Devlet memurlarının; bekar olmaları, evli oldukları halde eşlerinin çalışıp çalışmaması, çocuk sahibi olup olmamaları, aylık maaşlarının miktarını etkilemektedir.Devlet memurlarına, gelir elde etmeyen ve sosyal güvenlik kurumlarından aylık almayan eşleri ile aile yardımı alabilecek durumdaki çocukları için aile yardımı ödeneği ödenmesinin yanı sıra, eş ve çocuk durumuna göre aylıklarından kesilen Gelir Vergisine uygulanan asgari geçim indirimi miktarı da değişiklik gösterdiğinden, aynı şartlardaki memurlar arasında eş ve çocuk durumundan kaynaklanan maaş farkı söz konusudur.

1-Bekar memur ile evli olup eşi çalışan memur arasındaki maaş farkı
Bekar memur ile evli olup eşi menfaat karşılığı çalışan ya da sosyal güvenlik kurumlarından aylık alan memur arasında maaş farkı bulunmamaktadır.
2-Bekar memur ile evli olup eşi çalışmayan memur arasındaki maaş farkı
Bekar memur ile evli olup eşi menfaat karşılığı çalışmayan ya da sosyal güvenlik kurumlarından aylık almayan memur arasında maaş farkı vardır.
Bu fark, Aylık Net 178,55 TL'dir.
3-Çocuğu olan memur ile olmayan memur arasındaki maaş farkı
Aile yardımı ödeneğinden yararlanabilecek çocuğu bulunan memurların aylık net maaşları, çocuk sayısına ve çocukların yaşına göre değişiklik göstermektedir.