Yaz tatiliyle ilgili planlarını netleştiremeyenlerin imdadına Demiryolları yetişti. 'Ekspres Tren Tur Kartı'yla 150 TL'ye Türkiye'yi bir ay boyunca sınırsız dolaşma imkanı getirildi.

Bu yolculuk, 'Yataklı Tren Tur Kartı'yla yapılmak istendiğinde ücret 500 TL'ye çıkıyor. 42 ilin gezilebileceği seyahat için başlangıç olarak, Haydarpaşa'dan 07.10'da hareket eden 'Eskişehir Ekspresi' öneriliyor. Kentte keşfedilmeyi bekleyen yerlerin başında ise Odunpazarı, Kurşunlu ve Alaaddin camileri ile Havacılık ve Arkeo-loji Müzesi geliyor. Seyahat buradan, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Adana, Ankara, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kars, Diyarbakır, Tatvan ve Kurtalan'a doğru uzanıyor.

Yolculuğun Ankara durağında Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri ve Etnografya Müzesi ile Beypazarı ve Kızılcahamam görülebilir. Ankara'dan Zonguldak, Karabük, Adana, Malatya ve Kars'a kadar demir ağ seyahati sürdürülebilir. Sabah erken saatlerde hareket eden 'Güney' ya da 'Vangölü Ekspresi' ile öğleden sonra Erciyes Dağı'nın eteklerindeki Kayseri'ye ulaşılabilir. Burada gece konaklamadan Sivas'a doğru geç saatlerde yola çıkılabilir. Cumhuriyet'in kurulmasında önemli bir yere sahip olan Sivas'ta Ulucami, Kale ve Meydan Cami, Çifte Minareli Medrese, Gök Medrese, Kongre Müzesi, köprüler, hamamlar ve hanlar ziyaret edilebilir.

Sivas'tan, 'Erzurum Ekspresi' ile pek çok tarihi eseri içinde barındıran Erzincan'a, oradan neolitik çağdan Kurtuluş Savaşı'na kadar pek çok tarihi ize sahip Erzurum tarih yolculuğuna çıkılabilir. Bu kentten 'Doğu Ekspresi' veya 'Erzurum Ekspresi' ile Kars'a varılıp 42 km uzaklıktaki 'Ani Ören Yeri' gezilebilir. Kars'tan yine 'Doğu' ya da 'Erzurum Ekspresi' ile Sivas'a geçilip bölgesel ekspresler kullanılarak Samsun'a gidilebilir. Karadeniz kıyısında milattan önce 7. yüzyılda kurulan Samsun gezildikten sonra yine bölgesel ekspreslerle Sivas'a dönülerek Amasya'da konaklanabilir.

ZAMAN