Sağlık Bakanlığı Performans Daire Başkanlığı, Ağız Diş Sağlığı Merkezleri'nin (ADSM) kalite performans kuralları arasına ''devrim'' niteliğinde ekler yaptı.

Performans Daire Başkanlığınca, ''Ağız Diş Sağlığı Merkezleri Performans Yönetmeliği'ne yapılan üç ek maddeye göre, hareket etmeyen merkezlerin performanslarından 20 puan düşürülecek ve kurum, ''çok sayıda hasta bakmış olsa bile'' düşük döner sermaye alacak.

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türksel Dülgergil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ek maddelerin eklendiği gün olan 29 Temmuz tarihinin bayram ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Yapılan değişikliği olağanüstü bir mutlulukla karşıladıklarını belirten Dülgergil, şöyle dedi:

''Yaklaşık 6-7 yıldan beri kalite performans yönetmeliğinde hastanelerle bilgili birçok parametre göz önüne alınıyordu. Bu yönetmelikte hastanenin metrekaresi, duvar rengi, bekleme salonu, bekleme salonunun konforu gibi birçok alanda değerlendirme yapılıyordu. Aynı zamanda, tüm bu istenilen özellikleri en fazla taşıyan merkezin döner sermayesi de artıyordu. Bu sayılan özellikler için de puanlama yapılıyor. Tüm bunlar hastaların daha rahat ve sağlıklı hizmet almasını amaçlıyor. Son olarak yapılan eklerle deyim yerindeyse bir devrim yapıldı.''

Ağız ve diş sağlığının önemine işaret eden Dülgergil, atılan adımların ciddiyeti ve kıymetinin önümüzdeki yıllarda anlaşılacağını kaydetti.

Dülgergil, yapılan eklerin Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

-AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİ ARTIK HER ÖĞRENCİYE ULAŞACAK-

Sağlık Bakanlığı Performans Daire Başkanlığı tarafından 29 temmuz 2011 tarihinde yapılan eke göre;

''Bir ADSM, kendi hinterlant alanının (toplu taşıma aracı ile 30 dakikalık mesafe) içindeki ilköğretim 1,2,3,4 ve 5. sınıf çocuklarının en az yüzde 90'ına, haftada bir defa florlu gargara yaptırtmazsa ya da kendi hinterlant alanını içindeki ilköğretim 1-2-3-4-5. sınıf çocuklarının en az yüzde 90'ına, yılda 2 defa florlu vernik uygulaması yaptırtmazsa ya da kendi hinterlant alanının içindeki ilköğretim 1-2-3. sınıf çocuklarının en az yüzde 90'ına yılda 4'ten az olmayacak şekilde diş fırçası ile flor jel uygulaması yaptırmazsa, kalite performans puanı 20 puan civarında düşürülecek.''

Bu durum, o ADSM'deki diş hekimleri ne kadar çok hasta bakmış olursa olsun daha düşük döner sermaye alacakları anlamına geliyor.



memurlarnet