Denizli’de emekli tarih öğretmeni Zeynel Uysal(64), öğrencilerin fen bilgisi, fizik derslerinde daha başarılı olabilmesi için ‘Gör, Uygula, Öğren’ ismini verdiği güneş enerjisinden elektrik enerjisinin üretildiği eğitim setini yaptı.

İki ay üzerinde çalıştıktan sonra eğitim setini hazırladığını ifade eden Uysal, “Hazırladığım eğitim seti güneş enerjisinden elde edilen elektrik enerjisi ile çalışıyor. Güneşten elde ettiğimiz elektrik enerjisini 7 amperlik iki aküde depoluyoruz. Panelin yaklaşık bir saat güneşi görmesi ile dolan aküler akşama kadar eğitim seti üzerinde ders işlenmesine imkân sağlıyor. Eğitim setinde öğrenciler kitaplarda okudukları bilgileri sınıflarında işledikleri dersleri uygulamalı olarak yapabiliyor. İnsanın görerek ve yaparak öğrenmesi en iyi eğitim modelidir.” dedi.

27 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1990 yılında emekli olmasına rağmen hayattan ve eğitimden kopmadığını dile getiren emekli tarih öğretmeni Zeynel Uysal(64), “Öğretmenlik yıllarımda da makinelere karşı özel bir ilgim vardı. Emekli olunca makinelere olan ilgimi ve becerimi artırdım. 20 yıllık emeklilik hayatımda üç farklı patentleri de kendime ait olan makine yaptım. Öğrenciler içinde yararlı bir şeyler yapmak istiyordum. Öğrenciler yaparak ve yaşayarak öğrensin diye de, temiz enerji olarak bilinen güneş enerjisi ile çalışan eğitim setini hazırladım. Bu set aynı zamanda endüstri meslek liselerinde de kullanılabilir.” diye konuştu.

Hazırladığı setteki panelin güneşten elektrik enerjisi üretmek için 12 volt DC elektriği akülerde topladığını bu elektriği inventör yardımı ile 220 volt AS elektriğe çevirdiğini anlatan Uysal, “Sette bulunan ampulleri bu elektrikle yakabiliyoruz. Sette eğitim gören öğrenciler akülerden inventöre giden kabloları kendileri söküp takabilecekler. Kabloları düz veya çapraz bağlamayı kendileri yapacaklar. Düz veya dalgalı akım elektriği normal elektrik enerjisine çevirmeyi öğrenecekler. Sette güneşten elde edilen elektrik enerjisi ile cep telefonu bile şarj edilebiliyor. Setin üzerine koyduğum priz sayesinde elektrikli eşyaları da çalıştırabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Öğrenciler için çok faydalı olacağına inandığı eğitim setini hazırladığını duyan okulların müdürlerinin setten istediklerini belirten Uysal, “Bu setten daha onlarca yaparak okullara göndermek istiyorum. Teorikten ziyade öğrenciler bu set sayesinde pratik bilgileri daha kolay öğrenebilecekler. Bu yolla öğrenilen bilgi asla unutulmaz. Öğrenciler setteki elektronik bağlantıları da kendileri yapacakları için el alışkanlığı da kazanacaklar. Kullanılan parçaları tek tek görüp inceleyebilecekleri içinde inventör ne demek, ne iş yapar, akü nedir, artı-eksi kutuplar nasıl olur gibi soruların cevaplarının hepsini yaşayarak öğrenecekler. Öğretmenlik yıllarımda binlerce öğrenci yetiştirdim ama emeklilik hayatımda da eğitimden vazgeçmedim. Emekliyim diye kahve köşelerinde oturmadım. Geleceğimiz olan çocuklarımızın öğrencilerimizin daha iyi eğitim almaları için projeler hazırladım, iki ay üzerinde çalışarak, eğitim setini yaptım.” ifadelerini kullandı.



-memurlarnet-