Türk Sağlık-Sen tarafından açılan dava sonucunda mahkeme hizmetlilere nöbet ücreti ödenmesine karar verdi.

Nevşehir Kadın Doğum Hastanesi Çocuk Servisinde görev yapan sendika üyesi hizmetlilerin 8 saatlik mesai dışında tuttukları nöbet ücretlerinin ödenmesine yönelik Kayseri 2. İdare Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme, idarenin nöbet ücreti ödemesi gerektiğine hükmetti.

Mahkeme kararında, Anayasanın 18. maddesinde “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır” hükmüne yer verildiği ancak dava konusu işlemde hizmetlilerin tutmuş olduğu nöbetler nedeniyle herhangi bir izin verilmediği, fazla mesai çalışma puanı yansıtılması dışında herhangi bir ödemenin de yapılmadığı ifade edildi.

Kararda günlük sekiz saatten sonra gelen her çalışmanın fazla çalışma olarak kabul edildiği, fazla çalışmanın her sekiz saati için izin veya ücret verilmesi gerektiği belirtildi. Fazla çalışmaya tabi tutulan personele, Anayasanın 18. maddesi gereğince fiilen yürüttüğü görev karşılığı fazladan çalışılan her 8 saat için 1 günlük izin verilmesi, izin verilmeyen süre karşılığı ücret ödenmesi gerekirken idare tarafından aksi yönde yapılan işlemin hukuka uygun olmadığı vurgulandı.

Mahkeme, Anayasanın 125. maddesinin son fıkrasında yer alan “ İdarenin, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararları ödemekle yükümlü olduğu” hükmü gereğince davalının, idareye başvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine karar verdi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de konuyla ilgili olarak “Sağlık hizmetleri bir ekip işidir. Bu ekipte hizmetlide vardır doktorda. Kazandığımız bu dava ile hastanelerde fazla mesai yapan fakat karşılığını alamayan hizmetli arkadaşlarımızın büyük bir sorununu çözmüş olduk. Bu kararın bir emsal karar olarak algılanması gerekir. Tüm hastanelerde hizmetli arkadaşlarımıza nöbet ücreti ödenmelidir” dedi.




-memurlarnet-