağustos 2011’de, bulunduğu bölge hizmetini tamamlayanların ataması ise 24 Ağustos 2011 tarihinde müfettişlerin iradeleri dışında gecikmeli olarak yapıldı. Personel Genel Müdürlüğü Öğretmen Atama Dairesi ile Eğitim Müfettişleri Dairesi arasındaki gerekli eş güdüm ve koordinasyon sağlanarak Eğitim Müfettişlerinin atama süreciyle ilgili takvimdeki sürelerin belirlenmesinde öğretmen olan eşlerinin durumları da dikkate alınarak bir planlama yapılacağı beklenirken, maalesef bu durumun dikkate alınmadı. Eğitim Müfettişlerinin öğretmen olarak görev yapan eşleri, eşinin atandığı yer belli olduğunda, öğretmen atama ve yer değiştirme takviminde belirlenen tarih geçmiş olduğundan dolayı yer değiştirme isteğinde bulunamadı.
MEB Personel Genel Müdürlüğünün planlama hatasından kaynaklanan bu sorun nedeniyle İl Eğitim Denetmenleri atandıkları illerde göreve başlamış olmalarına rağmen, eşlerinin ataması yapılamamış Eğitim müfettişlerin eşleri başka ilde, kendileri başka ilde çalışmak mecburiyetinde bırakılmış,aileler parçalanmıştır.
İl Eğitim Denetmenlerimiz ve eşleri hastanelerde rapor peşinde koşmak, aylıksız izin alma zorunda kaldıklarından aile bütçelerine önemli zararlar verilmiştir. Bu durumdan en çok da çeşitli derece ve türdeki okullarda öğrenim gören okulların açılmasına rağmen hangi ilde hangi okula gideceği belli olmayan, annesi başka bir ilde babası başka ilde yaşamak zorunda kalan kimin yanında yaşayacağı belli olmayan çocukları etkilenmektedir.
Batıdan, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu Bölgelerine atamaları yapılan diğer meslek mensuplarının öğretmen eşlerinin atamaları aynı zaman dilimi içerisinde yapılırken, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çalışarak zorunlu hizmet sürelerini doldurmuş İl Eğitim Denetmenlerinin Batı illerine atandıklarında öğretmen eşlerinin atamalarının yapılmayarak parçalanmış aile olarak yaşamlarını sürdürmeye zorlanması büyük bir çelişki değil midir? Bu uygulamalar hakka, adalete, hakkaniyete uygun mudur?
Ayrıca Yönetmeliğin Eş durumu özrüne bağlı yer değiştirmelerle ilgili 34. MaddesindeEğitim Müfettişi, Eğitim Müfettiş Yardımcısı ayrımı olmamasına rağmen eşleri aynı meslekte çalışan Eğitim Müfettişlerinin eş durumu özründen atamasının yapılıp sorunları giderilirken, Eğitim Müfettiş Yardımcılarının atamalarının yapılmayarak, yıllarca parçalanmış aile olarak yaşamak zorunda bırakıldıklarını da Sayın Bakanımız “biliyor” mudur?
Sayın Bakanımızın meslektaşlarımızın sorunlarının çözümünde gerekli hassasiyeti göstereceğini ve Bakanlığımızda yetkililerden artık “Bakanımız Bilir” sözünün yerine “Sorunlarınıza Çözüm Üretildi” sözlerini duymayı bekliyoruz.
Mehmet PINARDAĞ
Genel Başkan