Teşkilat Kanunlarındaki hükümler 5510 sayılı Kanuna aykırı olamaz

Bazı Kamu kurumlarının teşkilat kanunlarında ek ödeme üzerinden damga vergisi haricinde başka bir ödeme yapılmayacağı belirtilmektedir.

Örneğin ek ödemenin dayanağı olan 375 sayılı KHK'nın ek 3. maddesinde "Ek ödemenin hak kazanılmasında ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır ve bu ek ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Bu madde uyarınca yapılacak ek ödeme, ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm, "Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Karar"ın 1 inci maddesinin 5 inci fıkrasında da aynen yer almıştır :

“Ek ödemenin hak kazanılmasında ve ödenmesinde sözleşme ücretlerine ilişkin hükümler uygulanır ve bu ek ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Bu Karar uyarınca yapılacak ek ödeme, ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, iş sonu tazminatı, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.” hükmüne yer verildiğini görüyoruz.

Ancak, 5510 sayılı Kanunun "Uygulanmayacak hükümleri" düzenleyen 105 inci maddesinde;

“21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi, 26/10/1990 tarihli ve 3671 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile 10/7/1987 tarihli ve 285 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin onbirinci fıkrası hariç olmak üzere, diğer kanunların bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz.”

hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince kurumların teşkilat kanunlarında veya başka düzenlemelerde ek ödemeden damga vergisi dışında herhangi bir kesinti yapılmayacağı hüküm altına alınmış olsa dahi, 5510 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinde sigorta ve sağlık primi kesintisi yapılacak kazançlar arasında yer alan unsurlardan kesinti yapılacaktır.

Özellikle kamu kurumlarında çalışan sözleşmeli personele ödenecek ek ödemelerin yapılmasına ilişkin düzenlemelerin tarihi yeni olduğundan kamu kurumlarının bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.

Ahmet Ünlü



-memurlarnet-