MEB'in Bakanlar Kuruluna sunarak düzenlenen Norm Kadro Yönetmeliği değişikliği 25.11.2016 tarihli resmi gazetede yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.

Bu değişikliklerden en dikkat çekici olanı ise Anaokullarında Rehber Öğretmen Norm Kadrosunun kaldırılması oldu.

10.08.1999 tarih yönetmelikte var olan hüküm 18.06.2014 tarihli yönetmelikten çıkarılmış ve bu düzenleme Anaokullarında görev yapan öğretmenleri norm fazlası durumu nedeniyle başka kurumlara atanmışlardı.

Bu konuda açılan davada Danıştay 16.Dairesi 2015/10784 E.No dosyada eksik düzenlemeden dolayı yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bu karar üzerine öğretmenler yeniden Anaokullarında görev yapmaya başlamışlardı.

Anaokullarında Rehber Öğretmen normu bulunmamasına ilişkin olarak Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün fikri gerçekten önemlidir ve açıklamaları gerekir.

Danıştay'ın kararına rağmen yapılan düzenleme çok şaşırtıcı olmakla beraber yönetmeliğe konulan hüküm şu şekilde;

ESKİ

YENİ

Madde 21 -
(1) Rehberlik ve araştırma merkezlerine, görev alanlarına giren il veya ilçenin nüfusu 100.000'e kadar olan yerlerde 4, sonra gelen her 50.000 nüfus için 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir. Bu şekilde yapılacak hesaplama sonunda artan nüfusun en az 25.000 olması halinde ilave olarak bir rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu daha verilir.
(2) Okul rehberlik servislerine;
a) Özel eğitim kurumlarında (aynı bina veya bahçede farklı kademelerde eğitim veren özel eğitim okulları dahil) toplam öğrenci sayısı 25 ve daha fazlası için 1,
b) İlkokullarda öğrenci sayısı 300, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
c) Ortaöğretim kurumlarından öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
ç) Yatılı veya pansiyonlu eğitim kurumlarının öğrenci sayılarına bakılmaksızın her birine 1,
d) İlçe merkezindeki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenci sayısının yetersiz olması nedeniyle norm kadro verilememesi halinde öğrenci sayısı en fazla olan eğitim kurumuna 1,
e) Mesleki eğitim merkezlerinden çırak ve kursiyer sayısı 200 ve daha fazla olanların her birine 1,
rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir.
(3) Her derece ve türdeki eğitim kurumlarına, öğrenci sayısının 500 ve 500'ün katlarına ulaşması halinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu daha verilir.
(4) Bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanamaz.

"a) Özel eğitim anaokulları hariç olmak üzere, özel eğitim kuramlarına (aynı bina veya bahçede farklı kademelerde eğitim veren özel eğitim kuramlarından öğrenci sayısı fazla olana verilmek üzere), toplam öğrenci sayısı 25 ve daha fazlası için 1,

b) Anaokulları hariç olmak üzere, ilkokullarda öğrenci sayısı 300, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,"

"(3) Anaokulları hariç olmak üzere, özel eğitim kuramlarında öğrenci sayısının 100 ve 100'ün katlarına, diğer eğitim kuramlarında ise öğrenci sayısının 500 ve 500'ün katlarına ulaşması halinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu daha verilir.

(4) Özel eğitim kurumlan hariç olmak üzere, bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanamaz."

Yani MEB eksik düzenlemeyi yönetmelikte "Anaokulu" ibaresi olmaması olarak algılamış ve "Anaokulları hariç olmak üzere," ibaresi ekleyerek Danıştay kararını aşmaya çalışmıştır.

İşin en önemli unsuru olan pedagojik yaklaşım ise hiç düşünülmemiştir.

Bu düzenleme de mutlaka yargıya gidecektir.

Bu noktada bakanlığa tavsiyemiz bu öğretmenlerin mağdur edilmemesi ve yargı sürecinin beklenmesi yönünde olacaktır.

Maksut BALMUK
Öğretmen