İşitme duyusunu tamamen yitiren insanları sessiz dünyalarından kurtarıp, hayata bağlayan biyonik kulak teknolojisi (Koklear İmplant) doğuştan işitme kaybı olan ve konuşamayan çocuklara en fazla 4 yaşına kadar uygulanabiliyor. Bu nedenle tedavi şansını ıskalamamak için çağrıldığında, televizyon izlerken veya ani gürültü olduğunda tepkisiz kalan çocukların acilen doktora götürülüp, işitme testlerinin yaptırılması gerekiyor

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görevli Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, sesleri şifrelenmiş elektriksel uyarılara dönüştürüp, beyne aktararak işitme duyusu sağlayan elektronik aygıt Koklear İmplant'ın doğuştan işitme kaybı olan çocuklarda başarıyla uygulandığını, ancak 4 yaş sınırının kritik önem taşıdığını söyledi. Prof. Dr. İsmail Yılmaz, 1998'den beri Başkent Üniversitesi'nde bu ameliyatların yapıldığını ve günümüzde maliyeti 32 bin 500 lirayı bulan Koklear İmplant ameliyat giderlerinin sosyal güvenlik kapsamında devlet tarafından karşılandığını vurguladı.

"BU TEDAVİ TOPLUMUN SOSYAL SORUMLULUK PROJESİDİR"

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Koklear İmplant tedavisini ek bir ücret talep etmeden gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. İsmail Yılmaz, "Hastanemizdeki operasyonlarda uygun adaylar arasında 1-4 yaş arasında olan bebek ve çocuklar en büyük grubu oluşturuyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu, doğuştan işitme kaybı olan çocukların 4 yaşını bitirene kadar bu tedaviden faydalanma şansının olmasıdır. 4 yaşını bitirene kadar tedavi olmayan doğuştan işitme kayıplı ve hiç konuşamayan çocuklar maalesef Koklear İmplant imkanından mahrum kalıyor. Hayatlarını hiç istemediğimiz sessiz dünyalarında kendi başlarına geçirmeye mahkum ediliyor. Bu yönüyle Koklear İmplant aslında toplumun doğal üyesi olduğu bir sosyal sorumluluk projesidir" dedi.

"AİLELER SABIRLI OLMALI"

Her iki kulakta ileri derecede sinirsel tipte işitme kaybı olan hastalar için tasarlanan Koklear İmplant'ın çocuğa duyma ve konuşma yeteneği kazandırdığını anlatan Yılmaz, "Ameliyattan sonra ilk bir ay iyileşme sürecidir. Birinci ayda implantın dış parçası takılır ve ilk ayarlar yapılır. Kişi artık duyuyordur. Ama ilk zamanlarda ne duyduğunu kendisi de anlayamaz. Zamanla alışır. Önceden duyup, konuştukları için erişkinlerde bu alışma süreci daha kısa ve kolaydır. Ama bebekler ve çocukları uzun süreli ve zahmetli bir eğitim dönemi bekler. Sabırla ve bıkmadan çocuğunu eğitime götüren ve kendini bu eğitimin bir parçası olarak gören aileler, sonunda mutlaka başarıyorlar. En az 1-1,5 yıl süren yoğun eğitimin ardından çocuklar konuşmaya başlar ve eğitimleri okul çağına kadar devam eder" diye konuştu.

VANLI MUSTAFA, SAĞLIĞINA KAVUŞTU

200'e yakın Koklear İmplant operasyonunun başarıyla sonuçlandırıldığı Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde biyonik kulak ile işitme şansını yakalayan son çocuk Van'ın Gevaş ilçesinden gelen 4 yaşındaki Mustafa Özdemir oldu. Saliha ve Cemşit Özdemir çiftinin 4'üncü çocuğu olan Mustafa'nın 6 aylık olarak dünyaya geldiğini, ikiz gebelik ve erken doğumdan kaynaklanan sorunlar nedeniyle işitme kaybı yaşadığını anlatan Yılmaz, "Minik Mustafa da 4 yaşını tamamlamadan ailesi tarafından hastanemize getirilen şanslı çocuklardan biri. Yaptığımız tetkiklerin ardından Koklear İmplant'ı uygun gördük. En kısa zamanda ameliyatı gerçekleştirip, sağlığına kavuşmuş şekilde taburcu edeceğiz" diye umut verdi.

-memurlarnet-